«Όλα γίνονται για κάποιο λόγο», είχε πει ο Λιονέλ Μέσι μετά την ήττα της Αργεντινής από τη Σαουδική Αραβία την πρώτη αγωνιστική των ομίλων. Το φινάλε του Μουντιάλ δικαίωσε απόλυτα τον ηγέτη της «αλμπισελέστε», αφού οι Λατινοαμερικάνοι κατέκτησαν το τρόπαιο, όπως ακριβώς έκανε και η Ισπανία το 2010, ξεκινώντας τη διοργάνωση με… ήττα!
Το «ταξίδι» της Αργεντινής ως την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε με ήττα. Η «αλμπισελέστε» παρότι είχε προηγηθεί της Σαουδικής Αραβίας στο ματς για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων, τελικά ηττήθηκε! Ήταν αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης.
Αυτό το αποτέλεσμα ωστόσο φάνηκε ότι συσπείρωσε την ομάδα της Αργεντινής. Ο ηγέτης της άλλωστε, δήλωσε μετά από εκείνο τον αγώνα, «Τώρα πρέπει να δείξουμε πόσο καλή ομάδα είμαστε. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να αντιδράσουμε. Δεν περιμέναμε αυτό το ξεκίνημα στο Μουντιάλ, αλλά όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο». Αυτά τα λόγια του Λιονέλ Μέσι έμελλε να αποδειχθούν προφητικά.
Μπορεί στον τελικό απέναντι στη Γαλλία κάθε αργεντίνικη καρδιά να κόντεψε να σπάσει, όταν ο Εμπαμπέ έκανε το 2-0, 2-2 στη κανονική διάρκεια, αλλά και το 3-2 της παράτασης 3-3! Στα πέναλτι όμως η Αργεντινή, επιτέλους, τα κατάφερε! Μετά το 1986 επέστρεψε στη κορυφή του κόσμου, παρότι είχε εκκινήσει την πορεία στην τελική φάση με ήττα.
Όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει και η Ισπανία το 2010, τη δική της πορεία για τον τελικό και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η «Φούρια Ρόχα» τότε ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχοντας πανηγυρίσει το EURO 2008, όμως μπήκε με το «αριστερό» στη διοργάνωση της Νοτίου Αφρικής.
Στο πρώτο Μουντιάλ που διεξήχθη σε χώρα της Αφρικής, η Ισπανία ηττήθηκε στην πρεμιέρα της από την Ελβετία με σκορ 1-0 και σκόρερ τον Τζέλσον Φερνάντες. Ωστόσο, η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική. Με δύο νίκες στα εναπομείναντα ματς του ομίλου, με Ονδούρα (2-0) και Χιλή (2-1) πήρε την πρωτιά και… έφυγε για νοκ-άουτ.
Μάλιστα, τα δύο γκολ που δέχθηκε στη φάση των ομίλων ήταν και τα μοναδικά σε ολόκληρη τη διοργάνωση! Μια επίδοση που αποτελεί την καλύτερη σε τελική φάση Μουντιάλ, με τον Ίκερ Κασίγιας να πιάνει τους Φαμπιάν Μπαρτέζ (1998) και Τζιανλουίτζι Μπουφόν (2006) που επίσης είδαν την εστία τους να παραβιάζεται δις.
Όπως ο Μέσι το 2022, έτσι και ο Βίγια είχε πάρει την Ισπανία από το χέρι το 2010 και με τα γκολ του την οδήγησε στον τελικό. Τρία γκολ στο γκρουπ και ακόμη δύο στα νοκ-άουτ, απέναντι σε Πορτογαλία (1-0) στους «16» και τη Παραγουάη (1-0) στους «8». Στον ημιτελικό απέναντι στη Γερμανία, ήταν σειρά του Κάρλες Πουγιόλ να δώσει τη λύση και να στείλει τους συμπατριώτες του στον μεγάλο τελικό.
Εκεί η Ισπανία βρέθηκε απέναντι στην Ολλανδία, με την κανονική διάρκεια να ολοκληρώνεται δίχως σκορ και το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση. Μπορεί η Αργεντινή φέτος να χρειάστηκε τα πέναλτι για να κατακτήσει το τρόπαιο, αφού το γκολ που πέτυχε ο Μέσι στο «έξτρα» ημίωρο δεν ήταν αρκετό. Ωστόσο, για τη «Φούρια Ρόχα» το γκολ του Ινιέστα αποδείχθηκε «χρυσό».
Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που μία εθνική ομάδα ξεκίνησε με ήττα, αλλά ολοκλήρωσε το τουρνουά με τον ιδανικότερο τρόπο, στην κορυφή του κόσμου. Δώδεκα χρόνια μετά, η ιστορία επαναλήφθηκε. Με διαφορετικά «χρώματα» και πρωταγωνιστές, όμως το «ζουμί» είναι ένα: Η αρχή -δεν- είναι απαραίτητα, το ήμισυ του παντός!
Βασίλης Βασιλείου