Μπορεί κάποιος να φανταστεί τους μισούς πρωταγωνιστές της Γαλλίας, στο Κόπα Άφρικα ή την Γουινέα Μπισάου να είναι από τα… φαβορί; Το BN Sports βρήκε έξι περιπτώσεις αστέρων, που θα μπορούσαν να παίζουν στο Κόπα Άφρικα, αν είχαν επιλέξει τις χώρες καταγωγής τους.
Το Κόπα Άφρικα έχει ξεκινήσει και η αλήθεια είναι, πως δεν μας έχει… εντυπωσιάσει μέχρι τώρα. Τουλάχιστον για αγωνιστικά θέματα, καθώς εξωαγωνιστικά, έχει κλέψει την παράσταση. Η διοργάνωση φιλοξενεί αρκετά αστέρια της Ευρώπης, με χαρακτηριστικά από αυτά, να είναι οι Μοχάμεντ Σαλάχ και Σαντιό Μανέ. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που θα μπορούσαν να βρίσκονται στην συγκεκριμένη διοργάνωση.
Συγκεκριμένα, το BN Sports βρήκε επτά περιπτώσεις, που αν είχαν επιλέξει την χώρα καταγωγή τους, θα βρισκόντουσαν ανάμεσα στις επιλογές του τωρινού Κόπα Άφρικα και θα είχαν αλλάξει όλες τις ισορροπίες. Και μόνο η στιγμή που φαντάζεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ποιοι θα κοντράραν με ποιους, αντιλαμβάνεται τη μεγάλη διαφορά στο επίπεδο.
Πολ Πογκμπά (Γουινέα)
Σκεφτείτε τον Αγκιμπού και τον Μαντί Καμαρά, συμπαίκτες με τον Πολ Πογκμπά στη… Γουινέα. Ο αστέρας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γεννήθηκε στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο προάστιο Λανί Σουρ Μαρνέ. Εκεί, ζούσαν οι μετανάστες από τις χώρες της Αφρικής και ανάμεσα σε αυτούς, ήταν και οι γονείς του έμπειρου άσου, οι οποίοι είχαν αφήσει την Γουινέα για ένα καλύτερο μέλλον στη Γαλλία. Ο Πογκμπά είχε την επιλογή να φορέσει το εθνόσημο της Γουινέας, όμως από την αρχή, οι «τρικολόρ» τον κέρδισαν και τον διατήρησαν στις τάξεις τους.
Σερζ Γκνάμπρι (Ακτή Ελεφαντοστού)
Μπορεί αυτή την στιγμή να αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Εθνικής Γερμανίας, όμως ο Σερζ Γκνάμπρι θα μπορούσε αυτή την στιγμή, να πρωταγωνιστεί στο Κόπα Άφρικα με το εθνόσημο της Ακτής Ελεφαντοστού. Συγκεκριμένα, γεννήθηκε στην Στουτγκάρδη με γονείς από την Ακτή Ελεφαντοστού. Μάλιστα, έμεινε για πέντε χρόνια στην Αγγλία, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Άρσεναλ και της Γουέστ Μπρομ, πριν επιστρέψει στη Γερμανία. Τα «πάντσερ» από την πλευρά τους, τον είχαν ενεργό σε όλα τα κλιμάκια και πλέον είναι από τους κορυφαίους της πρώτης ομάδας.
Άνσου Φατί (Γουινέα Μπισάου)
Σε αντίθεση με τους προηγούμενους, ο Άνσου Φατί δεν γεννήθηκε στην Ισπανία αλλά και στην Γουινέα Μπισάου. Συγκεκριμένα, ήρθε στη ζωή στη πόλη Μπισάου και σε ηλικία έξι ετών, μετακόμισε με τους γονείς του στην Ισπανία. Το 2020 πήρε και επίσημα την ισπανική υπηκοότητα, παρότι τον καραδοκούσε και η Πορτογαλία για να τον κάνει δικό της. Ο νεαρός σταρ της Μπαρτσελόνα, εν τέλει, έκλεισε με το εθνόσημο των Ρόχας και πλέον αποτελεί την επόμενη μέρα της εθνικής χώρας.
Ενγκολό Καντέ (Μαλί)
Το πιο… καλό παιδί του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Ενγκολό Καντέ γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν μέλος οικογένειας μεταναστών από το Μαλί. Η δύσκολες συνθήκες, έκαναν τους δικούς του να μετακομίσουν στη Γαλλία και ο ίδιος ήρθε στη ζωή σε μία περίεργη εποχή. Η Γαλλία δεν ασχολήθηκε με την περίπτωσή του, μέχρι να κάνει την διαφορά στη Λέστερ, όμως ο ίδιος δεν επέλεξε τον δρόμο της Εθνικής Μαλί. Τελικά δεν το μετάνιωσε, καθώς αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με τους «τρικολόρ».
Μέμφις Ντεπάι (Γκάνα)
Λίγοι γνωρίζουν πως θα μπορούσε να παίζει σε διαφορετική χώρα από την Ολλανδία. Ο Μέμφις Ντεπάι γεννήθηκε στην Ολλανδία χάρη στη μητέρα του που έπεισε τον πατέρα του να μείνουν μόνιμα στη χώρα της τουλίπας. Ο μπαμπάς Ντεπάι ήταν από τη Γκάνα, για αυτό και ο μικρός Μέμφις θα μπορούσε να έχει πάρει το εθνόσημο της αφρικάνικης χώρας. Από μικρή ηλικία, αγωνίστηκε με το εθνόσημο των «οράνιε» και αυτή την στιγμή, είναι ο ηγέτης της πρώτης ομάδας.
Καρίμ Μπενζεμά (Αλγερία)
Ακόμα μία περίπτωση που θα μπορούσε να έχει διαφορετική διεθνή ιστορία. Ο Καρίμ Μπενζεμά πέρασε μία τεράστια περιπέτεια με την Εθνική Γαλλίας και το σκάνδαλο με τον Ματιέ Βαλμπουενά, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός Γαλλίας. Το 2019, ο προπονητής της Αλγερίας είχε αναφέρει: «…δεν θέλω Μπενζεμά, έχω Σουντανί», όταν ρωτήθηκε αν θα τον ήθελε στην εθνική ομάδα. Ο Μπενζεμά θα μπορούσε να είναι συμπαίκτης με τον Μαχρέζ, αν είχε επιλέξει να φοράει το εθνόσημο της χώρας των γονιών του αλλά εν τέλει, παρέμεινε πιστός στους «τρικολόρ», στους οποίους επέστρεψε κιόλας.
Νότης Χάλαρης