«Το καλό πράγμα αργεί να γίνει» είναι μια χιλιοειπωμένη φράση η οποία ταιριάζει σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις του κοινωνικού βίου. Στον αθλητισμό όμως σπάνια βρίσκει απήχηση. Διότι απαιτείται ένταση και μέγιστη προσπάθεια, χαρακτηριστικά που συναντώνται σε νεαρότερη ηλικία.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αμφισβητούν τους νόμους της φύσης και βελτιώνουν την απόδοση και τους «αριθμούς τους» όσο μεγαλώνουν. Το επιτυχημένο αυτό μοντέλο αθλητή έχει ως γνώμονα την εξαιρετική φυσική κατάσταση και την εμπειρία, στην οποία ποντάρουν αρκετά.
Το μεγαλύτερο ζητούμενο για έναν επιθετικό είναι η επίτευξη ενός τέρματος. Με βάση την ικανότητα αυτή αξιολογείται και κρίνεται. Η δουλειά του καλού στράϊκερ είναι να βρίσκεται τη σωστή στιγμή στο κατάλληλο σημείο και να τινάξει τα δίχτυα.
Το ποδοσφαιρικό γήρας όμως συνήθως λειτουργεί αρνητικά για τον σέντερ-φορ που χάνει μέρος της σπιρτάδας του. Όλα αυτά στη θεωρία ακούγονται λογικά. Αλλά στην πράξη είναι κάποιοι εν ενεργεία σκόρερ που λειτουργούν ακριβώς αντίθετα. Μετά τα 30 δείχνουν την καλύτερη πλευρά των ικανοτήτων τους και «τρελαίνουν» την Ευρώπη.
ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΪΜΟΒΙΤΣ
Ο αειθαλής Σουηδός αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη. Είναι σαν το παλιό καλό κρασί. Όσο περνάνε τα χρόνια εκείνος τόσο περισσότερο «φορτώνει» τα αντίπαλα δίχτυα. Ακόμα και τώρα στα 40 του διατηρεί μιας σπάνιας μορφής «ερωτική σχέση» με το σκοράρισμα με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους.
Μέχρι να φτάσει στην τρίτη δεκαετία της ζωής του, ο Ζλάταν ήταν ομολογουμένα ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς επιθετικούς του ποδοσφαιρικού πλανήτη μετρώντας 145 γκολ στην εκάστοτε λίγκα. Όλα αυτά από το 2001 και την Eredivisie με τα χρώματα του Αίαντα μέχρι και τα μισά του 2011 και τη Serie A με τη Μίλαν. Και εκεί που το σύνηθες θα ήταν να «μειώνεται η βενζίνη στο ντεπόζιτο» εκείνος φόρτσαρε. Από τα τριάντα του λοιπόν μέχρι και σήμερα ο εκκεντρικός Ίμπρα πέτυχε ακόμα 243 γκολ, αριθμός που ζαλίζει. Και το σύνολο θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν είχε τον σοβαρό τραυματισμό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 2017/18.
ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ
Ο Πολωνός σούπερ σταρ έχει βάλει και εκείνος τη δική του σφραγίδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι μια πραγματική μηχανή των γκολ που μοιάζει ασυγκράτητος και ασταμάτητος ανεξαρτήτως διοργάνωσης και αντιπάλου. Γεγονός που απέδειξε με το πρόσφατο ταχύτατο χατ-τρικ του απέναντι στη Σάλτσμπουργκ για το UEFA Champions League.
Ο «Λέβα» είναι ένας δεινός εκτελεστής ο οποίος από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε επαγγελματικό επίπεδο στην πατρίδα του, είχε δείξει την ικανότητα του στο σκοράρισμα. Εκτός από την εναρκτήρια χρονιά του στη Ντόρτμουντ και μετά (2010/11) καθώς και τη σεζόν του ντεμπούτου του με τη Μπάγερν, ο LeawaGOALski σημειώνει πάνω από 20 γκολ κάθε χρόνο. Με την περσινή βέβαια σεζόν του να αποτελεί το highlight με τα 41 τέρματα και το ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τον Γκερντ Μίλερ.
Στα πρώτα οκτώ χρόνια παραμονής του στη Bundesliga (2010/11-2017/18), όταν και τριαντάρισε, είχε σκοράρει 180 τέρματα σε 257 αγώνες, με τον υψηλότατο μέσο όρο 0.7 γκολ ανά παιχνίδι. Από τότε έως σήμερα, όχι μόνο τον διατήρησε σε τέτοια ύψη αλλά τον «σμπαράλιασε» (1.06) πετυχαίνοντας 128 γκολ σε 120 αγώνες.
