Πρόσωπα

Έκτορ Ραούλ Κούπερ: Η κατάρα του «loser»... ξαναχτυπά (video)

Έκτορ Ραούλ Κούπερ: Η κατάρα του «loser»... ξαναχτυπά (video)

Έχει στην πλάτη του πάνω από 28 χρόνια προπονητικής καριέρας, όμως ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ ανήκει στο «κλαμπ» των… γκαντέμηδων και όχι άδικα. Το τελευταία σκηνικό με το Κονγκό, δίνει την ευκαιρία στο BN Sports να σας υπενθυμίσει μερικές τέτοιες στιγμές του.

«Είπαν πως είμαι loser στους τελικούς και τους λέω πως έχουν δίκιο! Είμαι ηττοπαθής στους τελικούς». Τι άλλο να γίνει για να το παραδεχθεί; Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ είναι αναμφίβολα από τους πιο έμπειρους προπονητές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έχοντας φτιάξει εξαιρετικά ρόστερ με μεγάλες πορείες.

Όμως ο Αργεντινός κόουτς, είναι η έννοια του «έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό». Συγκεκριμένα, έχει φτάσει σε τελικό διοργάνωσης πέντε φορές και με τρεις διαφορετικές ομάδες, χωρίς να έχει πανηγυρίσει… τίτλο. Τελευταία γκαντεμιά δεν έχει να κάνει με τρόπαιο αλλά με προσωπική… γκάφα.

Συγκεκριμένα, ο Αργεντινός κόουτς έχει αναλάβει τεχνική ηγεσία της Εθνικής Κονγκό και κατάφερε να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά για πρώτη φορά στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 1974. Συγκεκριμένα, αγωνιστικά το σύνολό του, νίκησε την Μπενίν και προκρίθηκε στα μπαράζ για το Μουντιάλ του Κατάρ τον επόμενο Νοέμβρη.

Ωστόσο, φαίνεται πως το όνειρο του Κονγκό, θα μετατραπεί σε… εφιάλτη. Ο λόγος είναι για ένα ερασιτεχνικό λάθος του Κούπερ στο ματς με την Μπενίν. Συγκεκριμένα, έκανε τέσσερις αλλαγές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του αγώνα, κάτι που η FIFA δεν επιτρέπει.

Δηλαδή, ένα παραπάνω από αυτό που επιβάλλουν οι κανονισμοί, με τους αντιπάλους να το παίρνουν χαμπάρι και να καταθέτουν ένσταση. Όλα δείχνουν ότι θα πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά, στερώντας από το Κονγκό την ευκαιρία για παρουσία σε τελική φάση Μουντιάλ.

Μαγιόρκα: Νεοφώτιστη στα… χαρτιά και οι δύο τελικοί

Όταν η Μαγιόρκα αποφάσισε να φέρει από την Αργεντινή τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, οι αντιδράσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες. Άγνωστος στο ευρωπαϊκό κοινό μέχρι τότε, ο Αργεντινός κόουτς αναλαμβάνει τις τύχες του ισπανικού συλλόγου και από την πρώτη σεζόν, δείχνει τις ικανότητες του. Τότε ήταν που άρχισε και η γκαντεμιά.

Η ομάδα μόλις είχε ανέβει στην πρώτη κατηγορία και κατάφερε να τερματίσει στην 5η θέση, που την έστελνε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ωστόσο, το αποκορύφωμα, ήταν αναμφίβολα το κύπελλο Ισπανίας. Η ισπανική ομάδα έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό, όπου την περίμενε η Μπαρτσελόνα. Το τελικό 1-1, έστειλε τις ομάδες στα πέναλτι, όπου η παρέα του Ριβάλντο πήρε τον τίτλο.

Ένα χρόνο αργότερα, η Μαγιόρκα έδωσε το παρών σε ακόμα έναν μεγάλο τελικό, αυτή τη φορά ευρωπαϊκό. Η ομάδα πήρε μέρος στο Κύπελλο Κυπελλούχων και κατάφερε να φτάσει μέχρι και τον μεγάλο τελικό, περνώντας μεταξύ άλλων από Γκενκ και Τσέλσι. Στο Βίλα Παρκ την περίμενε η Λάτσιο, η οποία με τον Πολ Νέντβεντ να σκοράρει στο 81’, σκόραρε για το 2-1. Δύο χαμένοι τίτλοι σε ισάριθμες σεζόν.

