Ο νεαρός Σουηδός επικοντίστας μεγάλωσε απότομα και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με τα 6.19 μέτρα που πήδηξε στο μίτινγκ του Βελιγραδίου (Δευτέρα 7/3) βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ και υπενθύμισε σε όλους ότι ο στίβος διαθέτει ακόμα αστέρια που ανατέλλουν.
Ατομικό ρεκόρ σημαίνει ότι ο αθλητής ξεπέρασε τα όρια του και βελτίωσε την καλύτερη επίδοση της καριέρας του. Πρόκειται για μεγάλη υπόθεση αφού στο στίβο μάχεσαι ΚΑΙ απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό. Τι συμβαίνει όμως όταν το ατομικό ρεκόρ είναι ταυτόχρονα και παγκόσμιο ρεκόρ; Τότε ο αθλητής ξεπερνά τις κορυφαίες επιδόσεις όλων και δικαίως μπαίνει στο πάνθεον της ιστορίας.
Η Σουηδία πρώτη επιλογή
Ο Μόντο Ντουπλάντις προέρχεται από αμιγώς αθλητική οικογένεια με άλλα τρία αδέρφια και πατέρα επικοντιστή. Και όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Μεγάλωσε στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ αλλά ποτέ δεν απαρνήθηκε τις ρίζες της μητέρας του (Σουηδία), κάθε άλλο θα έλεγα.
Φρόντισε να μάθει τη σουηδική γλώσσα και εν τέλει αποφάσισε να εκπροσωπήσει τη σκανδιναβική χώρα. Σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε πει ότι αισθάνεται τόσο Σουηδός όσο και Αμερικανός. Βέβαια δεν μιλούσε τη γλώσσα δημοσίως, όντας ντροπαλός, μέχρι που έσπασε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ σε επίπεδο ανδρών (2020) και ένιωσε την ανάγκη να το κάνει. Πέρυσι μάλιστα, μετά το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αφού συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας με την επίδοση του, μίλησε για πρώτη φορά στη συνέντευξη Τύπο, στη δεύτερή του γλώσσα.
Συνηθισμένος στα ρεκόρ από παιδί
Ο Ντουπλάντις είναι γεννημένος να «πετάει» και αυτό το έδειξε από πολύ μικρή ηλικία σε σημείο που η πορεία του φαινόταν προδιαγεγραμμένη. Το κοντάρι δείχνει να είναι προέκταση του χεριού του και τα κατορθώματα του σε αντιστοιχία με το νεαρό της ηλικίας του, δεν μπορούν να προδικάσουν το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει.
Τα σπουδαία επιτεύγματα του άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά ήδη από το 2015 όταν και έκανε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών για αθλητή 16 ετών (5.49μ.) και παράλληλα πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας των Παίδων. Πιο νωρίς, σε ηλικία 7 ετών, είχε ήδη πηδήξει 3.86 μέτρα, επίδοση που μοιάζει πέρα από κάθε λογική για την ηλικία εκείνη.
Στο κυνήγι των μύθων
Γιελένα Ισινμπάγιεβα
Ο χαμογελαστός Μόντο έχει δείξει ότι το ταβάνι του είναι ο ουρανός. Δεν χωρά αμφιβολία ότι δεν πρόκειται για μια απλή περίπτωση ενός ταλαντούχου νεαρού. Ο Σουηδός επαναπροσδιορίζει το ίδιο το άθλημα και βάζει από πολύ μικρή ηλικία το όνομα του δίπλα στους κορυφαίους του είδους.
Οι επιδόσεις του, θέλοντας και μη τον κατατάσσουν στο κατόπι της Γιελένα Ισινμπάγιεβα, της κορυφαίας αθλήτριας όλων των εποχών στο άλμα επί κοντώ. Η «τσαρίνα των αιθέρων» είχε κάνει 30 (!) παγκόσμια ρεκόρ στην καριέρα της (17 στον ανοιχτό και 13 στον κλειστό στίβο) αριθμός που φαντάζει πολύ μακρινός ακόμα και για τον ίδιο τον Ντουπλάντις.
Παρόλα αυτά με τον δρόμο που έχει χαράξει δεν αποκλείεται να την προσπεράσει στον κατάλογο των συνολικών μεταλλίων. Η Ισινμπάγιεβα ήταν αήττητη στις μεγάλες διοργανώσεις για έξι ολόκληρα χρόνια (2004-2009) και κατέκτησε συνολικά 20 μετάλλια εκ των οποίων τα 16 ήταν χρυσά, δυο αργυρά και δυο χάλκινα.
Σεργκέι Μπούμπκα
Δυο μόλις χρόνια μετά τη γέννηση του μικρού Μόντο, ο σπουδαιότερος αθλητής του άλματος επί κοντώ, μέχρι πρότινος, Σεργκέι Μπούμπκα πηδούσε το τελευταίο του άλμα στην πόλη που ανδρώθηκε, το Ντόνετσκ (2001). Οι επιδόσεις του ήταν μυθικές και έμοιαζαν απροσπέλαστες μέχρι να εμφανιστεί ο νέος αστέρας του στίβου.
Γεννημένος στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας, ο Μπούμπκα άφησε εποχή στο χώρο του στίβου και δη στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Ήταν o πρώτος άνθρωπος που πέρασε τα 6 μέτρα (ατομικό ρεκόρ 6,14 στον ανοιχτό και 6.15 στον κλειστό), επίδοση που έχουν πετύχει πλέον 24 αθλητές στο σύνολο. Ο «τσάρος των αιθέρων» συγκέντρωσε 13 μετάλλια όλα τους χρυσά από το 1983 έως το 1997 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου της Αθήνας. Συνολικά έσπασε 35 φορές το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ.
Και κάπως έτσι ο αθλητισμός παραμένει πάντοτε ζωντανός. Όταν μια ιστορία κλείνει, μια άλλη τη διαδέχεται, αέναα και αποφασιστικά. Σαν το μελάνι να μην τελειώνει ποτέ. Ο Άρμαντ Ντουπλάντις περνά κάθε εμπόδιο όσο ψηλότερα και αν τοποθετήσει τον πήχη. Ήταν το παιδί-θαύμα για πολλά χρόνια. Πλέον είναι ο άνθρωπος που αγγίζει τα σύννεφα.
Mondo Duplantis breaks the men’s pole vault world record for a third time (20 feet, 3+ inches). Puts in perspective Sergey Bubka, who broke outdoor record 17 times and indoor record 18 times back when they were separate and raised the bar by a foot. pic.twitter.com/FYlbJ1iaBe https://t.co/n096MFlquF
— Nick Zaccardi (@nzaccardi) March 7, 2022
Τα μετάλλια του Ντουπλάντις
2015: Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων -Χρυσό
2016: Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων - Χάλκινο
2017: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων - Χρυσό
2018: Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων – Χρυσό
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών: Χρυσό
2019: Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών- Αργυρό
2021: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού Ανδρών - Χρυσό
Ολυμπιακοί Αγώνες - Χρυσό
Τα παγκόσμια ρεκόρ του Ντουπλάντις
2016, Μπάτον Ρουζ: 5,49μ. (Κ16)
2017, Νέα Υόρκη: 5,75μ. (Κ20)
2017, Νέα Υόρκη: 5,82μ. (Κ20)
2017, Τέξας: 5,90μ. (Κ20)
2018, Ρίνο: 5,83μ. (Κ20, κλειστού στίβου)
2018, Ρίνο: 5,88μ. (Κ20, κλειστού στίβου)
2018, Βερολίνο: 6,05μ. (Κ20)
2020, Τόρουν: 6,17μ. (Ανδρών)
2020: Γλασκώβη: 6,18μ.
2022, Βελιγράδι: 6,19μ.
Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr