«Ναι, μπορεί να φτάσει τον Ζλάταν. Έχει τρομερές ικανότητες και θα μπορούσε αν συνεχίσει να δουλεύει, να φτάσει τον Ιμπραϊμοβιτς σε επίπεδο σημασίας που θα έχει για την Σουηδία η παρουσία του και η συμβολή του στην εθνική ομάδα». Όταν φτάνει η στιγμή, να βλέπεις αυτά τα λόγια από έναν πρώην συμπαίκτη σου, σημαίνει πως κάτι κάνεις σωστά. Ο Τσινέντου Ομπάσι δεν τα ανέφερε τώρα αλλά όταν ακόμα ο Αλεξάντερ Ίσακ ήταν στην… «αφάνεια».
Ο 22χρονος επιθετικός σκόραρε ένα υπέροχο γκολ κόντρα στο Κόσοβο το βράδυ του Σαββάτου (09/10) και επιβεβαίωσε την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ένα χρονικό σημείο, όπου ο διεθνής φορ έχει αφήσει πίσω του τον «εφιάλτη» του Ντόρτμουντ και ζει το δικό του όνειρο, στη χώρα των Βάσκων. Η υπερηφάνεια για την καταγωγή του, ο δανεισμός στην «ελληνική» Βίλεμ και το άστρο του Ζλάταν!
Η μετανάστευση των γονιών και ο ρόλος του ποδοσφαίρου στην προσαρμογή!
Ο Αλεξάντερ Ίσακ μπορεί να γεννήθηκε στο Σόλνα της Σουηδίας, όμως η καταγωγή είναι από την Ερυθραία. Μία χώρα κοντά στο Σουδάν, εκεί όπου γεννήθηκαν οι δύο του γονείς. Εκείνοι ήταν, που πήραν την απόφαση λίγο πριν γεννηθεί ο Ίσακ να αφήσουν την χώρα τους, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μία κίνηση που έμελλε να είναι… σωτηρία για τον γιο τους, όμως στην κοινωνικότητά του, δεν ήταν τόσο.
Μπορεί στο σχολείο να είχε και άλλα παιδιά που ήταν διαφορετικό χρώμα, όμως έξω από αυτό, δεχόταν αρκετές φορές ρατσιστικά σχόλια. Η διέξοδος σε αυτό, δεν ήταν άλλο από το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, το γεγονός πως τα παιδιά των μεταναστών δύσκολα τελείωναν το σχολείο και έκαναν κάτι στη ζωή τους, αποφάσισε να αφιερώσει το περισσότερο χρόνο στο άθλημα. Σε αυτό τον βοήθησε η ΑΙΚ Στοκχόλμης.
Ραγδαία εξέλιξη και καθιέρωση στην γραμμή κρούσης…
Επειδή ήταν αρκετά ψηλός για την ηλικία του, ο Σουηδός ποδοσφαιριστής μπήκε αρχικά στη θέση του στόπερ ή του αμυντικού χαφ. Μία θέση που ναι μεν, τον έκανε άπιαστο στο ψηλό παιχνίδι, όμως ο τρόπος που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει κάθε αντίπαλο, μόνο εύκολος δεν ήταν. Σιγά-σιγά, έδειξε πως έχει περισσότερο επιθετικές παρά αμυντικές αρετές και λίγο πριν μπει στην Κ15, χρησιμοποιήθηκε ως φορ.
Από τότε δεν ξαναβγήκε, καθώς σε εκείνο το παιχνίδι, πέτυχε τέσσερα γκολ μέσα σε λίγα λεπτά. Ως επιθετικός, είδε γρήγορα το όνομά του να ακούγεται σε όλη την Ευρώπη ως ο «νέος Ζλάταν». Δεν ήταν τυχαίο, γιατί και ο ίδιος είχε δηλώσει πως τον έχει ως είδωλο στην καριέρα του. Στα 17 του χρόνια, ήρθε η στιγμή να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Από την αρχή, έδειξε πως αποτελεί το αύριο της Σουηδίας.
Στην παρθενική του σεζόν, συμπλήρωσε 24 συμμετοχές με συνολικά 11 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (!), κάνοντας ακόμα πιο φωτεινό το άστρο του στο σουηδικό πρωτάθλημα. Αμέσως, το όνομά του γράφτηκε στα μπλοκάκια όλων των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και των Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Μέλος του παιδομαζώματος της Ντόρτμουντ και ο σημαντικός δανεισμός στην «ελληνική» Βίλεμ!
Μόλις έκλεισε τα 18 του χρόνια, η Ντόρτμουντ έκανε δυναμικό μπάσιμο και κατάφερε να «κλέψει» την υπογραφή του, μέσα από τα χέρια των «μεγάλων». Έχοντας στις βαλίτσες του 13 γκολ σε 19 ματς με την ομάδα της Στοκχόλμης, οι Βεστφαλοί βγάζουν από τα ταμεία τους 8,5 εκατ. ευρώ και τον κάνουν δικό τους. Ο ίδιος, θεώρησε πως η Γερμανία θα είναι το τέλειο μέρος για να εξελίξει το ταλέντο του και να κάνει το βήμα παραπάνω. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το… αντίθετο!
