Θυμίζει περίπτωση «Ελ Αραμπί», έχει και λίγο από «Χασάν». Ο Τικίνιο Σοάρες είναι η πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού και το «BN Sports» ξετυλίγει το… κουβάρι της καριέρας του.
Τα λόγια έβγαιναν από το στόμα του Τικίνιο Σοάρες. Το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν, ο οποίος επιστρέφει στην Ευρώπη για να αποδείξει πως έχει πολλά ακόμα να προσφέρει. Η δύσκολη παιδική του ηλικία, τα κουλούρια και το όνειρο να γίνει ποδοσφαιριστής μέσα από ημι-επαγγελματικές ομάδες.
Η περίπτωσή του θυμίζει Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο πως έχει εξελιχθεί η καριέρα του, αγγίζει στο βαθμό της επιθυμίας, αυτόν του Αχμέντ Χασάν από τον Πέδρο Μαρτίνς και η πορεία του στην Πορτογαλία, αφήνει «ραβασάκι» αισιοδοξίας. Αυτό είναι το νέο «πολυβόλο» του Ολυμπιακού.
Το (εν τέλει άστοχο) παρατσούκλι και η πρώτη του δουλειά μακριά από το ποδόσφαιρο…
Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1991 στη Μοράϊμπα της Βραζιλίας. Μία φτωχή πόλη, την οποία εκπροσωπούσε με τον καλύτερο τρόπο ο Χουλκ. Οι επιτυχίες του σε Πόρτο και Ζενίτ, έκαναν τους νέους της περιοχής να τον έχουν είδωλό τους. Μεταξύ αυτών και ο Σοάρες. Το ποδόσφαιρο ήταν η αγάπη του και από μικρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει σε τοπικές ομάδες.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, για να επιβιώσει έπρεπε να δουλεύει ως «κουλουράς» και να πουλάει καθημερινά κουλούρια σε όλη την πόλη. Από την πλευρά της, η μητέρα του, λόγω του μικρού σωματότυπου που είχε, τον φώναζε «Τικίνιο» που στα βραζιλιάνικα σημαίνει «μισή μερίδα». Μπορεί στο μέλλον, το συγκεκριμένο παρατσούκλι να μην τον αντιπροσώπευε, καθώς βλέπει τον κόσμο από το 1,87 μ. αλλά το διατήρησε σε όλη του την καριέρα. Ο λόγος φυσικά, ήταν η μάνα του, στην οποία είχε τεράστια αδυναμία.
Η αντίληψη πως καλύτερα να ματώνει τα δίχτυα παρά να τα… προστατεύει!
Λίγοι γνωρίζουν πως ο Τικίνιο δεν ξεκίνησε από την αρχή ως φορ. Στα πρώτα του χρόνια, του άρεσε πολύ η θέση του τερματοφύλακα, δεδομένου πως θαύμαζε πάρα πολύ τον Ντίντα της Μίλαν. Όταν, ωστόσο, έφτασε η στιγμή να δοκιμάσει και τις θέσεις της επίθεσης, συνειδητοποίησε πως είχε ένα μεγάλο ταλέντο. Να σκοράρει.
Δίχως υπερβολή, το ένστικτό του «killer» οργίαζε μέσα στο σώμα του. Ήξερε ακριβώς πως να κινηθεί για να εκτελέσει τον αντίπαλο πορτιέρο, με αποτέλεσμα να αλλάξει άποψη για που θα αγωνίζεται. Αυτό, του άνοιξε ακόμα περισσότερες πόρτες για να κάνει το επόμενο βήμα. Έπαιξε σε συνολικά 10 ομάδες (!), από τις οποίες καμία, δεν ήταν «μεγάλη» στη χώρα.
Όσο και αν ακούγεται περίεργο, είναι αλήθεια. Αμφότεροι ήταν ημι-επαγγελματικοί σύλλογοι, στους οποίους ο Σοάρες έψαχνε να βρει το πάτημα για να μεταβεί στην Ευρώπη. Τελικά, τον Γενάρη του 2015 και σε ηλικία 24 ετών τα κατάφερε. Η άσημη Νασιονάλ του ανοίγει την πόρτα του πορτογαλικού πρωτάθλημα, έστω και ως δανεικό. Έτσι, έγινε η αρχή για την πραγματοποίηση του ονείρου για τον νεαρό άσο.
Το πρώτο «θέλω» του Πέδρο Μαρτίνς και η εκτόξευση!
