Μουντιάλ 2022

Κροατία – Μαρόκο 2-1: Χάλκινη η… χρυσή γενιά της «Χρβάτσκα» στο αντίο του Μόντριτς (video)

Κροατία – Μαρόκο 2-1: Χάλκινη η… χρυσή γενιά της «Χρβάτσκα» στο αντίο του Μόντριτς (video)
Η Κροατία επικράτησε με σκορ 2-1 του Μαρόκου στο μικρό τελικό του Μουντιάλ και για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση ανέβηκε στο βάθρο! 

Η «χρυσή γενιά» της Κροατίας έγραψε μια ακόμα «χρυσή σελίδα» στην ιστορία της χώρας. Η παρέα του Λούκα Μόντριτς κατάφερε να λυγίσει το αξιόμαχο Μαρόκο και να κατακτήσει την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ!

Μπορεί για πρώτη φορά η «Χρβάτσκα» να συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1998, όμως από τότε έχει τρεις παρουσίες στο βάθρο της διοργάνωσης. Μετά το χάλινο μετάλλιο στη Γαλλία και το αργυρό στη Ρωσία, το σύνολο του Ντάλιτς για μία ακόμη φορά παίρνει μετάλλιο στην 6η της παρουσία στα τελικά!

Εξαιρετικό από πλευράς ρυθμού και φάσεων ήταν το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης. Μάλιστα, με το «καλησπέρα» αμφότερες βρήκαν δίχτυα και αμέσως οι προσδοκίες για τη συνέχεια αυξήθηκαν.

Η Κροατία ήταν αυτή που «άνοιξε» το σκορ στο 7ο λεπτό, με μια εξαιρετική σε εκτέλεση κομπίνα μετά από εκτέλεση φάουλ. Ο Μάγιερ σέντραρε, ο Πέρισιτς πήρε μια πρώτη κεφαλιά για να έρθει ο Γκβάρντιολ με κεφαλιά «ψαράκι» να σκοράρει.


Ωστόσο, η χαρά των Κροατών κράτησε μόλις 2 λεπτά. Το Μαρόκο κατόρθωσε να ισοφαρίσει με ένα αρκετά παρόμοιο τρόπο. Ο Ζίγιετς έφερε την μπάλα στην περιοχή μετά από εκτέλεση φάουλ, αυτή έφτασε στον Ντάρι μετά από λάθος απομάκρυνση και ο Μαροκινός έκανε το 1-1.


Η Κροατία προσπάθησε να πάρει εκ νέου το προβάδισμα, όμως ο Μπόνο είχε απάντηση στη διπλή ευκαιρία της στο 24’ με Μόντριτς και Λιβάγια. Στη συνέχεια οι Μαροκινοί ήταν εκείνοι που έφτασαν κοντά στο γκολ με τον Μπουφάλ να μην προλαβαίνει να κάνει την προβολή σε «φαρμακερή» σέντρα του Χακίμι, ενώ στο 37’ η κεφαλιά του Εν Νεσίρι πέρασε άουτ.

Κι ενώ οι δύο ομάδες έδειχναν πως θα πάνε στα αποδυτήρια ισόπαλες, ένα εκπληκτικό σουτ του Όρσιτς «κρέμασε» τον Μπόνο και με τη βοήθεια του δοκαριού η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Σίγουρα θέτει υποψηφιότητα για γκολ της διοργάνωσης.


Το δεύτερο ημίχρονο βέβαια δεν ήταν τόσο «φανταχτερό» όσο το πρώτο. Η Κροατία έψαξε στα πρώτα δέκα λεπτά ένα ακόμη γκολ, όμως ένα δυνατό σουτ του Όρσιτς κόντραρε και ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Μπόνο. Ωστόσο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά μετά και τον τραυματισμό του Κράμαριτς στο 64’, ο οποίος αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια.

Προς το φινάλε της αναμέτρησης, το Μαρόκο πίεσε έντονα για την ισοφάριση. Στο 75' ο Εν Νεσίρι βρέθηκε απέναντι στον Λιβάκοβιτς, όμως ο Κροάτης γκολκίπερ έκανε μία σπουδαία επέμβαση για να διατηρήσει την ομάδα του μπροστά στο σκορ.


Στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Εν Νεσίρι και πάλι προσπάθησε να νικήσει τον Λιβάκοβιτς με κεφαλιά όμως η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια.

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ακολούθησε το σφύριγμα της λήξης, με τους Κροάτες να πανηγύριζουν το επίτευγμα που τους ανέβασε στο «πάνθεον» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Κροατία (Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Γκβάρντιολ, Όρσιτς (90+5' Γιάκιτς), Μάγερ (66' Πάσαλιτς), Μόντριτς, Κόβατσιτς, Πέρισιτς, Λιβάγια (66' Πέτκοβιτς), Κράμαριτς (61' Βλάσιτς)

Μαρόκο (Ρεγκραγκί): Μπόνο, Χακίμι, Νταρί (64' Μπενούν), Ελ Γιαμίκ (68' Αμαλάχ), Ατιάτ Αλάχ, Σαμπιρί (46' Σαΐρ), Αμραμπάτ, Ελ Κανούς (56' Ουναχί), Ζίγιεχ, Εν Νεσιρί, Μπουφάλ (64' Ζαρουρί)

Η φωτογραφία του αγώνα:

Ο Λούκα Μόντριτς στο τελευταίο όπως όλα δείχνουν ματς με την εθνική Κροατίας, κατέκτησε ακόμη ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μπορέι να μην είναι το χρυσό, όμως αναμφίβολα πρόκειται για ένα σπουδαίο κατόρθωμα!

FkMfS12WIAMPDtF1.jpg

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης