2 Μαρτίου του 2022: Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανακοινώνει και επίσημα πως η σχέση του με την Τσέλσι τελειώνει οριστικά. Πουλάει τους «μπλε», βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια και αποχωρεί οριστικά από την διοίκηση της αγαπημένης του ομάδας. Δύσκολα θα ξεχαστεί από τους φίλους της, ακόμη και αν το τέλος ήταν… πικρό. Πιθανώς, δεν ήταν και αυτό που άξιζε, για έναν άνθρωπο που απογείωσε το club και έφτιαξε την σύγχρονη ιστορία του!
Είναι Ιούλιος του 2003 και ένας Ρώσος μεγιστάνας φημολογείται πως ενδιαφέρεται για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Τσέλσι, η οποία τότε άνηκε στον Κεν Μπέιτς, που αργότερα αγόρασε την Λιντς Γιουνάιτεντ. Το όνομα αυτού… Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Δεν γνωρίζουν πολλά οι Άγγλοι για αυτόν, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το μέλλον της Τσέλσι, αν ο εν λόγω τύπος αποφάσιζε να την αγοράσει, θα ήταν πολύ πιο αισιόδοξο. Οι δύο επιχειρηματίες δίνουν τα χέρια και η νέα εποχή για τους «μπλε», είναι πλέον προ των πυλών.
Για να το πούμε απλά, η αγορά της Τσέλσι τότε από τον Αμπράμοβιτς έμοιαζε πολύ με όσα ακολούθησαν αργότερα με τους Σαουδάραβες της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και το πιο πλούσιο ποδοσφαιρικό fund που διοικεί εδώ και μισό χρόνο της Νιούκαστλ. Τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας «απογειώθηκαν» και ο Αμπράμοβιτς έμοιαζε με έναν… Σαουδάραβα που ήρθε στο Λονδίνο, για να κάνει την Τσέλσι μεγάλη.
BREAKING: Roman Abramovich confirms he is selling Chelsea. pic.twitter.com/NsFKfh50da
— Sky Sports News (@SkySportsNews) March 2, 2022
Από τον Γκλεν Τζόνσον στον… Σαούλ, με τον Λουκάκου στην κορυφή των μεταγραφών
Οι πρώτες του μεταγραφές βεβαίως και δεν θα ήταν κινήσεις που θα έδειχναν τις οικονομικές δυνατότητες που διέθετε. Μην ξεχνάμε πως ο πρώτος που ήρθε στην εποχή του ήταν ο Γκλεν Τζόνσον, έναντι 6 εκατομμυρίων από την Γουέστ Χαμ, ενώ την ίδια περίοδο υπέγραψε και ο Τζο Κόουλ, ο Ερνάν Κρέσπο και ο Μακελελέ.
Τα ηχηρά ονόματα ωστόσο, έκαναν την εμφάνισή τους στην σεζόν 2004-05. Τσεχ και Ντρογκμπά ανακοινώνονται από τους «μπλε», ο Ρόμπεν καταφθάνει στο Λονδίνο, με τον Σεφτσένκο δύο χρόνια αργότερα να αποτελεί και την ακριβότερη μεταγραφή μέχρι τότε στο αγγλικό ποδόσφαιρο (35 εκατομμύρια).
Ουδείς μπορούσε βεβαίως να φανταστεί πως ο Γκλεν Τζόνσον ήταν η πρώτη μεταγραφή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι και η… τελευταία επίσημη ανακοίνωση υπό τις οδηγίες του ισχυρού Ρώσου θα ήταν ο Σαούλ Νίγκεθ από την Ατλέτικο Μαδρίτης ως δανεικός, ο οποίος συμπτωματικά σκόραρε απέναντι στην Λούτον χθες.
Ταυτόχρονα, κανένας δεν θα ξεχάσει βεβαίως την επιστροφή του Ρομέλου Λουκάκου στο Στάμφορντ Μπριτζ, ο οποίος την δεδομένη χρονική στιγμή, αποτελεί και την ακριβότερη μεταγραφή που έχει γίνει ποτέ στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ξεπερνώντας με τα 115 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την περίπτωσή του, και τον Τζακ Γκρίλις της Μάντσεστερ Σίτι.
Όπως αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, η Τσέλσι δεν ξεκίνησε με το «καλημέρα» να δαπανά αλόγιστα τα χρήματά της, αλλά προσπάθησε βήμα-βήμα να φτιάξει μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα, παρακολουθώντας από κοντά κάθε άνθρωπο που έδειχνε να εξελίσσεται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Ένας από αυτούς, ήταν βεβαίως ο Ζοσέ Μουρίνιο. Κατέκτησε το Champions League με την Πόρτο και δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνεται στα ραντάρ του Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Ο πιο «συνεπής» αγγλικός σύλλογος τα τελευταία 19 χρόνια
Με την πρόσληψη αυτή, άρχισαν να αλλάζουν και τα αγωνιστικά δεδομένα, καθώς μέχρι τότε η Τσέλσι ήταν απλά ανταγωνιστική, έως ότου φτάσουμε σε μία από τις πιο επιτυχημένες, αν όχι στην κορυφαία ομάδα των τελευταίων 17 ετών.
Η Τσέλσι επί των ημερών του Ρομάν Αμπράμοβιτς κατάφερε να είναι η αγγλική ομάδα με τις περισσότερες διακρίσεις, μαζί και με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μόνο που οι «κόκκινοι διάβολοι» τα τελευταία χρόνια κάθε άλλο παρά ομάδα που διεκδικεί τίτλους έχει φτάσει να είναι, με τους «μπλε» να καταφέρνουν να βρίσκονται πάντα κάπου ανάμεσα στους διεκδικητές των τροπαίων.
Από την έναρξη της σεζόν 2003-2004 μέχρι και αυτή τη στιγμή, τον Μάρτιο του 2022, οι Λονδρέζοι μέτρησαν 21 τίτλους με τον Ρώσο μεγιστάνα το «τιμόνι»! Στους ίδιους είχε σταματήσει η Γιουνάιτεντ, ενώ, η Μάντσεστερ Σίτι όλο κι ανεβαίνει, αλλά πάλι στους 16 βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Στα 10 τρόπαια η Λίβερπουλ, ένα περισσότερο έχει καταγράψει η Άρσεναλ σε αυτά τα 19 χρόνια...
Τα πήρε όλα και… έφυγε
Η επιγραφή έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ για το ... σπίτι των Πρωταθλητών, δεν είναι καθόλου τυχαία. Και καθόλου λανθασμένη. Η Τσέλσι με τον Ρώσο στην ιδιοκτησία έγινε μια ομάδα που ό,τι κι αν κυνήγησε, κατάφερε να το κάνει δικό της. Και κάπως έτσι, δεν έμειναν και απωθημένα στον Ρομάν Αμπράμοβιτς τώρα που αποφάσισε ότι είναι το καλύτερο για όλους και περισσότερο για το κλαμπ, ν' απεμπλακεί έπειτα απ' όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με τον πόλεμο που ξεκίνησαν οι Ρώσοι.
Από την Premier League, την οποία οι «μπλε» κατέκτησαν πέντε φορές με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, σε ισάριθμα Κύπελλα Αγγλίας – με τελευταίο χαμένο το περσινό στον τελικό απέναντι στη Λέστερ – και τα τρία Λιγκ Καπ. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, όμως, την περασμένη Κυριακή η Λίβερπουλ φάνηκε πιο έτοιμη και τυχερή στη διαδικασία των πέναλτι κατακτώντας το 9ο Λιγκ Καπ της ιστορίας της στο Wembley!
Επιπλέον, η Τσέλσι μετράει φυσικά δύο Champions League, αυτό του 2012 κόντρα σε όλους και σε όλα σε χρονιά που απολύθηκε ο Βίλας Μπόας και ανέλαβε ο Ντι Ματέο, ενώ, κάτι αντίστοιχο έγινε και το 2021!
Ο Λάμπαρντ απομακρύνθηκε μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, ο Τούχελ ανέλαβε και η ομάδα αναρριχήθηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Και ως συνέπεια, ήρθαν και το Σούπερ Καπ, αλλά και προσφάτως το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στο Άμπου Ντάμπι, με νίκη στον τελικό κόντρα στην Παλμέιρας. Στις κατακτήσεις αυτές βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και τα δυο Europa League. Ένα το 2013 στα back-to-back ευρωπαϊκά τρόπαια και το άλλο το 2019, στον αγγλικό τελικό με την Άρσεναλ όπου οι «μπλε» επικράτησαν με 4-1, με τέσσερα τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο.
Άλλαζε τους προπονητές σαν τα… πουκάμισα
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό τεκμήριο για τον τρόπο διαχείρισης των προπονητών από τον Αμπράμοβιτς, από το γεγονός πως «κατάφερε», διότι πρόκειται για κατόρθωμα, να αλλάξει 15 προπονητές σε 18 χρόνια, με τον Τόμας Τούχελ να είναι ο τελευταίος.
