Η Ιαπωνία ανακοίνωσε αυστηρούς περιορισμούς προς τους αθλητές 11 χωρών, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Οι Ινδοί αθλητές και οι αξιωματούχοι που θα ταξιδέψουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, θα είναι υποχρεωμένοι από την ιαπωνική κυβέρνηση, να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ κορονοϊού για μία εβδομάδα πριν την αποχώρησή τους και να μην έρχονται σε επαφή με κανέναν άνθρωπο από άλλη χώρα, για τρεις μέρες μετά την άφιξή τους.
Οι παραπάνω περιορισμοί επιβλήθηκαν σε όλους τους ταξιδιώτες που θα έρθουν στο Τόκιο από έντεκα χώρες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του COVID-19, μεταξύ των οποίων είναι και η Ινδία.
«Οι περιορισμοί είναι άδικοι και βασισμένοι σε διακρίσεις» ανέφερε η Ινδική Ολυμπιακή Ομοσπονδία, συμπληρώνοντας πως «η κατάσταση της πανδημίας της χώρας έχει βελτιωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα και τα κρούσματα έχουν πτωτική τάση» ωστόσο, οι οδηγίες της Ιαπωνίας προς τις προαναφερθείσες χώρες ήταν ξεκάθαρες και μεταξύ άλλων ανέφεραν:
«Κατά τη διάρκεια των αγώνων απαιτούνται καθημερινά τεστ. Για τρεις μέρες μετά την άφιξή σας στη χώρα, δεν θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με άτομο που δεν προέρχεται από τη χώρα σας».
Οι αθλητές επιτρέπεται να φθάσουν στο Ολυμπιακό Χωριό πέντε μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, γεγονός που στερεί από τους Ινδούς αθλητές τρεις μέρες προετοιμασίας, κάτι που κρίνεται ως εξαιρετικά άδικο, από τον γενικό γραμματέα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ινδίας, Rajeev Mehla.
Η χώρα από μεριάς της ανέφερε πως δεν βρίσκει λογική στις παραπάνω κινήσεις, ειδικά όταν πρόκειται για αθλητές πλήρως εμβολιασμένους, θέτοντας κάποια ερωτήματα:
«Που και πότε θα προπονούνται οι παίκτες αυτές τις μέρες; Οι συγκεκριμένοι χώροι μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να είναι διαθέσιμοι χωρίς να υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο κάποιος από χώρα που δεν επιτρέπεται να έρθουμε σε επαφή».
Η Ινδική Ολυμπιακή Ομοσπονδία έκλεισε αναφέροντας πως σέβεται και τιμά τους κανόνες της κάθε χώρας, αλλά και την προσπάθειά της να διατηρήσει τους αθλητές και τη χώρα ασφαλείς, ωστόσο δεν βρίσκει λογική στο να ταλαιπωρηθούν οι αθλητές κατά αυτόν τον τρόπο.
«Είναι κρίμα πέντε χρόνια προετοιμασίας να εκμηδενίζονται και να γίνονται τέτοιες διακρίσεις πέντε μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη στιγμή, μάλιστα, που θα χρειαστεί να κορυφώσουν την προσπάθειά τους οι αθλητές».
Φάνης Τσοκανάς