Βαλένθια: Κατάρα και στο Champions League εις… διπλούν

Ακόμα μία διετία με ισάριθμους χαμένους τελικούς. Αυτή τη φορά, με μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ισπανίας. Η Βαλένθια είχε δημιουργήσει ένα εκπληκτικό ρόστερ και ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, το είχε εκμεταλλευτεί στο… έπακρο. Στην πρώτη κιόλας σεζόν, οι «νυχτερίδες» έκαναν μία εντυπωσιακή πορεία μέχρι τον μεγάλο τελικό του Champions League. Συγκεκριμένα, έβγαλαν εκτός μεγάλες ομάδες, όπως Λάτσιο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπαρτσελόνα, όμως στο παιχνίδι της 24ης Μαΐου, η Ρεάλ Μαδρίτης επανάφερε τον… εφιάλτη.

Με το ευρύ 3-0, η ομάδα του Ντελ Μπόσκε πήρε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, με τον Αργεντινό να χάνει ακόμα ένα μεγάλο τελικό, όμως ένα χρόνο μετά, του εμφανίστηκε ακόμα μία παρόμοια ευκαιρία. Αυτή τη φορά, εμπόδια μέχρι το μεγάλο γεγονός, στάθηκαν δύο ελληνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός αρχικά, την αντιμετώπισε στους ομίλους, νικώντας την με 1-0 στο ΟΑΚΑ την προτελευταία αγωνιστική.

Στη συνέχεια, στη δεύτερη φάση των ομίλων, βρέθηκε απέναντι στον Παναθηναϊκό όπου έμεινε στο 0-0 στην Αθήνα. Από εκεί και πέρα, μέχρι να κοντραριστεί με την Μπάγερν Μονάχου, πέρασε από Άρσεναλ και Λιντς. Η κατάρα λειτούργησε ξανά. Στην κανονική διάρκεια το παιχνίδι έμεινε στο 1-1 και στην διαδικασία των πέναλτι, οι «Βαυαροί», επικράτησαν με 6-5.

Ίντερ: Από πρώτος, τρίτος σε 90 λεπτά…

Μπορεί ο Κούπερ να είχε χάσει τίτλους σε διοργανώσεις κυπέλλων αλλά όχι σε πρωταθλήματα. Αυτή η στιγμή, έφτασε με την Ίντερ. Για δύο χρόνια, ήταν ο απόλυτος διεκδικητής του τίτλου. Ειδικά την πρώτη χρονιά. Ουσιαστικά, έχασε την κορυφή την τελευταία αγωνιστική, όταν του την στέρησε η Λάτσιο. Το πρωτάθλημα της Serie A έχει μπει στην τελευταία στροφή και τρεις ομάδες διεκδικούν τα σκήπτρα της κατηγορίας.

Η Ίντερ είχε το πάνω χέρι. Ήταν στην πρώτη θέση με ένα βαθμό διαφορά από Γιουβέντους και δύο από την Ρόμα. Η Λάτσιο, όμως θα ήταν η καταλυτική αντίπαλος για να στερήσει ακόμα έναν τίτλο από τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Οι «νερατζούρι» είδαν τους Ρωμαίους να επιστρέφουν από το 2-1 και να κάνουν το 4-2, συνδυάζοντας τη νίκη με τις νίκες των «μπιανκονέρο» και της Ρόμα. Έτσι, η Ίντερ από την κορυφή έπεσε στην 3η θέση.

Άρης: Μία υπέρβαση που δεν έγινε ποτέ…

Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ βρέθηκε και στα μέρη, αποτελώντας τον προπονητή του Άρη. Από τους πιο επιτυχημένος κόουτς στην ιστορία του, ακόμα και αν έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα. Φυσικά, μαζί με την πρόσληψή του, ήρθε και η… κατάρα. Συγκεκριμένα, οι «κίτρινοι» έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

Εκεί, συνάντησαν τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε ήδη στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας. Σε ένα ισορροπημένο παιχνίδι, ο Άρης είχε τις ευκαιρίες του, όμως η ομάδα του Νίκου Νιόπλια ήταν εκείνη που βρήκε το «χρυσό» γκολ με τον Σεμπάστιαν Λέτο, στο 63ο λεπτό. Έτσι, το «τριφύλλι» ολοκλήρωσε το νταμπλ και ο Κούπερ επιβεβαίωσε την φήμη του… loser. Βέβαια, υπό τις οδηγίες του, οι «κίτρινοι» πήραν δύο μεγάλες νίκες επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Europa League.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0