Ο Όντεντ Κάτας αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού αλλά οι «πράσινοι» δεν έχασαν καθόλου χρόνο και είχαν ήδη... στρατολογηθεί. Χρειάστηκαν να φτάσουν μέχρι το Καζάν στη Ρωσία για να απευθυνθούν σε έναν «δικό» τους άνθρωπο, ο οποίος διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον σύλλογο και εκτιμάται η δουλειά του.
Ο λόγος για τον Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος δεν προτίμησε ποτέ την εύκολη λύση και τα μεγάλα λόγια αλλά την σκληρή και στοχευμένη δουλειά. Αυτό έκανε από την πρώτη στιγμή, ακολουθώντας τον δρόμο της προπονητικής μέχρι και σήμερα. Ο Παναθηναϊκός τον γνωρίζει από πρώτο... χέρι μέσω της κοινής τους παρουσίας έστω και για λίγο στα τέλη της σεζόν 2013-14 και πλέον τον θεωρούν ως τον κατάλληλο προπονητή, ο οποίος θα... εμπνεύσει τον «νέο» Παναθηναϊκό.
Οι πρώτες συνεργασίες
Ο Δημήτρης Πρίφτης γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι για να φτάσει ψηλά θα έπρεπε να περάσει από διάφορα στάδια και να μάθει το μπάσκετ από τις μικρότερες κατηγορίες. Αυτό έγινε στην πράξη και προπόνησε τμήματα υποδομών του ΑΝΟΓ, του Άρη Γλυφάδας και του Γ.Σ. Αργυρούπολης, στη συνέχεια ανέλαβε τις γυναίκες του Κρόνου Αγίου Δημητρίου και αργότερα συνεργάστηκε με το ανδρικό τμήμα του Αιγαίου Γλυφάδας και τις Εσπερίδες, όπου σε δύο χρόνια τις ανέβασε στην Α1 Κατηγορία Γυναικών.
Δεν σταμάτησε να επιδιώκει την αμείωτη «απορρόφηση» γνώσεων του, γύρω από την προπονητική και την εξέλιξή του. Βρέθηκε στο πλευρό καταξιωμένων τεχνικών, όπως ο Ντρικ Μπάουερμαν, ο Θοδωρής Μπολατόγλου, ο Φώτης Κατσικάρης, Ντέιβιντ, Μπλατ ώστε να διευρύνει την σκέψη του και να προσθέσει στο... ρεπερτόριό του νέες τακτικές.
Η εμπιστοσύνη της Εθνικής
Παράλληλα η φήμη του για την προσήλωση και το χαμηλό του προφίλ σε συνδυασμό με τα περιθώρια εξέλιξής του έφτασαν μέχρι τα... αυτιά της Εθνικής ομάδας, όπου προπονητές όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Γιόνας Καζλάουσκας, ο Ηλίας Ζούρος τον εμπιστεύτηκαν και του παραχώρησαν μία θέση στα τεχνικά τους επιτελεία για να αποδείξει την αξία του.
Οι νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό ως head coach
Το ντεμπούτο του ως head coach σε πάγκο πραγματοποιήθηκε το 2010 με την Καβάλα και στην πρώτη του αναμέτρηση «πλήγωσε» την πρώτη ομάδα του τον Άρη (71-58) και κατάφερε να κάνει «τρανταχτή» την παρουσία του. Όμως από εκείνη τη σεζόν αυτό που θα μείνει «ανεξίτηλο» στη μνήμη του Έλληνα τεχνικού ήταν η νίκη επί του τότε πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό, και να μπει... στο μάτι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Όμως αυτή η επικράτηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία, καθώς ο Έλληνας προπονητής επανέλαβε αυτό το κατόρθωμα και τη νίκη επί του Παναθηναϊκού την περίοδο 2012-13. Πιο συγκεκριμένα εκείνη την περίοδο βρισκόταν στον πάγκο του Ικάρου Καλλιθέας με 71-58 και κέρδισε την προσωπική «μάχη» με τον Αργύρη Πεδουλάκη.
Το κάλεσμα του Παναθηναϊκού
Ο Παναθηναϊκός δεν διένυσε την καλύτερη περίοδο την σεζόν 2013-2014, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη λύση της αποδέσμευσης του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο άμεσος συνεργάτης του τότε Φραγκίσκος Αλβέρτης, ανέλαβε να τον αντικαταστήσει και θέλησε να έχει στο πλευρό του τον τότε προπονητή του Κολοσσού Ρόδου, Δημήτρη Πρίφτη.
