Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Νέα Ζηλανδία, Πέρο/Φλιν Κάμερον: Qualis pater, talis filius! (video)

Νέα Ζηλανδία, Πέρο/Φλιν Κάμερον: Qualis pater, talis filius! (video)

«Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» και στην - μυημένη στην «πορτοκαλί θεά» - οικογένεια Κάμερον το γνωρίζουν καλά αυτό. Ο υιός Φλιν «έτυχε» να έχει για μπασκετικό του πρότυπο τον πατέρα του Πέρο, «μύθο» του αθλήματος στη Νέα Ζηλανδία με τους δυο τους να θέλουν να… φράξουν το δρόμο στην Εθνική μας ομάδα στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Like father like son λένε σε ένα χωριό των Μαορί κρυμμένο από πυκνή βλάστηση, χαμένο στο χρόνο και τις τροπικές συνθήκες της Νέας Ζηλανδίας και δείχνουν κατά… οικογένεια Κάμερον μεριά. «Ευχή ή κατάρα» να έχεις για πατέρα σου και προπονητή τον πιο διάσημο βετεράνο αθλητή στην ιστορία του αθλήματος και… καπετάνιο στις προσπάθειες του έθνους να πλεύσει στα ανοικτά; Σύμφωνα με τον Φλιν, είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος ήρωάς του να τον καθοδηγεί στα παρκέ.

Η Εθνική μας ομάδα καλείται να επιβεβαιώσει στη Μανίλα και την πρώτη φάση των ομίλων την ανωτερότητά της, κάνοντας το… καθήκον της κόντρα σε Ιορδανία και Νέα Ζηλανδία. Και μπορεί οι εκπρόσωποι της Ωκεανίας να μην έχουν τα αδέρφια Ουέμπστερ στη σύνθεσή τους (και φυσικά τον Άνταμς) παρόλα αυτά διαθέτουν το απρόβλεπτο, το… χάκα και ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Και όταν το σύνολο είναι δεμένο, η ισχύς του πολλαπλασιάζεται.
image_19.jpg

Φέροντας την ταμπέλα του Κάμερον Junior

Ο Φλιν Κάμερον δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που συνυπάρχει στα παρκέ με τον πατέρα του. Όταν έχεις μεγαλώσει άλλωστε μέσα στα γήπεδα, μυρίζεις το τερέν και τα ερεθίσματά σου σχετίζονται με την «σπυριάρα», δεν θέλει και πολύ. Το… μικρόβιο θα κολλήσει.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός όμως των «Tall Blacks» Πέρο Κάμερον δεν είναι όποιος κι΄ όποιος. Hall of Famer της FIBA από το Σεπτέμβρη του 2017, δις Ολυμπιονίκης και με συμμετοχές, στην… πρώτη γραμμή, σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Εννιά φορές πρωταθλητής του εγχώριου πρωταθλήματος ως παίκτης, ρούκι της μακρινής σεζόν 1992 και θριαμβευτής δέκα χρόνια αργότερα και στο Νησί, σε ένα πέρασμά του από την Ευρώπη που περιλάμβανε και τη Μπάνβιτ. Ένας ολίγον τι… αντιτουριστικός εμφανισιακά αθλητής που έμοιαζε με παίκτης της «διπλανής πόρτας» κι’ όμως πέτυχε τόσα. Το παλμαρέ του αν μη τι άλλο δεν μένει στάσιμο από τότε που άφησε τα σορτσάκια και φόρεσε τα πουκάμισα για να σημειώνει σε μπλοκάκι και να καθοδηγεί. Γίνεται περισσότερο κατανοητό τώρα το βεληνεκές για μία χώρα σαν τη Νέα Ζηλανδία και την καλαθοσφαίρισή της;

Ο Πέρο Κάμερον αποτελεί έναν ζωντανό… θρύλο για το μπάσκετ της Νέας Ζηλανδίας. Μία πηγή έμπνευσης, μία προσωπικότητα κοινής αποδοχής. Συνήθως τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, «μπλοκάρει» τον συνεχιστή. Η πάλη να αποδειχτεί ισάξιος αν όχι καλύτερος του «αυθεντικού» λειτουργεί ανασταλτικά και ως εκ τούτου χάνεται στην αίγλη του ονόματός του. Ειδικά σε μέρη, περιοχές, χώρες με περιορισμένες επιτυχίες και ελάχιστους «φάρους». Στην περίπτωση όμως του 23χρονου πλέον Φλιν, δεν υπάρχει σύγκριση παρά μόνο θαυμασμός και περηφάνεια.

«Είναι σίγουρα το είδωλό μου από την πρώτη μέρα. Απλά παρακολουθώντας τον να παίζει, από τον τρόπο που ήλεγχε το παιχνίδι. Έζησα μόνο το τέλος της καριέρας του. Γεννήθηκα το 2000 όταν ήταν στην ακμή του αλλά δεν θυμάμαι πολλά», δήλωσε ο 17χρονος τότε Φλιν Κάμερον, λίγους μήνες μετά την ιστορική πρώτη διαχρονικά νίκη της U18 των «Tall Blacks» απέναντι στην Αυστραλία η οποία έδωσε την παρθενική πρόκριση στο Παγκόσμιο του 2017 για την U19.

 Cameron1.jpg

Κυνηγώντας το… αστέρι του

 Με την παρακίνηση να βρίσκεται στο… ίδιο του το σπίτι, ο Φλιν έχει «χαράξει» το δικό του δρόμο. Από την Αυστραλιανή χρυσή ακτή, πέρασε τον ωκεανό για να σπουδάσει αρχικά διοίκηση επιχειρήσεων στο UCR της Καλιφόρνια και τη χρονιά που μας πέρασε να ολοκληρώσει και τις μεταπτυχιακές του σπουδές συνδυάζοντας τα οικονομικά με το μπάσκετ. Εκεί όπου οι αριθμοί του ολοένα και βελτιώνονται για τον… δαιμόνιο γκαρντ (μέτρησε 13.6 πόντους με 5.4 ριμπάουντ την περίοδο 2022-23).

Όπως το παιδί για τη μάνα θα είναι πάντα παιδί, έτσι και ο Φλιν Κάμερον θα είναι πάντα ο γιος του Πέρο, τουλάχιστον μέχρι να πρωτοπορήσει και εκείνος, να γίνει σύμβολο.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0