ΚΑΡΙΜ ΜΠΕΝΖΕΜΑ
Ο σπουδαίος Γάλλος σέντερ φορ δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ο Καρίμ γνωρίζει άριστα την τέχνη του σκοραρίσματος από μικρή ηλικία όταν και αγωνιζόταν στη πατρίδα του και τη Λυών. Πριν καν κλείσει τα είκοσι (2007/08), πέτυχε 20 τέρματα στη Ligue 1 και έδειξε ότι είναι επιθετικός από το πάνω ράφι. Γεγονός που επιβεβαίωσε και στη συνέχεια με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης.
Αν και βρισκόταν υπό τη σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο στην κοινή παρουσία τους στη «Βασίλισσα», ο Μπενζεμά ήταν επιδραστικός για τους «μερένχες» και η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα ήταν εξαιρετική. Μέχρι να φτάσει τα τριάντα, ο Γάλλος είχε ήδη 145 γκολ πρωταθλήματος σε 13 χρόνια επαγγελματικής καριέρας. Από και εκεί πέρα όμως απογειώθηκε, ιδιαίτερα μετά τη φυγή του Κριστιάνο. Το ταλέντο του είναι γνωστό και οδεύοντας προς τα 35 του, δείχνει ότι η «φλόγα» του φουντώνει αντί να σιγοσβήνει.
Από τη χρονιά 2017/18, ο γηραιότερος κάτοχος χατ-τρικ στην ιστορία του Champions League, μετράει ήδη 90 τέρματα στη La Liga, εκ των οποίων 22 φέτος και οδεύει προς ολοταχώς στην πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του.
ΦΑΜΠΙΟ ΚΟΥΑΛΙΑΡΕΛΑ
Ο 39χρονος Ιταλός μπορεί να μην έχει την αίγλη ή τη φήμη των προηγούμενων τριών, παρόλα αυτά αποτελεί έναν ακόμα εν ενεργεία ποδοσφαιριστή ο οποίος όσο μεγαλώνει, τόσο πιο παραγωγικός γίνεται. Ο Κουαλιαρέλα έχει «φάει με το κουτάλι» τα γήπεδα της πατρίδας του αγωνιζόμενος σε αυτά από τη νεαρή ηλικία των 16 ετών. Συνολικά έχει αλλάξει 8 ομάδες και τις οποίες έχει βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους τους με το ένστικτο του σκόρερ που διαθέτει.
Ο 29 φορές διεθνής με τη «σκουάντρα ατζούρα» είχε συγκομιδή 100 τερμάτων στο ιταλικό πρωτάθλημα ανεξαρτήτως κατηγορίας μέχρι να πατήσει τα τριάντα. Από το σημείο που έφυγε από τη Γιουβέντους και μετά (2014/15) πάτησε το restart και η συχνότητα που συνδέεται με τα αντίπαλα δίχτυα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ειδικά στην τωρινή του ομάδα, Σαμπντόρια παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του. Από όταν μπήκε στην τρίτη δεκαετία της ζωής του έχει σκοράρει 106 γκολ και συνεχίζει, οδεύοντας προς την τέταρτη, να εντυπωσιάζει με τα κατορθώματα του σε τόσο υψηλό επίπεδο.
ΓΙΟΥΣΕΦ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σημαντικοί επιθετικοί του ποδοσφαιρικού στερεώματος να έρχονται στην Ελλάδα προς τη δύση της καριέρας τους για τα τελευταία τους «ένσημα. Αν και η άφιξη τους σπέρνει τον ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων συνήθως το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο και οι εν λόγω αστέρες, για τα εγχώρια δεδομένα, φεύγουν «βράδυ».
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Και μια από αυτές είναι ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ο βετεράνος σέντερ φορ των «ερυθρολεύκων» έχει δώσει στον Ολυμπιακό περισσότερα από αυτά που περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι και ο ίδιος δείχνει ότι έχει βρει την Ιθάκη του στο «Λιμάνι».
Ο 35χρονος πλέον Μαροκινός με την πλούσια καριέρα σε Γαλλία, Ισπανία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ τα πρώτα εννιά χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, μέτρησε συνολικά 107 τέρματα σε εγχώριες λίγκες. Ενώ μετά τα τριάντα δείχνει πιο μεστός από ποτέ αφού σε μόλις πέντε χρόνια έχει σκοράρει 97 φορές, έχοντας σαφώς καλύτερο μέσο όρο.
Μάνος Φυρογένης