Οι συμβουλές του ήταν πολύτιμες ως asisstant coach και παρότι έφτασε στο ΟΑΚΑ προς το τέλος της σεζόν έβαλε το... λιθαράκι του για την κατάκτηση του νταμπλ. Όμως ο Παναθηναϊκός δεν ήταν έτοιμος να δώσει τα «κλειδιά» της ομάδας στον Πρίφτη, ενώ ο Αλβέρτης ευγενικά δεν δέχθηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουν στη λύση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.
Οι μεγάλες σεζόν σε Άρη και Ούνικς Καζάν
O Δημήτρης Πρίφτης μετά την συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Μπλατ αποφάσισε να ανέβει ξανά προς τα πάνω στη Θεσσαλονική αλλά αυτή τη φορά ως πρώτος προπονητής. Γνώριμα μέρη, οικεία πρόσωπα, επαγγελματικό περιβάλλον. Ο Πρίφτης γνώριζε που πήγαινε και αμέσως έπεσε με τα… μούτρα στη δουλειά.
Οι τρεις σεζόν στον Άρη μπορούν να χαρακτηριστούν άκρως πετυχημένες, όχι μόνο σε ομαδικό επίπεδο (έφτασε την ομάδα μέχρι την τέταρτη θέση) αλλά και σε προσωπικό, καθώς αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής του πρωταθλήματος το 2016. Αν και υπήρχαν ενδιάμεσα διάφορες προτάσεις από την Ευρώπη παρέμεινε πιστός στο πλάνο του και τις απέρριψε.
Τελικά το 2017 θα αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ελλάδα για πρώτη φορά στην καριέρα του για... χατίρι της Ούνικς Καζάν. Η δουλειά του και η καλή γνώμη που επικρατούσε στη Γηραιά Ήπειρο για τους Έλληνες προπονητές ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή του.
Η σχέση που «χτίστηκε» ανάμεσα στον Δημήτρη Πρίφτη κα τον ρωσικό σύλλογο ήταν αρκετά δυνατή και αυτό προήλθε από την κατανόηση και το τελικό αποτέλεσμα που έβγαινε στο παρκέ. Η τελευταία του σεζόν έμελλε να είναι και η κορύφωση της μεταξύ τους συνεργασίας, με την Ούνικς Καζάν να φτάνει μέχρι τον τελικό του Eurocup και να εξασφαλίζει το «εισιτήριο» για τη Εuroleague την επόμενη σεζόν. Παράλληλα έγινε ο τρίτος Έλληνας προπονητής που βρέθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, μετά τον άλλοτε συνεργάτη του, Φώτη Κατσικάρη, και τον προκάτοχο του στον Παναθηναϊκό, Αργύρη Πεδουλάκη.
Η επιστροφή στον Παναθηναϊκό με άλλο ρόλο
Ο Παναθηναϊκός πλέον περνάει σε νέα εποχή και σε αυτή συμπεριλαμβάνει τον Δημήτρη Πρίφτη. Μπορεί να αναλαμβάνει άλλο πόστο αυτή τη φορά, ως επικεφαλής της ομάδας, αλλά θα βρεθεί σε μία παρόμοια κατάσταση, άκρως κομβική μετά από μία "περίεργη" σεζόν. Οι συνθήκες απαιτούν γενναίες αποφάσεις για το ρόστερ και ο Πρίφτης έχει δουλέψει αρκετά με τους περισσότερους Έλληνες παίκτες.
Η ομάδα θέλει να στηριχθεί στον ελληνικό κορμό και σίγουρα ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού μπορεί να αξιολογήσει κατάλληλα τους παλιούς και τους νέους παίκτες. Έχει το «χάρισμα» να εντοπίζει... λαυράκια και γνωρίζει καλά την αγορά στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο η δουλειά και τα αποτελέσματά που παρουσιάζει μέσα στο παρκέ αλλά και ο τρόπος που προσεγγίζει την κάθε νέα του πρόκληση. Επιπλέον θετικό στην περίπτωσή του είναι το χαμηλό προφίλ που διατηρεί και επιδιώκει να... μιλάει μέσα από τα έργα του.
Στην ομάδα θα συναντηθεί ξανά με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Αυτή τη φορά θα υπάρχει διαφορετική σχέση και θα είναι προπονητή με general manager. Διαφορετικές θέσεις αλλά ίδιοι στόχοι: η κορυφή στην Ελλάδα και μια μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία στη Εuroleague. Oι στόχοι θα εκπληρωθούν μέσω της σκληρής δουλειάς και αυτό «ρέει» στο αίμα του Δημήτρη Πρίφτη.
Νίκος Τσώτας