Επρόκειτο πράγματι για ένα δύσκολο «αφεντικό», ο οποίος αν και τα πήρε όλα, πάντα λειτουργούσε με το σκεπτικό «τι έχω αργήσει να κατακτήσω»; Άλλοτε έβαζε ως προτεραιότητά του το Champions League, άλλοτε την Premier League και κάπως έτσι παρήλθαν 15 άνθρωποι που είτε έμειναν ικανοποιημένοι, είτε όχι, θα έχουν να λένε πως στις μεταγραφικές περιόδους, δύσκολα θα άκουσαν… όχι!
Ποιοι είναι αυτοί; Ο Κλαούντιο Ρανιέρι, ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο Γκραντ, ο Σκολάρι, ο Χίντινκ, ο Κάρλος Αντσελότι, ο Βίλας Μπόας, ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο, ο Ράφα Μπενίτεθ, ο Ζοσέ Μουρίνιο (2η φορά), ο Στιβ Χόλαντ, ο Χίντινκ και πάλι, ο Αντόνιο Κόντε, ο Λάμπαρντ και ο Τούχελ!
Σαφώς και ο πιο επιτυχημένος από όλους, εξαιρουμένου του Τόμας Τούχελ, είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ήρθε ως πρωταθλητής Ευρώπης, πήρε τον πρώτο τίτλο της Τσέλσι και έκανε το ρεκόρ συγκομιδής 95 βαθμών, που χρειάστηκε 13 χρόνια για να καταρριφθεί από τη Μάντσεστερ Σίτι!
Ασχολήθηκε με το… γυναικείο ποδόσφαιρο, προσπέρασε την πανδημία αλλά δεν ανακατασκεύασε το Στάμφορντ Μπριτζ
Από την ακαδημία του Cobham, τις συνθήκες δουλειάς και προπονήσεων των τμημάτων υποδομής και της δεύτερης ομάδας, μέχρι ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει για τους άνδρες ώστε να κάνουν απόλυτα επιτυχημένο τον σύλλογο. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς κατάφερε να αλλάξει ολοκληρωτικά την Τσέλσι. Και μαζί με τα φυτώρια του συλλόγου, κατάφερε να επενδύσει και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, δημιουργώντας μια ομάδα που κατάφερε πρόσφατα να σαρώσει κάθε τίτλο στις εγχώριες διοργανώσεις και ν' αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!
Παράλληλα, φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να βελτιώσει πολλά κομμάτια του Στάμφορντ Μπριτζ ώστε το «σπίτι» της Τσέλσι ν' αποτελεί «στολίδι» για την ομάδα, αν και το πλάνο της μεγαλύτερης ανακατασκευής του γηπέδου μπλόκαρε το 2018, δίχως να γνωρίζει κανείς πλέον αν θα προχωρήσει περαιτέρω.
Όσο για την εποχή της πανδημίας, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνεισφέροντας με κάθε τρόπο, ενώ, φρόντισε απόλυτα και για τους υπαλλήλους της Τσέλσι ώστε να αισθάνονται ασφάλεια όσο ο κορονοϊός βρισκόταν σε έξαρση και ουδείς γνώριζε τρόπους να τον αντιμετωπίσει μέσα στο 2020...
Το πικρό τέλος σε μία σχέση… στοργής, η φιλανθρωπική κίνηση και «εις το επανιδείν»
Και μετά από όλα αυτά, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποτελεί επί της ουσίας παρελθόν από την Τσέλσι, μιας και τα γεγονότα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, τον κατέστησαν μισητό και ανεπιθύμητο στην Premier League, φημολογώντας πως υπάρχει ανάμειξή του σε προσπάθεια άσκησης πολιτικής επιρροής.
Το τέλος πλησίαζε και χθες έγινε επίσημο, με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να πουλάει επίσημα την Τσέλσι, αναμένοντας προτάσεις. Ωστόσο, η κίνησή του να δωρίσει από τα καθαρά έσοδα της αγοράς της ομάδας, χρήματα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για να στηρίξει οικονομικά τους πληγέντες του πολέμου, έχοντας διαγράψει και τα χρέη της Τσέλσι προς το πρόσωπό του, αυτομάτως τον ανεβάζει σημαντικά στα μάτια όλων.
Κάπως έτσι, μπήκε το τέλος, με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να αφήνει οριστικά την Τσέλσι, που ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσε από την τηλεόραση. Πουλάει, αποχωρεί και η ομάδα αλλάζει σελίδα, για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια.
Επιστροφή στο παρελθόν ή προσπάθεια συνέχισης όσων αφήνει πίσω ο Ρώσος μεγιστάνας; Διότι το μόνο σίγουρο, είναι πως αφήνει πίσω του μία Τσέλσι που τον… έχει ανάγκη!
Δημήτρης Μανάκος