Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Βενεζουέλα: Ο Γουίντι Γκρατερόλ που πουλούσε ψάρια και βρέθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι δεν παράτησε το όνειρο του μπάσκετ (video)

Βενεζουέλα: Ο Γουίντι Γκρατερόλ που πουλούσε ψάρια και βρέθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι δεν παράτησε το όνειρο του μπάσκετ (video)
Η απίστευτη ιστορία του πυλώνα της Εθνικής Βενεζουέλας, Γουίντι Γκρατερόλ, που κινδύνεψε να μην ξαναπερπατήσει, όμως πίστεψε στο όνειρο και εκπροσωπεί την χώρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ συχνά αγωνίζονται χώρες που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν φαντάζονται πως έφτασαν μέχρι αυτό το επίπεδο. Ομάδες ξεκάθαρα με τον τίτλο του αουτσάιντερ που όμως κρύβουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που αξίζει να μάθει κανείς.

Ο Γουίντι Γκρατερόλ είναι ένας από τους στυλοβάτες της Εθνικής Βενεζουέλας, που έχοντας μάθει από πολύ μικρός τις δυσκολίες της ζωής ούτε που περνούσε από το μυαλό του πως στην ενήλικη ζωή του θα εκπροσωπούσε την χώρα του στο μπάσκετ με απόλυτη επιτυχία.

Τα προάστια του Καράκας στη Βενεζουέλα και πόσο μάλλον η μικρή πόλη Γουατάρο, δεν είναι το πιο ασφαλές μέρος για να μεγαλώσει ένα παιδί. Ειδικά όταν είναι μόλις 6 χρονών στην «γκετοποιημένη» Νότια Αμερική και προσπαθεί να βγάλει μεροκάματο για να βοηθήσει την οικογένειά του πουλώντας… ψάρια.

Έτσι πορευόταν ο μικρός τότε Γουίντι Γκρατερόλ περνώντας τις μέρες του πίσω από τον πάγκο των ψαριών με την κρυφή ελπίδα κάποια φορά να του περισσέψουν αρκετά χρήματα για να αγοράσει μία μπάλα. Όχι όμως μπάλα ποδοσφαίρου, όπως τα περισσότερα παιδιά της Λατινική Αμερικής ονειρεύονται, αλλά του μπάσκετ.

image_20.jpg

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής, στην Βενεζουέλα το μπέιζμπολ ήταν το πιο δημοφιλές άθλημα που γνώριζε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ήταν αναπόφευκτο λοιπόν και ο Βενεζουελανός φόργουορντ/ σέντερ να κάνει τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό μ’ ένα μπαστούνι στο χέρι.

Όταν ήταν μόλις 13 ετών ο Γκρατερόλ, πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στο άθλημα που αγαπούσε, το μπάσκετ, παίζοντας σ’ ένα σχολείο της γειτονιάς του. Εκεί έδειξε το ταλέντο του το οποίο από την αρχή ξεχώρισε με τον ίδιο να πραγματοποιεί σπουδαία εξέλιξη τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά διήρκησαν ως το 2006, ίσως στο απόγειο της καριέρας του 37χρονου διεθνή, που τότε ήταν μόλις 20 χρονών, όταν και του συνέβη ένα σοβαρότατο ατύχημα.

Συγκεκριμένα, έπεσε από την μοτοσυκλέτα του με αποτέλεσμα να σπάσει τους αστραγάλους του. Όλοι φοβόντουσαν πως ο Γκρατερόλ μπορεί να μην ξαναπερπατούσε και οι γιατροί του είχαν ανακοινώσει πως δεν θα ξαναέπαιζε μπάσκετ.

Όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος χαρακτηριστικά το ατύχημα τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο πορείες. Ή να αποδεχτεί τη μοίρα του και να απορροφηθεί από την δυστυχία ή να διαλέξει το αγαπημένο του μπάσκετ. Ο Γκρατερόλ ήταν δεδομένο πως θα επέλεγε το δεύτερο. Ακόμα κι αν πέρασε μέρες που πίστευε ότι δεν θα περπατήσει ξανά εκείνος το πάλεψε και σχεδόν τέσσερεις μήνες μετά το τρομακτικό ατύχημα στάθηκε στα πόδια του.

Ήταν ένα απλό πρωί όταν ο Βενεζουελανός ένιωσε όλο το σώμα του να μουδιάζει. Το μυρμήγκιασμα τον διαπερνούσε.  Εκείνος φοβήθηκε για την ζωή του, νόμιζε πως βρισκόταν κοντά στο να πάθει έμφραγμα, όμως αυτό ήταν το σημάδι απ’ ό, τι φαίνεται ότι μπορούσε να σηκωθεί πια από το αναπηρικό καροτσάκι.

Γεμάτος με όρεξη για ζωή και με κίνητρο να ακολουθήσει το όνειρο της «πορτοκαλί θεάς», ξημεροβραδιαζόταν στο γήπεδο κάνοντας προπόνηση. Την στιγμή που όλοι του γύρισαν την πλάτη αυτός δεν το έβαλε κάτω, πείσμωσε και θέλησε να γράψει τον δικό του επίλογο στην ιστορία του. Οι προσπάθειες έπιασαν τόπο και τρεις μήνες αργότερα οι «κροκόδειλοι» των Καράκας τον έκαναν δικό τους.

42210-3-60df72cd2ace1.jpg

Όταν ήταν παιδί περπατούσε στους επικίνδυνους δρόμους της γειτονιάς του ονειροπολώντας πως φορούσε την φανέλα της ομάδας του και λίγα χρόνια αργότερα πραγματοποίησε το όνειρο του μικρού Γκρατερόλ χαρίζοντάς του ένα περήφανο χαμόγελο.

Κάπως έτσι ήρθε και η αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο με την εκπροσώπηση της χώρας του στις μεγαλύτερες διοργανώσεις. Η κορύφωση της καριέρας του αναπόφευκτα καθυστέρησε λόγω του ατυχήματός του, όμως ήρθε. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της Εθνικής Βενεζουέλας όταν κατέκτησε το Κύπελλο Αμερικής το 2015, οδήγησε την ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο του 2016 και πέρασε στην επόμενη φάση του περασμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου (2016).

Ο 37χρονος πλέον Γκρατερόλ ξέρει να βάζει μόνος του τον επίλογο στις καταστάσεις της ζωής του και ίσως να τον βάλει με την ίσως τελευταία συμμετοχή του με την φανέλα της πατρίδας του στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκεί θα συναντήσει στον όμιλο την Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς, την Γεωργία του Ηλία Ζούρου και το Πράσινο Ακρωτήριο του Έντι Ταβάρες φιλοδοξώντας σε μια πορεία με θετικό πρόσημο.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0