Λιθουανία: Στο δρόμο της Εθνικής η καλύτερη άμυνα του τουρνουά και η δεύτερη πιο παραγωγική ευρωπαϊκή επίθεση! (video)

Λιθουανία: Στο δρόμο της Εθνικής η καλύτερη άμυνα του τουρνουά και η δεύτερη πιο παραγωγική ευρωπαϊκή επίθεση! (video)

Η γεμάτη ανδραγαθήματα σκούφια της έχει αφήσει το… στίγμα της ακόμα και σε αυτήν την εθνική ομάδα των πολλών απουσιών. Η προσεχής αντίπαλος της «γαλανόλευκης», Λιθουανία, - στο do or die για το δικό μας συγκρότημα παιχνίδι - παίζει σκεπτόμενο μπάσκετ, φιγουράροντας στα ψηλά της συνολικής στατιστικής της διοργάνωσης και όχι μόνο.

Είναι κάποιοι λαοί που λες και το νερό που τους ποτίζουν έχει μέσα κάτι το μεταλαμπαδευτικό, το εκ βαθέως μεγαλόψυχα διδόμενο. Εκτός αν η θάλασσα της Βαλτικής και οι γύρω λίμνες/ποτάμια της περιοχής περιέχουν το… μαγικό φίλτρο και δεν το ξέραμε. Λιθουανία και Λετονία μετά βίας ξεπερνούν τους 5 εκατομμύρια κατοίκους από κοινού, παρόλα αυτά παράγουν μπασκετμπολίστες με τη… σέσουλα. Σε τέτοιο βαθμό που πηγαίνουν στην άλλη άκρη της Γης χωρίς τα μεγάλα τους αστέρια και παρόλα αυτά μετά την πρώτη φάση των ομίλων έχουν εντυπωσιάσει με την παρουσία τους, παίζοντας την «πορτοκαλί θεά» καλύτερα του αναμενομένου.
image_3_4.jpg

«Τα ευκόλως εννοούμενα να παραλείπονται λοιπόν». Η Λιέτουβους δεν είναι σε καμία περίπτωση Team USA ή Καναδάς για να αποτελεί κάποιο φόβητρο. Αντιθέτως διαθέτει μία ομάδα με βαθιά ευρωπαϊκές ιδέες γύρω από το mindset του αθλήματος, συνεπώς και πιο συμβατή στα δικά μας «θέλω» και «μπορώ». Το κάνει όμως το άθλημα να φαίνεται απλό αυτές της μέρες στη Μανίλα, έχει κορμιά κάτω από τη ρακέτα, έχει μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο συνεπώς και περισσότερες λύσεις. Έχει έναν NBAer υψηλού επιπέδου – Γιόνας Βαλαντσιούνας - ο οποίος αποτελεί την attraction της αρμάδας του Μακσβίτις (ελλείψει του υιού Σαμπόνις φυσικά), η οποία όμως δεν στέκει μοναχή. Έχει άξιους συμπαραστάτες που την κάνουν να «φωτίζει» πιο εποικοδομητικά για το σύνολο.

Σαν να μην έφταναν διά γυμνού οφθαλμού τα παραπάνω, έρχεται και η στατιστική απεικόνιση να τα επιβεβαιώσει. Οι Λιθουανοί σε έναν όμιλο με Μαυροβούνιο, Αίγυπτο και μία από τις… απογοητεύσεις της διοργάνωσης, το Μεξικό, τερμάτισαν διά περιπάτου στην κορυφή αυτού. Παίζοντας κυριαρχικό μπάσκετ και θέτοντας από την αρχή τους δικούς της κανόνες, η πολύφωνη παρέα του εντυπωσιακού Κουζμίνσκας της ΑΕΚ, έκανε επίδειξη δύναμης.

Στα… μαθηματικά, που τόσο ευλαβικά συνοδεύουν το άθλημα στην εξέλιξή του, η «Λιέτουβους» έχει την καλύτερη άμυνα του τουρνουά μετά το πέρας της πρώτης φάσης. Οι 68 πόντοι που έχει δεχθεί στις πρώτες τρεις αναμετρήσεις αποτελούν την κορυφαία επίδοση, αφήνοντας ξωπίσω της Ισπανία και Γεωργία στους 69.

Όχι βέβαια πως στην αντίπερα… όχθη του παρκέ τα πηγαίνουν άσχημα. Η Λιθουανία έχει σκοράρει και στα τρία της παιχνίδια πάνω από 90 πόντους κατά μέσο όρο (93,3%), παρουσιάζοντας αξιοπρόσεκτή σταθερότητα, ούσα η δεύτερη πιο παραγωγική χώρα μετά τη σαρωτική Σερβία των πιο αδύναμων αθροιστικά αντιπάλων. Από τη σύγκριση φυσικά απέχουν Αμερικανοί και Καναδοί, οι οποίο έβλεπαν το αντίπαλο καλάθι σαν… βαρέλι στην πρώτη τουλάχιστον αυτή φάση, ενώ από πάνω της βρίσκεται και το «όσο βάλουμε, όσα φάμε» του Πουέρτο Ρίκο.

Ο ρόλος του φαβορί όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί ο εθνικός μας εγωισμός, υπάρχει και είναι πασιφανής. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και η εικόνα το ίδιο. Παρόλα αυτά ο ρόλος του ισχυρού ποτέ δεν ταίριαζε σε αυτήν την Εθνική ομάδα, η οποία έχει δείξει συχνά πυκνά στο παρελθόν πως η αμφισβήτηση στις ικανότητές της γυρίζει… μπούμερανγκ, δίνει κίνητρο.

 

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0