Διανύει τον πέμπτο του χρόνο στη Σκωτία. Κάθε καλοκαίρι, το όνομά του έπαιζε δυνατά για μία «ντουζίνα» ομάδων που τον ήθελαν για την επίθεσή τους. Βρέθηκε κοντά στην έξοδο όμως είναι εδώ και ξαναζεί όπως τη κάθε στιγμή. Όπως στην αρχή. Αυτός είναι ο Αλφρέντο Μορέλος ή αλλιώς, ο «killer» της Γλασκόβης!
«Θα γίνει μεγάλος παίκτης. Τα έξοδα είναι δικά μου για τις προπονήσεις του». Η Σερετέ είναι μία πόλη στην Κόρδοβα της Κολομβίας, όπου η οικονομία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Θεωρείται η τέταρτη πιο φτωχή περιοχή στη χώρα, όπου οι κάτοικοί της στηρίζονται απόλυτα στη γεωργία και την πώληση φρούτων και λαχανικών. Ο πατέρας του Αλφρέντο Μορέλος, ήταν εκείνος που πλησίασε τον Βιθέντε Φερνάντες και του ζήτησε να προπονεί τον γιό του, όταν ήταν πέντε ετών.
Το ταλέντο του μικρού επέφερε και την παραπάνω απάντηση. Μετά από 20 χρόνια, ο ίδιος άνθρωπος, πρόσφερε μέσα στη Βεστφαλία, μία από τις πιο ιστορικές νίκες της Ρέιντζερς επί της Ντόρτμουντ και έδειξε πως είναι έτοιμος, να συνεχίσει, να γράφει ιστορία. Ο απόλυτος «killer» που έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει για δύο χρόνια αλλά ταυτόχρονα, άφησε τις δεκάδες προτάσεις, να τον επηρεάσουν αρνητικά. Φέτος, όμως, δεν δηλώνει παρών. Είναι!
Το Ελσίνκι έσωσε έναν από τους μεγαλύτερους επιθετικούς της… Σκωτίας!
Ήταν 14 ετών, όταν έκανε όλη τη Κολομβία άνω-κάτω. Ο Αλφρέντο Μορέλος δοκιμάστηκε στις ακαδημίες της Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν χωρίς άδεια της ομάδας που βρισκόταν τότε. Αυτό έφερε ρήξεις σε αρκετές πλευρές, με τον ποδοσφαιριστή να μην δέχεται να κάνει πίσω. Εν τέλει, το ταλέντο του τον έφερε σε μία εκ των μεγαλύτερων ομάδων της Κολομβίας, όμως η «ρετσινιά» είχε παραμείνει.
Μπορεί αρχικά να έπαιξε σε κάποια παιχνίδια, όμως στη συνέχεια έμεινε επί μονίμου βάσεως στον πάγκο. Η κατάσταση τον έφτασε στο σημείο να τα παρατήσει, αφού δεν έβλεπε… προκοπή. Το είχε παραδεχθεί άλλωστε σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, όμως κάπου εκεί, εμφανίστηκε το Ελσίνκι. Η άσημη ομάδα της Φινλανδίας, έκανε πρόταση δανεισμού από το πουθενά, τον Φλεβάρη του 2016. Ο Μορέλος ήταν μόλις 20 ετών όταν άφησε τη Κολομβία για να περάσει στην άλλη άκρη του πλανήτη.
Μέσα σε ένα χρόνο, έκανε τον φινλανδικό σύλλογο να δαπανήσει 500 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή. Μέχρι και σήμερα αποτελεί και την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας της Φινλανδίας. Και όχι άδικα. Μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η μεταγραφή, η Ρέιντζερς προχώρησε στην απόκτησή του έναντι 1,2 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη μεγαλύτερη πώληση μετά τον Τέεμου Πούκι (1,5 εκατ. ευρώ).
Μόλις προσαρμόστηκε… σάρωσε!
Μπορεί το επίπεδο της Ρέιντζερς να μην συγκρινόταν με αυτό της Φινλανδίας, όμως ο Αλφρέντο Μορέλος προσαρμόστηκε αμέσως. Τα 46 γκολ σε 62 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με το Ελσίνκι ήταν αρκετά για να του δώσουν μία θέση στην γραμμή κρούσης. Από την πρώτη στιγμή καθιερώθηκε και μέτρησε συνολικά 18 γκολ σε 43 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Η τιμή του απογειώθηκε, οι προτάσεις έφτασαν αλλά εκείνος είχε βάλει στόχο να γίνει ο καλύτερος φορ της Ευρώπης.
Μέσα σε δύο χρόνια, το κατάφερε και με το παραπάνω. Η Σκωτία δεν τον χωρούσε. Το 2018/19, ολοκληρώθηκε με 30 γκολ σε 48 παιχνίδια και το 2019/20, με 29 τέρματα σε 47 παρουσίες. Είναι εύκολα αντιληπτό, πως ο διεθνής φορ ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα έπειτα από αυτές τις επιτυχίες. Παράλληλα, ο Στίβεν Τζέραρντ, έχτιζε ένα ρόστερ που θα μπορούσε να αγγίξει το πρωτάθλημα και να σταματήσει την αυτοκρατορία της Σέλτικ.
Παράλληλα, σε αυτό το διάστημα, ο Μορέλος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε πρωτάθλημα αλλά και σε Europa League ενώ το όνομά του, ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους για το «Χρυσό Παπούτσι».
Οι «σειρήνες» του έκαναν… κακό!
Το καλοκαίρι του 2020, λίγο η κατάσταση της πανδημίας, λίγο το οικονομικό που έδινε την δυνατότητα για απόκτηση εξαιρετικών ποδοσφαιριστών σε χαμηλή τιμή, έφερε τον Μορέλος, μπροστά από δεκάδες προτάσεις. Ο Κολομβιανός φορ είδε ξαφνικά τεράστιους συλλόγους να έρχονται ο ένας πίσω από τον άλλον για την απόκτησή του. Μάλιστα, η Λιλ είχε φτάσει μία ανάσα από τη μεταγραφή του, όμως εν τέλει χάλασε τη τελευταία στιγμή.
Όλα αυτά, ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στον Κολομβιανό άσο. Το μυαλό του πλέον ήταν… αλλού. Από την άλλη, ο Τζέραρντ δεν μπορούσε να χτίσει την ομάδα πάνω του και έτσι έκανε πολυπρόσωπη την επιθετική λειτουργία, κάνοντας τον 24χρονο επιθετικό να μην… ξεχωρίζει όπως παλιά. Τα 17 γκολ δεν είναι κακό στατιστικό αν δεν είσαι ο… Μορέλος. Για να καταλάβει κάποιος σε πόσο χαμηλά επίπεδα κινήθηκε, ακριβώς τον ίδιο αριθμό τερμάτων, μετράει αυτή τη στιγμή.
Φλεβάρη μήνα και με αρκετές αγωνιστικές να απομένουν, ο Κολομβιανός έχει τη συγκεκριμένη επίδοση σε 33 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Φέτος, δείχνει να έχει αφήσει πίσω τις «σειρήνες». Είναι συγκεντρωμένος στον στόχο του που δεν είναι άλλος από την καταξίωσή του μέσω Ρέιντζερς. Κόντρα στη Ντόρτμουντ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, καθώς πέτυχε το 2-0 ενώ από δικό του γύρισμα, ήρθε το αυτογκόλ του Ζαγκαντού στο 4-1.
Νότης Χάλαρης