Μπορεί η Ντόρτμουντ να έχει… ταλέντο στο να εξελίσσει νεαρούς ποδοσφαιριστές, όμως στην περίπτωση του Ίσακ έπεσε έξω. Ο νεαρός Σουηδός έμεινε για δύο χρόνια στον γερμανικό σύλλογο, πετυχαίνοντας μόλις ένα γκολ (!) σε 13 ματς. Όσο εύκολα μπήκε στο προσκήνιο, άλλο τόσο χρειάστηκε για να… βγει. Όμως εκεί, βρέθηκε το «σωσίβιο» που λέγεται Βίλεμ. Ο ολλανδικός σύλλογος, ο οποίος επίσης μεταμορφώνει νεαρούς ποδοσφαιριστές, απέκτησε για ένα εξάμηνο τον υπερταλαντούχο φορ, με στόχο την αναγέννησή του.
Ήδη στην ομάδα, βρισκόταν και ο Κώστας Τσιμίκας και ο Μάριος Βρουσάι. Αμφότεροι, ήταν δανεικοί από τον Ολυμπιακό, ενώ παρτενέρ του στην κορυφή, ήταν ο Βαγγέλης Παυλίδης. Στο ολλανδικό πρωτάθλημα ήταν ένας άλλος… ποδοσφαιριστής. Όχι απλά προσαρμόστηκε αμέσως αλλά πρόλαβε σε 18 ματς, να διεκδικήσει στα ίσια τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα (!). Ολοκλήρωσε τον δανεισμό του με 14 γκολ και επτά ασίστ, ανεβάζοντας την τιμή του κατακόρυφα.
Η επιβράβευση άκουγε στο όνομα… Σοσιεδάδ!
Μπορεί στη Ντόρτμουντ να μην έπιασε, όμως τα απίστευτα στατιστικά του στην Ολλανδία, ανέβασαν τις μετοχές του. Είναι αξιοσημείωτο πως ο Ίσακ έγινε ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει 12 γκολ στα πρώτα του ματς στο πρωτάθλημα, ξεπερνώντας τον Ρονάλντο που είχε εννιά. Όλα αυτά, ήταν αρκετά για να πείσουν την Ρεάλ Σοσιεδάδ να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 15 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.
Στη χώρα των Βάσκων, ουσιαστικά επαλήθευσε τον λόγο που στην Σουηδία τον λένε τον νέο Ζλάταν. Έπειτα από δύο χρόνια, έχει ματώσει 34 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε συνολικά 95 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ φαίνεται πως η εξέλιξή του, δεν πρόκειται να αλλάξει την (μονίμως) ανοδική πορεία που έχει. Τα παραπάνω, καθρεφτίζονται όταν φοράει το εθνόσημο της Σουηδίας στο στήθος του, με το Κόσοβο να είναι το τελευταίο βροντερό παράδειγμα.
Το ρεκόρ με την Εθνική και η… Ελλάδα
Εκτός από τα 11 γκολ που πέτυχε σε επαγγελματικό επίπεδο, ο Ίσακ έκανε και κάτι άλλο αξιοθαύμαστο, στα 17 του χρόνια. Ο Γιαν Άντερσον τον εμπιστεύεται στην Εθνική Σουηδίας ανδρών και εκείνος, εκμεταλλεύεται μία μοναδική ευκαιρία. Να γίνει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της χώρας του, εδώ και 105 χρόνια. Στο φιλικό ματς επί της Σλοβακίας, το κατάφερε, καθώς πέτυχε το παρθενικό του γκολ και έγραψε ιστορία.
Ο 22χρονος φορ είχε αγωνιστεί βασικός στο πρώτο ματς κόντρα στην Ελλάδα στο ΟΑΚΑ και αναμένεται να τον δούμε στις αρχικές επιλογές της Σουηδίας και στο ερχόμενο ματς της Τρίτης (12/10). Ο τρόπος που αγωνίζεται έχει αποδείξει πως μπορεί να κάνει την ζημιά από το πουθενά. Κόντρα στο Κόσοβο πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ και θύμισε σε όλους, πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Για αυτό και είναι ο ποδοσφαιριστής που πρέπει να λάβει την περισσότερη προσοχή.
Όσο για το αν είναι ο νέος Ζλάταν, ο Αλεξάντερ Ίσακ αποφεύγει να το αποδεχθεί. Δεν είναι επειδή δεν το πιστεύει αλλά γιατί έχει τονίσει πως θέλει να χαράξει τον δικό του δρόμο.
Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr