Η δύση της καριέρας των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, έχει κάνει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο να ψάχνει τους διαδόχους τους στην κορυφή του αθλήματος. Ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Έρλινγκ Χάαλαντ και άλλοι, παραμένουν σοβαροί υποψήφιοι, με τις ακαδημίες σε όλο τον κόσμο, να μην σταματούν να βγάζουν συνέχεια και φρέσκα πρόσωπα.
Ο Φρανσέσκο Καμάρντα είναι ένα από αυτά. Σε ηλικία μόλις 13 ετών, έχει κάνει τους ανθρώπους της Μίλαν να παραμιλούν με τις επιδόσεις τους. Συνολικά μετράει 483 γκολ μέσα σε μία τριετία και 87 παιχνίδια με τους «μικρούς» του ιταλικού συλλόγου. Βέβαια, το πρόσφατο παράδειγμα του Γιουσούφα Μουκοκό της Μπορούσια Ντόρτμουντ, είναι ακόμα μία τέτοια περίπτωση.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές που έκαναν πραγματικά την διαφορά στις ακαδημίες αλλά ποτέ δεν ακολούθησαν την καριέρα που όλοι περίμεναν. Από τα τεράστια ρεκόρ του Μάικλ Όουεν, στον Πολ Μέλντεν της Μάντσεστερ Σίτι και από εκεί, στον «δικό» μας, Φρέντι Αντού.
Πολ Μέλντεν
Ένα τεράστιο «what if?», το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει όλη την ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι. Τη δεκαετία του ’80, οι «πολίτες» δεν θύμιζαν σε τίποτα την ομάδα που απολαμβάνουμε τώρα. Αντιθέτως, ήταν ένας σύλλογος που ανεβοκατέβαινε μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στην Αγγλία. Στο δυναμικό της, το 1984/85 είχε έναν πραγματικό ρέκορντμαν, ο οποίος, ακόμα πήγαινε… σχολείο. Ο λόγος για τον Πολ Μέλντεν.
Ήταν μόλις 15 ετών όταν πήγε στο βιβλίο Γκίνες για την απίστευτη επίδοσή του με την Κ15 της Μπόλτον. Σκόραρε συνολικά 289 γκολ σε μόλις 40 ματς. Μία επίδοση που κανείς δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Ούτε καν ο Λιονέλ Μέσι ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτά τα νούμερα, τον έφεραν και στην Μάντσεστερ Σίτι. Έπαιξε για πέντε χρόνια στην πρώτη ομάδα, όμως οι τραυματισμοί και οι αλλαγές προπονητών, δεν του επέτρεψαν να εξελιχθεί. Δεν έκανε ποτέ το «ξεπέταγμα» και συμβιβάστηκε σε μικρότερες ομάδες του Νησιού αλλά και ένα γρήγορο πέρασμα στην Μόλντε, δίχως να κάνει κάτι αξιοθαύμαστο.
Μάικλ Όουεν
Από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια. Ο Μάικλ Όουεν είχε την ταμπέλα ως το «παιδί-θαύμα» της ομάδας του Μέρσισαϊντ. Έκανε πάταγο στις ακαδημίες των «κόκκινων» και ουκ ολίγες φορές, είδε τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης να κάνουν κρούση για την απόκτησή του. Ωστόσο, η αναγνωσιμότητά του, ξεκίνησε από πιο νωρίς. Σε ηλικία 10 ετών, εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ντισάιντ. Μέσα σε δύο χρόνια, έσπασε το ρεκόρ του Ιαν Ρας στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Μάτωσε τα αντίπαλα δίχτυα 97 φορές, κάνοντας άπαντες στο Νησί να προσέξουν το ταλέντο του. Μπορεί ο ίδιος να υποστήριζε την Έβερτον, όμως το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ τον κέρδισε, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στις ακαδημίες της. Μέχρι να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στα 17 του, είχε σκοράρει αρκετά τέρματα με όλα τα κλιμάκια. Έμεινε στο Λίβερπουλ για έξι χρόνια ως επαγγελματίας, μετρώντας 158 γκολ σε 297 εμφανίσεις. Έπαιξε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Νιούκαστλ και Στόουκ, έχοντας μεστή παρουσία.
Φλορέντ Σινάμα Πονγκόλ
Ένα από τα μεγάλα wonderkid της Γαλλίας. Ο Φλορέντ Σινάμα Πονγκόλ ήταν ένα από τα πολλά αστέρια που έβγαλαν οι ακαδημίες της Χάβρης. Ο Γάλλος επιθετικός είναι ακόμα στις μνήμες των οπαδών του γαλλικού ποδοσφαίρου, καθώς είχε κάνει τρομερά πράγματα με τα μικρά κλιμάκια των «τρικολόρ». Φόρτωσε τα αντίπαλα δίχτυα από την ηλικία των εννιά ετών μέχρι και το 2001, όταν εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα.
Μέχρι τότε, είχε σαρώσει με την Κ16 και Κ17 της εθνικής Γαλλίας. Συγκεκριμένα, είχε δώδεκα γκολ σε εννιά ματς και εννιά σε έξι παιχνίδια, αντίστοιχα. Το ταλέντο του ήταν εμφανή, παρότι έπαιζε στη Ligue 2. Αυτό έπεισε και τη Λίβερπουλ να τον αποκτήσει έναντι 400 χιλιάδες ευρώ. Η καριέρα του, στη συνέχεια, πήρε την κατιούσα, καθώς ποτέ δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο υψηλό επίπεδο. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στα τοπικά πρωταθλήματα της Γαλλίας.
Γιάγια Σανόγκο
Το 2013, το γαλλικό ποδόσφαιρο πιστεύει πως έχει βρει τον νέο Τιενρί Ανρί. Ο Γάλλος αστέρας, με τα τρομερά κατορθώματα σε Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα, έχει ταυτιστεί, μέσω των επιδόσεών του, με τον Γιάγια Σανόγκο. Ο Γάλλος επιθετικός δεν ανανεώνει την Οσέρ και παίρνει μεταγραφή ως ελεύθερος στην Άρσεναλ. Στα νεανικά του χρόνια γέμισε τα αντίπαλα δίχτυα και έφτασε σε σημείο να μετράει ένα γκολ ανά ματς μέσο όρο, στην ομάδα Νέων του γαλλικού συλλόγου.
Παράλληλα, είχε 18 γκολ σε ισάριθμα ματς (!) με την Εθνική Γαλλίας Κ17 ενώ για τους λάτρεις του Football Manager, ήταν μία σταθερή επιλογή για επένδυση. Μπορεί η τιμή του να μπορούσε να εκτοξευθεί, όμως η καριέρα του δεν θυμίζει σε τίποτα τις περγαμηνές που άφησε. Στα 27 του, είναι χωρίς ομάδα, με την τιμή του να έχει πέσει στο… εκατομμύριο.
Φρέντι Αντού
Το πρώτο όνομα που σκεφτόταν κάποιος στο Football Manager. Ο Φρέντι Αντού δεν ήταν τυχαία ένα από τα μεγαλύτερα wonderkid του αιώνα. Ο Αμερικάνος επιθετικός έγραψε ιστορία, όταν υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία μόλις 14 ετών, και έγινε ο νεότερος στην Αμερική σε οποιοδήποτε άθλημα (!). Βέβαια, η προβολή που δέχθηκε σε εκείνη την ηλικία, δεν φάνηκε να τον ωφελεί κάπου στο μέλλον.
Έπαιξε σε συνολικά 15 ομάδες, σε εννιά διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Άρης. Στη Θεσσαλονίκη έμεινε για ένα χρόνο, μετρώντας 12 συμμετοχές με δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ. Αυτή τη στιγμή, κυκλοφορεί ελεύθερος, μετά αποτυχημένο πέρασμά του από την Όστερλεν της Σουηδίας.
Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr