Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Τόμας Γουόκαπ: Ένα «κομπιούτερ» γαλανόλευκης απόχρωσης – Τέταρτος δημιουργός στη διοργάνωση! (video)

Τόμας Γουόκαπ: Ένα «κομπιούτερ» γαλανόλευκης απόχρωσης – Τέταρτος δημιουργός στη διοργάνωση! (video)

Τα παπούτσια στα οποία έχει κληθεί να μπει, μόνο ευρύχωρα δεν είναι στην πρώτη του εμπειρία από ελληνική εθνική ομάδα. Παρόλα αυτά οι έως τώρα εμφανίσεις του, έδειξαν σαν να ήταν έτοιμος από καιρό. Ο Τόμας Γουόκαπ ξεχώρισε όχι μόνο στη «γαλανόλευκη» κομπανία αλλά σε ολάκερο το τουρνουά στην πρώτη φάση, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη απόδοση στο περιβόητο για τους… κουμανταδόρους κλάσμα, ασίστ/λαθών.

Καλοκαίρι 2021 και ο Ολυμπιακός φέρνει στον Πειραιά τον ξανθό εκείνο Τεξανό με το πλατύ χαμόγελο που είχε μείνει στο ελληνικό κοινό ως ο παίκτης που «ψαλίδισε» λίγους μήνες πριν τις όποιες ελπίδες της μετέπειτα ομάδας του να προλάβει το... τρένο της οκτάδας (ασχέτως εξέλιξης της σεζόν με τη διασπορά του Covid-19), αποσπώντας το «πορτοφόλι» του Κώστα Σλούκα μεταξύ άλλων. Δύο χρόνια μετά και ο Τόμας Γουόκαπ - η ελληνοποίηση του οποίου εν μία νυκτί δίχασε κόσμο και κοσμάκη – ορθώς συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους άσους της «γηραιάς ηπείρου» σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

Το εγχείρημα και στις δύο πλευρές μόνο εύκολο δεν ήταν. Η Εθνική ομάδα αφενός έπρεπε να ζήσει χωρίς τους Σλούκα, Καλάθη, Ντόρσεϊ στην περιφέρειά της, με τους οποίους μεταξύ άλλων είχε συνδέσει την ύπαρξή της και αφετέρου ο παίκτης να προσαρμοστεί ακραιφνώς όχι απλά για τη συμμετοχή σε μία απαιτητική Εθνική ομάδα αλλά για να σηκώσει και μεγάλο φορτίο στις πλάτες του. «Κι αν σου κάτσει»; Ο Γάμος όχι απλά έτυχε, πέτυχε, μέχρι αποδείξεως του εναντίου τουλάχιστον.

Ο Τόμας Γουόκαπ αποτελεί ένα από τα βαριά χαρτιά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στις πρώτες του στιγμές με την ελληνική σημαία στο πέτο. Είτε με τη λευκή είτε με τη μπλε φανέλα, η απόδοση του εξ’ Αμερικής γκαρντ καθορίζει εν πολλοίς το… βάθος στο οποίο μπορεί να κοιτάξει ο Δημήτρης Ιτούδης. Και τα νούμερά του αποδεικνύουν του λόγου του αληθές.

Παραμένοντας στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλο διεθνή, ο Τόμας Γουόκαπ κρατάει τη μπαγκέτα και δίνει το ρυθμό. Χέρι αλφάδι δεν έχει, τουλάχιστον από μέση και κοντινή απόσταση (47% στο δίποντο και 42% στο τρίποντο) δεν είχε και ποτέ άλλωστε, όμως ενορχηστρώνει τη «γαλανόλευκη» επίθεση με μεγάλη ακρίβεια, πέφτοντας μεταξύ άλλων σπανίως σε λάθη (1.3).

Οι 7.7 τελικές πάσες που μοιράζει κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι τον τοποθετούν στην 4η θέση της σχετικής λίστας (μαζί με τον Κάρλικ Τζόουνς του Νοτίου Σουδάν) πίσω από τους Τρεμόν Γουότερς (Πουέρτο Ρίκο, 8.7), Στέφαν Γιόβιτς (Σερβία 8.3) και Πολ Στρολ (Μεξικό, 8), με τον Έλληνα γκαρντ βέβαια να βλέπει μονάχα την πλάτη του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού στην αναλογία ασίστ/λαθών (7 έναντι 6.4).

Με τον Τόμας Γουόκαπ στο παρκέ, η «γαλανόλευκη» διαθέτει ένα… κομπιούτερ περιωπής. Ένα επιβάτη ξενικών καταβολών που παρότι έπεσε στα… βαθιά χωρίς σωσίβιο, όχι μόνο κατάφερε να κολυμπήσει αλλά έφτιαξε και τη δική του, ασφαλή σχεδία.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0