H χθεσινή ημερομηνία (10/5/21) θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας του ΝΒΑ, καθώς ο Ράσελ Ουέστμπρουκ κατάφερε να κάνει πράξη αυτό που όλοι οι υπόλοιποι το θεωρούσαν αδιανόητο. Στον αγώνα των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς απέναντι στους Ατλάντα Χοκς ο εκρηκτικός γκαρντ σημείωσε 28 πόντους, 21 ασίστ και 13 ριμπάουντ και πρόσθεσε ακόμη ένα triple-double στην... συλλογή του.
Congrats to @russwest44 of the @WashWizards for setting the ALL-TIME RECORD for TRIPLE-DOUBLES! pic.twitter.com/pTuaUaEr1i
— NBA (@NBA) May 11, 2021
Αυτό έμελλε να είναι όμως το πιο σημαντικό triple-double σε ολόκληρη την καριέρα του και στην ιστορία του πρωταθλήματος, γιατί ήταν το 182ο συνολικά, ξεπερνώντας τον μέχρι πρότινος κορυφαίο της σχετική κατηγορίας, Όσκαρ Ρόμπερτσον. Παράλληλα καταρρίφθηκε ένα «στοιχειωμένο» ρεκόρ που κρατούσε 47 ολόκληρα χρόνια.
Russell Westbrook (28 PTS, 13 REB, 21 AST) passes Oscar Robertson for the MOST TRIPLE-DOUBLES in NBA history!@russwest44 x @WashWizards pic.twitter.com/60hCVLKUtR
— NBA (@NBA) May 11, 2021
Το ΒΝ Sports θα προσπαθήσει να κάνει μία γρήγορη αναδρομή στα κατορθώματα και την αξιέπαινη πορεία ενός αθλητή, ο οποίος μπορεί να μην έχει φορέσει ακόμη κάποιο «δαχτυλίδι» πρωταθλήματος, όμως έχει τον τρόπο να «τρελαίνει» τα νούμερα των στατιστικών κατηγοριών.
Η είσοδος στο ΝΒΑ και η λατρεία μιας ολόκληρης πόλης
Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ έγινε γνωστός στο κοινό του ΝΒΑ το 2008, όταν οι τότε Σιάτλ Σούπερσονικς τον επέλεξαν στο Νο. 4 του draft και μαζί με τους Ντέρικ Ρόουζ και Κέβιν Λοβ ήταν ότι καλύτερο είχε να αναδείξει εκείνη η «φουρνιά». Το πάθος, και η τρέλα του γρήγορα έγιναν σήμα κατατεθέν του και έδειχνε ότι μπορούσε να.. κουμαντάρει εκείνη την ομάδα.
Η συνύπαρξη του με τους Κέβιν Ντουράντ και Τζέιμς Χάρντεν τρόμαζε, όμως το καλύτερο που είχαν να αναδείξουν μαζί ήταν οι τελικοί της Δύσης το 2011, όπου ηττήθηκαν από τους Ντάλας Μάβερικς του Ντιρκ Νοβίτσκι και οι τελικοί της επόμενης σεζόν του ΝΒΑ κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ, με το ίδιο αποτέλεσμα στο τέλος (4-1).
Η ίδια ομάδα δεν θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει κάποιον τίτλο ξανά, καθώς ο Τζέιμς Χάρντεν κούνησε... μαντήλι. Πλέον το βάρος όλο έπεσε στις πλάτες των Ουέστμπρουκ και Ντουράντ αλλά τους σταμάτησαν αφετέρου πριν τους τελικούς οι Σαν Αντόνιο Σπερς και Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Τελικά ο Ράσελ έμεινε ο τελευταίος των...Μοϊκανών στο οργανισμό και από την περίοδο 2016-2017 ξεκίνησε να πετυχαίνει τις πρώτες triple double σεζόν του.
Για την ακρίβεια μέτρησε 31.6 πόντους, 10.7 ριμπάουντ και 10.4 ασίστ, μέσοι όροι που είχαν να βγουν στο... φως από τον Όσκαρ Ρόμπερτσον την σεζόν 1961-1962 και του έδωσαν το βραβείο του MVP της regular season. Ο Ουέστμπρουκ ανέλαβε περισσότερες ευθύνες και δίχως να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού, συνέχισε ακάθεκτος και είχε κάνει πλέον... επάγγελμα το triple-double αλλά η ομαδική διάκριση δεν ήρθε ποτέ στον οργανισμό.
Το αποτυχημένο «πείραμα» των Ρόκετς με τον Χάρντεν
Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε Ράσελ Ουέστμπρουκ και Τζέιμς Χάρντεν να συνυπάρξουν στην ίδια ομάδα και να είναι συμπαίκτες επτά χρόνια από την τελευταία φορά. Ο Ράσελ αντικατέστησε τον Κρις Πολ στους Χιούστον Ρόκετς και όλοι ανυπομονούσαν να δουν τι θα μπορούσαν να κάνουν δυο MVP στην ίδια ομάδα.
Οι «ρουκέτες» έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά της Δύσης, όπου έπεσαν πάνω στους πρωταθλητές Λέικερς και αποκλείστηκαν με 4-1 αλλά το τεχνικό επιτελείο δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένο με την αγωνιστική εικόνα και με βάση την ποιότητα που διέθεταν. Παράλληλα οι συχνές ταραχές στα αποδυτήρια της ομάδας προκαλούσαν προβληματισμό, ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες σεζόν με αριθμούς triple-double, αυτά τα προβλήματα επηρέασαν και τα στατιστικά του Ράσελ Ουέστμπρουκ.
