Και στο τέλος κερδίζουν – σχεδόν – πάντα οι Αμερικανοί! Η δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου φέρνει την Team USA στο δρόμο της Εθνικής ομάδας και το BN Sports θυμάται τις ατυχείς για τη «γαλανόλευκη» μάχες στη διοργάνωση, κρατώντας τον άθλο της Σαϊτάμα για… μετά.
Όσο δεδομένη κι’ αν εκλαμβάνεται η μόνιμη παρουσία σε ένα μεγάλο ραντεβού, δεν θα έπρεπε να μειώνει την επιτυχία της. Η ελληνική ομάδα δίνοντας το «παρών» στις πιο… φανταχτερές σκηνές της «πορτοκαλί θεάς» σημαίνει αυτομάτως πως βρίσκεται δίπλα στους σπουδαιότερους, μεγαλώνει μαζί τους, «χτίζει» στιγμές για να θυμάται ακόμα κι’ αν αυτές δεν έχουν πάντα την καλύτερη κατάληξη. Θα ήταν καλύτερα να παρακολουθεί από τον… καναπέ; Η βελτίωση έρχεται μέσα από την τριβή με τους ισχυρότερους.
Την 28η του Αυγούστου εν έτει 2023, η «Επίσημη Αγαπημένη» θα συναντήσει στη Μανίλα των Φιλιππίνων για έκτη φορά σε Παγκόσμια Κύπελλα την Team USA. Την πολυνίκη - μαζί με τη Γιουγκοσλαβία- του θεσμού (5 φορές), την ομάδα φόβητρο, συνήθως. Ένα κακό συναπάντημα κατά γενική ομολογία και ενθυμούμενοι στην ιστορία, με τη «γαλανόλευκη» βέβαια να κρατά νωπές τις μνήμες από το ανδραγάθημά της στα βάθη της Ανατολής ξανά. Δύσκολο να επαναληφθεί; Αρκετά, όμως κανένας αγώνας δεν κερδήθηκε πριν το τζάμπολ.
Το BN Sports ξεκινά τη μίνι σειρά των αφιερωμάτων για το ζευγάρι αυτό με τις… πίκρες, κρατώντας τη γλυκιά επίγευση για το φινάλε.
1990 - Α’ Φάση (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Η πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ομάδων έλαβε χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπουένος Άιρες (1990). Η Εθνική μας ομάδα μετά τις επιτυχίες των δύο προηγούμενων μεγάλων διοργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (1987, 1989) λίγο έλειψε να τα καταφέρει και απέναντι στις ΗΠΑ, ακόμα και χωρίς τον Γκάλη. Η «γαλανόλευκη» με πρωτεργάτες τους Γιαννάκη (23π.), Χριστοδούλου (21π.) και με τον Φασούλα άξιο συμπαραστάτη απέναντι στον σπουδαίο Μούρνινγκ, λύγισε στην παράταση με 103-95. Μία Ελλάδα που προηγείτο στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού και είδε να μην προσμετράται το καλάθι νίκης του Γαλακτερού στο φινάλε της κανονικής διάρκειας σαν εκπρόθεσμο.
1994 - Ημιτελικός (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και μάλιστα πολύ αργότερα στο θεσμό. Στο Μουντομπάσκετ του Καναδά, η πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σταμάτησε στα ημιτελικά (για πρώτη φορά στην 4αδα) απέναντι σε έναν σαφώς ανώτερο αντίπαλο. Η Εθνική ομάδα υπέστη συντριβή από τους τρομακτικούς Αμερικανούς (διέλυσαν και τους Ρώσους στον τελικό), ούσα βέβαια το μοναδικό σύνολο που τους κράτησε κάτω από τους 100 πόντους (99-57) στη διοργάνωση εκείνη.
1998 - Μικρός Τελικός (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Σε κάτι σαν συνήθεια εξελίχθηκε το συναπάντημα των δύο χωρών στα μεγάλα ραντεβού καθώς και στο Παγκόσμιο του 1998, που διεξήχθη στην Αθήνα, Ελλάδα και ΗΠΑ «τα είπαν» στο παρκέ. Αυτή τη φορά υπό τη θέα ενός μεταλλίου, έστω και αν αυτό δεν ήταν το χρυσό.
Παρότι λοιπόν οι Αμερικανοί κατέβηκαν χωρίς τους NBAers τους λόγω του περίφημου lockout, ήταν εκείνοι που ανέβηκαν στην τρίτη θέση του βάθρου, με τη συνεισφορά των Δημήτρη Παπανικολάου (18π.) και Γιώργου Καλαϊτζή (15π.) να μην είναι αρκετή στο τελικό αποτέλεσμα (84-61).
2019 - Β Φάση (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Οι αρνητικές απαντήσεις των «αστέρων» από την άλλη άκρη του ωκεανού διαδέχονταν η μία την άλλη με την Team USA του Γρεγκ Πόποβιτς να κατεβαίνει στο προηγούμενο Παγκόσμιο (2019) με… γήινη σύνθεση. Έστω και έτσι βέβαια, η Εθνική μας ομάδα δεν μπόρεσε να την πληγώσει παρότι την κράτησε κάτω από τους 70 πόντους (93 πόντους είχε μ.ο μέχρι το ματς εκείνο), καθώς τα «έσπασε» από μέση και μακρινή απόσταση (69-53). Μία ήττα που δεν αποτέλεσε… ταφόπλακα στις γαλανόλευκες ελπίδες για πρόκριση στους «8», με το ζητούμενο βέβαια (νίκη με +12) να μην έρχεται κόντρα στην Τσεχία.
Μάνος Φυρογένης