Γεννημένος στην πόλη Βερτσέλλι, ο Βιρτζίνιο Ροζέτα αν και έκανε μεγάλη καριέρα ως κεντρικός αμυντικός, εντούτοις ξεκίνησε από την θέση του επιθετικού. Απ’ αυτή την θέση εντάχθηκε στα τμήματα υποδομών της Προ Βερτσέλλι, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν μια από τις πλέον υπολογίσιμες δυνάμεις του ιταλικού ποδοσφαίρου. Μόλις στα 17 του χρόνια θα κάνει το ντεμπούτο του με την φανέλα των «λιονταριών» και στη συνέχεια θα βοηθήσει τα μέγιστα στην κατάκτηση του «scudetto» τις χρονιές 1921 και 1922. Συνολικά θα καταγράψει 85 συμμετοχές και θα πετύχει 11 γκολ.
Στην τελευταία του χρονιά μετατοπίσθηκε στην αμυντική γραμμή όπου και καθιερώθηκε, καθώς η μαχητικότητα και η δύναμη του ήταν από τα κύρια προσόντα που τον ξεχώριζαν. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του από νωρίς δεν πέρασαν απαρατήρητες και το 1920 θα κληθεί στην αποστολή της Εθνικής Ιταλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αμβέρσα του Βελγίου. Με την «Squadra Azzurra» ο Ροζέτα θα καταγράψει συνολικά 52 συμμετοχές αποτελώντας βασικό μέλος της Εθνικής τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924 στο Παρίσι όσο και σε αυτούς το 1928 στο Άμστερνταμ. Η τελευταία του συμμετοχή με την Εθνική έμελε να είναι στο εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1934 που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όντας μάλιστα ο αρχηγός της. Δυστυχώς για τον ίδιο τραυματίστηκε κατά την διάρκεια του αγώνα χάνοντας το υπόλοιπο του τουρνουά.
Τον Αύγουστο του 1923 ξέσπασε το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου που έμεινε γνωστό ως «caso Rosetta» με τον Βιρτζίνιο φυσικά να είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας. Εκείνη την περίοδο η Προ Βερτσέλλι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι σειρήνες για το ενδιαφέρον της Γιουβέντους για την απόκτηση του Ροζέτα είχαν αρχίσει να ηχούν.
Πράγματι, μία επιταγή 50.000 λιρών έφτασε στον ιδιοκτήτη της Προ Βερτσέλλι, Λουίτζι Μποζίνο από τους ιθύνοντες της Γιουβέντους για αγορά του ποδοσφαιριστή, γεγονός που πυροδότησε βόμβα σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ιταλία. Θεωρήθηκε εξαιρετικά ανήθικο να ξοδευτούν τόσα πολλά μετρητά για έναν ποδοσφαιριστή σε κάτι που ουσιαστικά ήταν απλώς ένα παιχνίδι.
Παρόλη την κατακραυγή, ο Ροζέτα μετακόμισε στην Γιουβέντους γράφοντας ιστορία ωστόσο μετά από 3 συμμετοχές, η ομοσπονδία έκρινε ότι η μεταγραφή ήταν αντικανονική. Μάλιστα, επιβλήθηκε ποινή στη «Vecchia Signora» η οποία αν δεν υπήρχε θα είχε ως αποτέλεσμα η Γιουβέντους να είχε κερδίσει το βόρειο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου. Εξαγριωμένη με αυτή την απόφαση, η διοίκηση της Γιουβέντους απείλησε να αποσύρει εντελώς την ομάδα της, κάτι όμως που δεν έγινε.
Η αμφιλεγόμενη μεταγραφή ολοκληρώθηκε τελικά την επόμενη σεζόν και αποδείχθηκε ότι άξιζε τα λεφτά της. Στη Γιουβέντους ο Ροζέτα θα παραμείνει για 13 χρόνια και μαζί με τους Κόμπι (τερματοφύλακας) και Καλιγκάρις (αριστερό μπακ) θα δημιουργήσουν μία πανίσχυρη αμυντική γραμμή, ίσως μία από τις καλύτερες στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ο πρώτος τίτλος θα έρθει το 1926 για να προστεθούν στη συνέχεια τα 5 σερί πρωταθλήματα από το 1931 έως το 1935. Συνολικά με τους «Bianconeri» θα έχει 338 συμμετοχές και 15 γκολ ενώ θα φορέσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο Ροζέτα αποσύρθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 1936 και έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου 1975, σε ηλικία 73 ετών.
Αντώνης Κεφαλλωνίτης
www.bnsports.gr
Βιρτζίνιο Ροζέτα: O πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου
Το ιταλικό ποδόσφαιρο ανέκαθεν κατακλυζόταν από διάφορα σκάνδαλα, κατηγορίες, αντικατηγορίες και μεγάλες διαμάχες. Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια, ήταν πάλι Φεβρουάριος, αλλά στο μακρινό 1902, όταν έρχεται στη ζωή ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ιταλία για τον οποίο δόθηκαν χρήματα. Γεγονός που έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο του ιταλικού ποδοσφαίρου, που έμεινε γνωστό ως «υπόθεση Ροζέτα»