To «στοίχημα» των Ουίζαρντς και τα ρεκόρ
Πριν την έναρξη της φετινής σεζόν το μεγαλύτερο «σήριαλ» της μεταγραφικής περιόδου εξελίχθηκε γύρω από τους Χιούστον Ρόκετς, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν πράξη την επιθυμία του Ουέστμπρουκ και να τον στείλουν με ανταλλαγή στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Οι «μάγοι» πήραν το ρίσκο να αφήσουν ένα... δικό τους παιδί (Τζον Ουόλ) για να δοκιμάσουν το δίδυμο Μπράντλει Μπιλ και Ουέστμπρουκ.
Η σεζόν ξεκίνησε «μουδιασμένα» τόσο για τον Αμερικανό γκαρντ όσο και για τους Ουίζαρντς, οι οποίοι φλέρταραν έντονα από νωρίς με τον αποκλεισμό από τα πλέι οφ. Η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική και μόλις βρέθηκε η «χημεία» και ανέβασε στροφές ο Ουέστμπρουκ, η μία νίκη διαδεχόταν την άλλη και πλέον μόνο με «θαύμα» θα χάσουν τα play-in, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της regular season.
Παρά την έντονη κριτική που δέχθηκε και σε περιόδους που φαινόταν ο Μπράντλεϊ Μπιλ να χάνει τον εαυτό του, ο άλλοτε παίκτης των Θάντερ ανέλαβε χρέη... ηγέτη και τότε τα κοντέρ... τρελάθηκαν.
Την φετινή σεζόν μετράει συνολικά 36 triple-double και τα περισσότερα σημειώθηκαν στον πιο κρίσιμο μήνα, όπως είναι ο Απρίλιος. Παράλληλα στα φετινά triple-double έχει πετύχει τέσσερις φορές 20+ πόντους και 20+ ασίστ και είναι δεύτερος στην ιστορία με τουλάχιστον 200 πόντους και 200 ασίστ σε έναν μήνα.
47 years later, Russell Westbrook has done the impossible.
— Washington Wizards (@WashWizards) May 11, 2021
WHY NOT, @russwest44? pic.twitter.com/AbKNiGwRc8
Τα ρεκόρ δεν τελειώνουν εδώ, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης με τουλάχιστον δύο triple-double απέναντι σε όλες τις ομάδες του ΝΒΑ, ενώ έχει σημειώσει 47 φορές triple-double πριν ξεκινήσει καλά καλά το τέταρτο δεκάλεπτο ενός αγώνα.
Υπόκλιση στο... μεγαλείο του Ράσελ
Όσο ψάχνει κανείς βρίσκει όλο και περισσότερα ρεκόρ του Ράσελ Ουέστμπρουκ γύρω από τα triple-double. Το μεγαλύτερο παράσημο όμως δεν είναι τα νούμερα και τα ρεκόρ αλλά η αναγνώριση της αξίας του από τους ανταγωνιστές σου. Αυτό έκαναν αρκετοί «θρύλοι» του αθλήματος, ανάμεσά τους και ο προκάτοχος του ρεκόρ, Όσκαρ Ρόμπερτσον, ο οποίος μαζί με τους Μάτζικ Τζόνσον, Τζέισον Κιντ, Λεμπρόν Τζέιμς, Γκραντ Χιλ τον αποθέωσαν. Να σημειώσουμε ότι όλοι αυτοί οι παίκτες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των triple-double.
Aυτό που κάνει ακόμη μεγαλύτερο τον «μύθο» του γκαρντ των Ουίζαρντς είναι ότι βρίσκεται μόλις στην ηλικία των 32 ετών και πέτυχε αυτό το κατόρθωμα σε 940 αγώνες στην καριέρα του, θέτοντας πλέον ψηλά τον πήχη για τις επόμενες γενιές.
The Big O, Magic, and more congratulate Russ!#WES182OOK | @russswest44 pic.twitter.com/eObUZ3Pmv2
— Washington Wizards (@WashWizards) May 11, 2021
«Είναι ευλογία. Δίνεις τόσα πολλά στο παιχνίδι. Τόσο χρόνο. Θυσιάζεις τα πάντα ώστε να βρίσκεσαι στην ίδια συζήτηση με μεγάλους παίκτες όπως ο Όσκαρ, ο Μάτζικ κι ο Τζέισον Κιντ. Δεν το ονειρευόμουν ποτέ μου ως μικρό παιδί μεγαλώνοντας στο Λ.Α. Είμαι ευγνώμων για στιγμές όπως αυτές» ήταν τα λόγια του Ουέστμπρουκ μόλις συνειδητοποίησε το τι είχε συμβεί.
Πολλοί τον θεωρούν υπερεκτιμημένο, άλλοι υποτιμημένο, άλλοι έναν... ζογκλέρ που δεν δίνει πάσα, άλλοι έναν «μαέστρο» του μπάσκετ. Οι απόψεις διίστανται στην περίπτωσή του, όμως ένα είναι σίγουρο. Μία θέση στο Hall Of Fame του ανήκει.
Νίκος Τσώτας