Με απολογισμό 16 γκολ σε 47 συμμετοχές μέσα σε 1,5 σεζόν, η Πορτογαλία ξεκίνησε να μιλάει για τον Βραζιλιάνο φορ. Ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει καλύτερος σύλλογος για να τον αποκτήσει και η επιστροφή στη Βραζιλία έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ένας από τους προπονητές που τον ήθελαν, ήταν ο Πέδρο Μαρτίνς.
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, και τότε της Γκιμαράες, είχε εντυπωσιαστεί από τα κατορθώματά του και είχε ζητήσει από την διοίκηση να τον φέρουν στη Βιτόρια. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ζήτησε μόλις ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Φυσικά, όχι απλώς δικαιώθηκε αλλά έφερε και την «εκτόξευση» της τιμής του.
Η Γκιμαράες τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή μόλις δύο μήνες μετά, τον δανεισμό του από τη βραζιλιάνικη Παραϊμπάνο, με 500 χιλιάδες ευρώ. Η αιτία φάνηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της ίδιας σεζόν. Τα οκτώ τέρματα σε 21 ματς, είχαν κάνει την Πόρτο να τον θέλει σαν «τρελή» στο Dragao. Με το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ, τα κατάφερε παρότι ο Μαρτίνς ήθελε να τον κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το φινάλε της χρονιάς.
Πραγματικός «δράκος» και η Κίνα!
Σίγουρα, ο Τικίνιο δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτή την εξέλιξη μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πόσο μάλλον, την τρελή πορεία με τη φανέλα της Πόρτο. Η ρήτρα των 40 εκατ. ευρώ που είχε τοποθετηθεί στο συμβόλαιό του, μόνο τυχαία δεν ήταν. Από την αρχή καθιερώθηκε και προσαρμόστηκε στα θέλω του πορτογαλικού συλλόγου. Ακόμα και όταν αποχώρησε ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο που τον επέλεξε, ο 30χρονος φορ δεν έχασε τη φόρμα του.
Αντίθετα, με τον Σέρτζιο Κονσεϊνσάο πήρε ακόμα περισσότερο τα πάνω του. Ήταν καταλυτικός για την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2017/18 ενώ συνολικά μέτρησε 65 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, με εννιά εξ αυτών να είναι στο Champions League. Η αξία του έφτασε μέχρι και τα 12 εκατ. ευρώ, αφού το 2018/19, πραγματοποίησε την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, με 23 τέρματα (!).
Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Τιεντζίν Τέντα προσφέρει στην Πόρτο ένα ποσό κοντά τα 5 εκατ. ευρώ και στον ποδοσφαιριστή, συμβόλαιο ύψους 10 εκατ. ευρώ για όσο μείνει στην Κίνα. Παράλληλα, η ένδειξη πως θα είχε τον ίδιο χρόνο συμμετοχής με άλλες χρονιές, έφερε και την απόφασή του να αποχωρήσει. Ωστόσο, στην Ασία δεν έμεινε για πολύ. Το υψηλό συμβόλαιό του και το «πλαφόν» της κυβέρνησης, τον έκαναν να αποχωρήσει μετά από έξι μήνες και με δύο τέρματα στα οκτώ ματς που έπαιξε.
Το δεύτερο νεύμα του Μαρτίνς και το κεφάλαιο Ολυμπιακός
Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν έκρυψε ποτέ την εκτίμησή του για τον Βραζιλιάνο φορ. Μόλις έμαθε πως έμεινε ελεύθερος, ξεκίνησε την προεργασία για να τον φέρει στον Πειραιά. Το γεγονός πως Ελ Αραμπί και Χασάν θα λείψουν στα μέσα στη σεζόν, απλώς σφράγισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Τα πέντε εκατ. ευρώ που λάμβανε στην Κίνα δεν θα υπήρχαν σε κανέναν ευρωπαϊκό σύλλογο.
Ο Ολυμπιακός ήθελε να το ρίξει τουλάχιστον 1,5 εκατ. ετησίως, όπως και συνέβη. Ωστόσο, στα μάτια του έμπειρου φορ, υπάρχει κάτι πιο μακρινό από μία απλή συνεργασία με τον Μαρτίνς. Βλέπει την δική του αναγέννηση. Ξέρει (και έχει σιγουρευτεί) πως στους «ερυθρόλευκους» μπορεί κάποιος να ξανασυστηθεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό ψάχνει και εκείνος και μπορεί να το πετύχει υπό τις οδηγίες ενός ανθρώπου που τον έστειλε… μεταγραφή στην Πόρτο.
Νότης Χάλαρης