Ένιωσε την αδικία με τον χειρότερο τρόπο, είδε τις εμπειρίες των Μπεν Αρφά και Μπελχαντά να περνούν… ανεκμετάλλευτες και η Μπρέντφορντ, μετατράπηκε στην σωτηρία της καριέρας του. Το BN Sports σας ξετυλίγει την ιστορία του Σαϊντ Μπενραχμά που κάνει την Γουέστ Χαμ να… χαμογελάει.
«Ξεχώριζε από τους άλλους από μικρός. Μερικές φορές έπαιζε ξυπόλητος. Ήταν περίπου οκτώ ή εννέα και αμέσως παρατηρήσαμε ότι ήταν ταλαντούχος. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες και απορούσαμε πως είναι δυνατόν ένας παίκτης τόσο νέος να είναι τόσο καλός;». Έχουν ακουστεί ιστορίες και ιστορίες από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, που συγκινούν, προβληματίζουν και μένουν ως… παραδείγματα.
Αυτή του Σαϊντ Μπενραχμά είναι ίσως μία από αυτές. Τα παραπάνω λόγια από έναν άνθρωπο που τον έζησε ως ποδοσφαιριστής της πρώτης ομάδας στη Αλγερία, τα λέει όλα. Ο Τουά Μοχαμέντ ήξερε τι έβλεπε. Ο «μικρός» που τον είχε εντυπωσιάσει, μεγάλωσε και μαζί του, κουβαλάει την σημαία της Αλγερίας στα γήπεδα της Premier League.
Αμφισβητήθηκε, απορρίφθηκε αλλά όταν έχεις μάθει να παλεύεις, τότε φτάνει η στιγμή της προσωπικής λύτρωσης. Ο διεθνής εξτρέμ απέδειξε κόντρα στην Γκενκ πως δεν είναι τυχαία τα 23 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την Γουέστ Χαμ και η ανοδική του πορεία, συνεχίζεται.
Φτώχια, ποδόσφαιρο και… μετανάστευση!
Γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1995, στο Αϊν Τέμουσεντ της Αλγερίας και ήταν ο μικρότερος από τα συνολικά οκτώ παιδιά της οικογένειας. Η οικογένεια του είχε δύσκολη οικονομική κατάσταση και το γεγονός πως ο Μπενραχμά είχε μεγαλύτερα αδέρφια, τον άφηνε… «τελευταίο» στο να αγοράσει κάποιο ρούχο ή παπούτσια. Ωστόσο, ήταν ο μόνος που μπήκε ενεργά στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο.
Μπορεί στη χώρα το άθλημα να μην ήταν αναβαθμισμένο αλλά οι περισσότεροι έφευγαν για την Γαλλία ώστε να έχουν μία καλύτερη ζωή και περισσότερες προοπτικές. Η Μπετιουά ήταν η ομάδα που τον υποδέχθηκε για να αρχίσει την καριέρα του. Ήταν μόλις οκτώ ετών όταν έγινε δεκτός και από την αρχή ξεχώρισε σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κατάστασης, δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιζε μέχρι και… ξυπόλητος.
Μάλιστα, έδειχνε να του αρέσει γιατί όπως έλεγε στους φίλους του, είχε καλύτερη επαφή με τη μπάλα. Πραγματικός «ζογκλέρ» που περίμενε να έρθει η ευκαιρία από την Γαλλία για το επόμενο βήμα. Τελικά, στα 11 του χρόνια, ο πατέρας του Μοχάμεντ, αποφάσισε να τον στείλει στην Τουλούζη όπου έμενε η μητέρα του. Εκεί, γράφτηκε στις ακαδημίες της Μπαλμά, αφού πρώτα προσαρμόστηκε και έμαθε τη γλώσσα.
Η απογείωση με το ενδιαφέρον της Νις και ο «κακός» κύριος Φαβρ…
Μέσα σε ένα χρόνο, το ταλέντο του ήταν σε άλλα επίπεδα. Η Κολομιέ εντυπωσιάζεται και του κάνει πρόταση. Εκείνος την αποδέχεται και ξεκινάει δυναμικά στον χώρο του γαλλικού ποδόσφαιρου. Η καριέρα του απογειώθηκε και ομάδες από την πρώτη κατηγορία της χώρας τον παρακολουθούσαν στενά. Λίγο πριν κλείσει τα 18 του, η Νις κινείται με έντονους ρυθμούς και κλείνει τον Αλγερινό εξτρέμ.
Ο ενθουσιασμός του ποδοσφαιριστή ήταν τεράστιος και η ομάδα του προσφέρει… διαμέρισμα για να μπορεί να είναι κοντά στο προπονητικό κέντρο. Σύντομα «χτύπησε» την πόρτα της πρώτης ομάδας. Ο Κλοντ Πιελ είναι γνωστός για τις ευκαιρίες που δίνει στα νέα παιδιά και ο Μπενραχμά ήταν ένας από τους αυτούς. Τον Οκτώβρη του 2013, κόντρα στην ομάδα της πόλης που έμεινε για πρώτη φορά στη Γαλλία, τη Τουλούζ, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του.
Ο βασικός του ρόλος ήταν μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας, με αποτέλεσμα να μην πάρει πολλές συμμετοχές στα πόδια του. Όσες φορές έπαιξε, ωστόσο, εντυπωσίασε. Συγκεκριμένα, μέτρησε τρία γκολ και τρεις ασίστ σε 18 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, μέχρι να αναλάβει ο Λουσιάν Φαβρ. Ο Ελβετός προπονητής μπορεί να εξέλιξε τη Νις αλλά όχι τον Αλγερινό εξτρέμ. Δίχως να τον έχει δοκιμάσει, έβαλε το όνομά του στη λίστα των δανεικών και δεν τον ξαναέβγαλε από εκεί.
Τον Γενάρη του 2015 μετακόμισε στην Ανζέ όπου είχε 13 συμμετοχές με μόλις ένα γκολ, με αποτέλεσμα έξι μήνες μετά να επιστρέψει στη Νις. Ακολούθησαν άλλοι δύο δανεισμοί σε Αζαξιό και Σατερό στη Ligue 2. Σε κανέναν, δεν απέδειξε πως το ταλέντο του για το οποίο αποκτήθηκε, μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι καλό.
Ο σκάουτερ της Μπρέντφορντ, ο θάνατος του πατέρα του και η εκτόξευση!
Το 2017, ο πατέρας του φεύγει από τη ζωή και ο Μπενραχμά βλέπει τον κόσμο του να γκρεμίζεται. Ωστόσο, από το πουθενά, η ψυχολογία του ανακτάται και οι στόχοι ζωής, επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο. Ο σκάουτερ της Μπρέντφορντ, Μπρένταν ΜακΦάρλαν τον προσεγγίζει μετά από σχεδόν ένα χρόνο (!) παρακολούθησης.
Του εξηγεί το project και δίνει την ευκαιρία στον Αλγερινό άσο να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Το γεγονός πως ο πατέρας του ήθελε να τον δει να πετυχαίνει, τον πείσμωσε. Έβαλε στόχο να τα καταφέρει και να γίνει ο ποδοσφαιριστής που πάντα ήθελε. Το καλοκαίρι του 2018 ολοκληρώνεται η μεταγραφή του στον αγγλικό σύλλογο έναντι 1,7 εκατ. ευρώ. Ήταν η αρχή για την κορυφή.
Έμεινε συνολικά 2,5 χρόνια και αυτό που κατάφερε, ήταν το ακατόρθωτο. Ξεχώρισε αμέσως και έγινε μέρος της τριάδας Εμπουέμο-Γουότκινς-Μπενραχμά. Έφτασε τις 94 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ματώνοντας τα δίχτυα 30 φορές ενώ μοίρασε και 27 ασίστ. Δηλαδή, είχε μέρος σε 57 γκολ (!). Όπως ήταν λογικό, έκανε ομάδες της Premier League να κοιτάξουν την περίπτωσή του ζεστά.
Εκείνος είχε ως στόχο να τιμήσει τον πατέρα του. Έλαβε το «22» στην πλάτη προς τιμή του και όταν πέτυχε χατ-τρικ κόντρα στη Χαλ, στα μέσα του 2020, σήκωσε τη φανέλα και έστειλε το μήνυμα «Je t’aime papa» που σημαίνει «Σαγαπώ, μπαμπά». Η Γουέστ Χαμ έγινε η ομάδα που τον ήθελε περισσότερο από όλα και τον Οκτώβριο του 2020, τον έκανε δικό της.
Έδιωξε γρήγορα τα σύννεφα…
Ο δανεισμός περιείχε υποχρεωτική οψιόν αγοράς. Ωστόσο, στην αρχή το πρόβλημα με κάποια χαρτιά, πήγαν πίσω την προσαρμογή και μπήκε αργά στα πλάνα του Μόγιες. Αυτό δεν τον εμπόδισε να δείξει ποιος είναι πραγματικά. Μόλις πήρε ευκαιρίες, έδειξε και το ταλέντο στο χορτάρι. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 36 συμμετοχές και τρία γκολ με επτά ασίστ. Στην προετοιμασία, ωστόσο, τα πήγε περίφημα. Ανέβασε στροφές και μπήκε στα βασικά πλάνα του Ισπανού τεχνικού.
Έτσι, ξεκίνησε τη σεζόν όπως έπρεπε. Φουριόζος. Ήδη έχει περάσει τις περσινές επιδόσεις του, αφού μετράει έξι γκολ και τρεις ασίστ σε μόλις 15 ματς. Κόντρα στην Γκενκ έδειξε και την πραγματική του αξία. Δύο προσωπικά γκολ και απίθανες ενέργειες που δεν άφησαν την Γουέστ Χαμ να το συνδυάσει με διπλό, λόγω του αυτογκόλ του Σούτσεκ στο 91’. Ωστόσο, οι υποσχέσεις είναι πολλές και ο Αλγερινός έξτρεμ είναι έτοιμος να τις επιβεβαιώσει.
Από τα «γυμνά» πόδια στα γήπεδα της Αλγερίας, έχει μπει στα παπούτσια των βασικών της Γούεστ Χαμ. Μία ιστορία σαν παραμύθι που για τον Σαϊντ Μπενραχμά είναι αυτό που χρειάζεται για να συνεχίσει.
Νότης Χάλαρης