Πρόσωπα

Ρόμπερτ Γκλάτσελ: Η απόρριψη από την Μπάγερν Μονάχου, οι δεύτερες σκέψεις και η λύτρωση μέσω… Αμβούργου! (video)

Ρόμπερτ Γκλάτσελ: Η απόρριψη από την Μπάγερν Μονάχου, οι δεύτερες σκέψεις και η λύτρωση μέσω… Αμβούργου! (video)

Πέντε χρόνια απουσίας είναι πολλά. Όμως το Αμβούργο είναι έτοιμο να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια και το ονοματεπώνυμο δίπλα από την επαναφορά της ιστορικής ομάδας, είναι ένα. Ρόμπερτ Γκλάτσελ.

«Η μαμά μου ήθελε να βρω μια πραγματική δουλειά, αλλά είχα αυτό το όνειρο και ήταν πολύ δύσκολο να της πω ότι ήθελα να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Σε ηλικία 20 ετών, κέρδιζα μόνο 250 € το μήνα. Φυσικά, είχα κάποιες αμφιβολίες και τότε σκέφτεσαι, "αξίζει πραγματικά αυτό;"». Πέρασαν εννιά χρόνια, για να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα ο Ρόμπερτ Γκλάτσελ. Ο άνθρωπος που οδηγεί το Αμβούργο πίσω στη Bundesliga και λυτρώνεται με την απόφασή του να πιστέψει στο ποδόσφαιρο.

Απέναντι στην Καρλσρούη επαλήθευσε ότι μπορεί να γράψει ιστορία. Το Αμβούργο έχανε με 2-0 μέχρι το 52’, όταν και ο Γερμανός φορ ανέλαβε δράση. Έφερε μόνος του με δύο γκολ το ματς στα ίσια και στην διαδικασία των πέναλτι, ευστόχησε στην τελευταία εκτέλεση για να στείλει τον γερμανικό σύλλογο στα ημιτελικά του κυπέλλου Γερμανίας. Η δική του ιστορία όμως, είναι σίγουρα μία καλή αφορμή για να ενωθεί με εκείνη του Αμβούργου και να μείνει στα χρονικά.

Υπολογιστές, απόρριψη, αμφισβήτηση και μία απέραντη ποδοσφαιρική αγάπη από τον πατέρα…

«Όταν ήμουν μικρός. Στα 15, 16, 17, ερχόταν και αυτός σε κάθε προπόνηση. Έκανε τα πάντα για μένα. Χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν εδώ σήμερα, οπότε πρέπει να τον ευχαριστήσω για όλα. Όχι μόνο να με οδηγεί πέρα ​​δώθε, είναι τα πάντα. Κάναμε τόσες πολλές προπονήσεις μαζί, μόνο εμείς οι δύο. Δεν είχαμε πίσω κήπο, αλλά βγαίναμε έξω και κλωτσούσαμε μια μπάλα στον τοίχο. Με μάθαινε πώς να σουτάρω. Υπήρχαν χιλιάδες προπονήσεις που θα κάναμε και αυτό δείχνει πόσο με στήριξε. Ήταν ένας σκληρός προπονητής, αλλά είμαι ευγνώμων για όλα».

Στις 8 Ιανουαρίου του 1994, στο Μόναχο της Γερμανίας έρχεται στη ζωή ο Ρόμπερτ Γκλάτσελ. Γιος του Γκερμάι και της Σόνια, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει από την Ερυθραία για μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Το όνομά το πήρε από τον αγαπημένο τραγουδιστή του πατέρα του, Μπομπ Μάρλεϊ αλλά δεν είναι το μόνο που απέσπασε από εκεί. Το ποδόσφαιρο ήταν κάτι που υπήρχε αρκετά ψηλά μέσα στην οικογένεια και ο Γκλάτσελ δεν άργησε να «κολλήσει».

Ο μπαμπάς του ήταν τεράστιος οπαδός του ποδοσφαίρου και τον βοήθησε αρκετά με το να γίνει μέλος του αθλήματος. Ωστόσο, η πρώτη (μεγάλη) απόρριψη της ζωής του, ήρθε στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών, όταν η Μπάγερν Μονάχου τον απέρριψε από τις ακαδημίες, με τον ίδιο να συνεχίζει το ταξίδι του αλλά σε μικρότερες ομάδες της Γερμανίας. Παράλληλα, δούλευε στο μαγαζί του πατέρα του, το οποίο πουλούσε υπολογιστές με λογισμικό Windows 98. Το όνειρο του ποδοσφαιριστή, όμως, δεν έσβησε ποτέ.

561518_med_.jpg.jpg

Η συμβουλή της μητέρας του και το πρώτο «φως» στο σκοτάδι!

Ο Γκλάτσελ μεγάλωνε και είχε επενδύσει αρκετά στο να γίνει ποδοσφαιριστής, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας του. Έφτασε σε σημείο να είναι 18 με 20 ετών και ακόμα να μην πληρώνεται κανονικά από το άθλημα. Έτσι, η μητέρα του, Σόνια, τον συμβούλεψε να το σταματήσει για να βρει μία κανονική δουλειά με μεγαλύτερες απολαβές.

Ο ίδιος αρχικά δίστασε αλλά όσο περνούσε ο καιρός, τα πράγματα γινόντουσαν όλο και πιο δύσκολα. Ο Γερμανός φορ δεν έκρυψε ποτέ πως είχε δεύτερες σκέψεις να τα παρατήσει όμως βαθιά μέσα του, η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και το όνειρο να γίνει επαγγελματίας, τον έκανε να μην τα παρατήσει τελείως. Και, τελικά, δικαιώθηκε. Για την ακρίβεια, τον λύτρωσε η Καϊζερσλάουτερν.

Η ομάδα που τον έκανε να αφήσει για πρώτη φορά το Μόναχο και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στον αγωνιστικό χώρο. Με 27 γκολ σε 47 ματς στην πρώτη του σεζόν, ο Γκλάτσελ έκανε το «κλικ» σε αρκετούς συλλόγους και η Καϊζερσλάουτερν του πρόσφερε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία 22 ετών. Τότε ήταν, που έφερε την άνθιση της ποιότητάς του στο γήπεδο. Τα τέσσερα τέρματα σε 19 επαγγελματικές συμμετοχές, τον έστειλαν «συστημένο» στη Χάιντενχαϊμ.

Η «απάντηση» στη Μπάγερν Μονάχου και τα εκατομμύρια της Κάρντιφ!

Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και με την ομάδα της δεύτερης κατηγορίας Γερμανίας. Έμεινε για μία διετία και μέτρησε συνολικά 24 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Όμως, ένα συγκεκριμένο χατ-τρικ, τον εκτόξευσε στα μάτια όλων. Αυτό κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου. Ο Γερμανός στράικερ, στο παιχνίδι των προημιτελικών του κυπέλλου Γερμανίας το 2019, έδωσε τη δική του «απάντηση» για την απόρριψη του 2011.

Συγκεκριμένα, μπορεί οι «Βαυαροί» να προκρίθηκαν με τελικό σκορ 5-4, όμως ο Γκλάτσελ τους έκανε τη ζωή δύσκολη με τα τρία δικά του γκολ. Έγινε μάλιστα από τους λίγους που το έχουν καταφέρει μέσα στη δεκαετία και η τιμή του είχε εκτοξευθεί για τα καλά. Το μέλλον του έμοιαζε για ένα επίπεδο πιο ψηλά από την δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας και παρότι το όνειρό του ήταν η Bundesliga, είδε την Championship να του ανοίγει την πόρτα μέσω της Κάρντιφ.

Το καλοκαίρι του 2019, ο σύλλογος της Ουαλίας έβγαλε από τα ταμεία του έξι εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Γερμανό φορ, με την ελπίδα ότι θα την οδηγήσει στην άνοδο στη Premier League. Τελικά, η έξοδος του Γερμανού άσου δεν κύλησε υπέρ του, καθώς βρήκε μόλις 11 φορές δίχτυα σε 1,5 χρόνο, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Γερμανία για χάρη της Μάιντζ. Βέβαια, ούτε αυτή η αλλαγή τον βοήθησε αγωνιστικά αλλά τουλάχιστον, γέμισε με μνηστήρες το γραφείο της Κάρντιφ ώστε να αποκτηθεί κάπου άλλου.

Η διέξοδος του Αμβούργου και ο δρόμος προς την επιστροφή!

Το περασμένο καλοκαίρι, το Αμβούργο σε μία ακόμη προσπάθεια να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια, προχώρησε στην απόκτηση του 28χρονου φορ έναντι μόλις ενός εκατομμύριου. Κανείς δεν περίμενε πως η συγκεκριμένη μεταγραφή, θα εξελισσόταν σε βαρόμετρο για την άνοδο στη Bundesliga. Ο Γκλάτσελ αποτελεί το βαρύ «πυροβολικό» του γερμανικού συλλόγου και τον οδηγεί για τα καλά προς την κορυφαία κατηγορία της χώρας.

Ο απολογισμός αυτή τη στιγμή είναι 19 γκολ σε 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με το Αμβούργο να βρίσκεται στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα και μόλις τέσσερις βαθμούς από την κορυφή και τη Βέρντερ Βρέμης. Παράλληλα, η πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου Γερμανίας είναι ένα πολύ καλό μήνυμα πως η γερμανική ομάδα επιστρέφει.

Για τον Ρόμπερτ Γκλάτσελ, βέβαια, είναι μία λύτρωση για το ταλέντο και το πείσμα του. Η δουλειά, η υπομονή και οι ευκαιρίες που του έχουν παρουσιαστεί, τον κάνουν (δικαίως) ένα από τα πιο πολυσυζητημένα άτομα της Γερμανίας.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0