Το Παρίσι ως γνωστόν λέγεται και ως η «πόλη του φωτός». Μία πολυπολυτισμική γωνιά του πλανήτη που συρέουν σπουδαίες προσωπικότητες και «μαγνητίζουν» πάνω τους τα βλέμματα. Κάθε λογής celebrities που με την μετακίνησή τους εκεί προκαλούν... σούσουρο θέλοντας και μη. Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2021 ανήκει στην Παρί Σεν Ζερμέν και έχει κάνει πιο λαμπερή την γαλλική πρωτεύουσα.
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί είδηση. Επί εποχής Νασέρ Αλ Κελαϊφί πολλές εξέχουσες ποδοσφαιρικές διασημότητες έχουν... παρελάσει από το «κόκκινο χαλί». Ανεξαρτήτως πορείας όμως και απόδοσης σε συλλογικό επίπεδο, ένας... αστικός, παριζιάνικος μύθος είναι προ των πυλών αν και εφόσον η «αλμπισελέστε» πανηγυρίσει το απόγευμα της Κυριακής (18/12) στην Αραβική Χερσόνησο.
Είναι γεγονός λοιπόν πως τις δύο προηγούμενες φορές που ο σύλλογος της γαλλικής πρωτεύουσας κατόρθωνε να αποσπάσει την υπογραφή ενός κορυφαίου ονόματος, την αμέσως επόμενη χρονιά, το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα έφτανε στην κατάκτηση του Μουντιάλ.
2001: Ronaldinho signed for PSG ✍️
— ESPN FC (@ESPNFC) December 14, 2022
2002: He won the World Cup ?
2017: Mbappe signed for PSG ✍️
2018: He won the World Cup ?
2021: Messi signed for PSG ✍️
2022: He's in a World Cup final ? pic.twitter.com/XrJ0LwdBp8
Το 2002 ήταν ο Ροναλντίνιο Γκαούτσο ο οποίος ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μαζί με την «σελεσάο» στα γήπεδα της Άπω Ανατολής. Ο Βραζιλιάνος αρτίστας ένα καλοκαίρι πίσω, είχε πατήσει για πρώτη φορά το «μαγικό» του πόδι στη «γηραιά ήπειρο» και αυτό έγινε για χάρη των Παριζιάνων.
Στην τελευταία χρονικά διοργάνωση, εκείνη της Ρωσίας, ήρθε ο Κιλιάν Εμπαπέ για να βάλει τις βάσεις του θεωρήματος/σύμπτωσης/φαινομένου (είναι νωρίς ακόμα) ή όπως άλλως τέλος πάντων θέλετε, πείτε το. Οι «τρικολόρ» έκαναν θραύση στο Μουντιάλ του 2018, έφτασαν μέχρι το τέλος της διαδρομής και χωρίς να το σκέφτονται φυσικά τότε, έβαλαν τις βάσεις για το θέμα μας.
Ο Κιλιάν Εμπαπέ, το παιδί-θαύμα του γαλλικού ποδοσφαίρου ήταν ανάμεσα σε εκείνους που σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο (καταγράφοντας και πολλά ακόμα ατομικά επιτεύγματα εκείνη τη χρονιά), ενώ ένα καλοκαίρι νωρίτερα είχε μετακομίσει στο Παρίσι. Βέβαια, όσο πανηγύριζε με τους συμπαίκτες του την πρώτη θέση στη Ρωσία άνηκε ακόμα στη Μονακό (ήταν δανεικός την πρώτη χρονιά στην Παρί) ωστόσο το ζητούμενο ήταν ότι με το πέρας της εναρκτήριας σεζόν του στην πρωτεύουσα, χρίστηκε και πρωταθλητής κόσμου.
Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr