Happy Birthday Just Fontaine. In 1958, he set the record for the most goals in a single World Cup. What is that record? #Trivia pic.twitter.com/N2IwfHlm88
— GOAL (@goal) August 18, 2017
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, ο γάλλος επιθετικός Ζυστ Φονταίν σκόραρε 13 φορές! Η επίδοση αυτή κρατάει φυσικά μέχρι σήμερα και μοιάζει αδύνατο κάποιος να την πλησιάσει έστω!
Γνωστός για την εκτελεστική του δυνοτητα αλλά και την ευκολία και με τα δύο πόδια, ο Φονταίν σκόραρε και στα έξι ματς των Γάλλων που τερμάτισαν στην 3η θέση. Η καριέρα του πάντως διακόπηκε πρόωρα, αφού ένας τραυματισμός στο γόνατο τον ανάγκασε να αποσυρθεί στα 28 του.
Πάολο Ρόσι, 1982
Vale Paolo Rossi ? 1956-2020
— GOAL (@goal) December 10, 2020
? 1982 World Cup champion
? 1982 WC Golden Ball
? 1982 WC Golden Boot
? 1982 Ballon d'Or
Italian legend ?? pic.twitter.com/mrgRh0Fdwj
Στη διοργάνωση του 1982 ο Πάολο Ρόσι δεν ήταν ο στράικερ που όλοι περίμεναν πως θα «τινάξει» τα δίχτυα. Ωστόσο ο ίδιος διέψευσε άπαντες.
Ήταν ο ήρωας της Ιταλίας στη μεγάλη νίκη επί της Βραζιλίας με 3-2, πετυχαίνοντας χατ-τρικ. Σκόραρε και το πρώτο γκολ του τελικού με τη Γερμανία (νίκη 3-1 για τους Ιταλούς) τελειώνοντας το τουρνουά ως ο πρώτος σκόρερ! Έτσι, κέρδισε τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους.
Ζοσιμάρ, 1986
Josimar scores for Brazil v Poland at the 1986 World Cup 36 years ago today. 36 bloody years ago! It’s still a ridiculous goal. pic.twitter.com/TBDB6FgG6N
— @forgottengoals (@forgottengoals) June 16, 2022
Ο δεξιός μπακ Ζοσιμάρ, δεν είχε αγωνιστεί με τη φανέλα της Βραζιλίας μέχρι και την κλήση του για το Μουντιάλ του 1986. Πήγε στη διοργάνωση ως «δεύτερος», αλλά ο τραυματισμός του βασικού Έντσον, του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί.
Σκόραρε λοιπόν στο ντεμπούτο του κόντρα στην Ιρλανδία, ενώ πέτυχε και ένα ακόμη γκολ στο ματς με την Πολωνία (4-0). Δύο χρόνια αργότερα έκανε το «βήμα εκτός Ευρώπης» φορώντας τη φανέλα της Σεβίλλης με την οποία έγινε ακόμη πιο γνωστός στο ποδοσφαιρικό κοινό.
Ροζέ Μιλά, 1990
#OnThisDay in 1990, Cameroon faced Romania and I scored my first goals in FIFA World Cup. #30YearsAgo ?? pic.twitter.com/X0Wy7JhCeG
— Roger Milla (@roger_milla_9) June 14, 2020
Στα γήπεδα της Ιταλίας το 1990 εμφανίστηκε ένας Καμερουνέζος στα 38 του. Ο Ροζέ Μιλά ύστερα από πιέσεις του ίδιου του προέδρου της χώρας επέστρεψε στην ενεργό δράση με τη φανέλα της πατρίδας του.
Έπαιξε σαν έφηβος στη διοργάνωση, πετυχαίνοντας 4 γκολ σε 5 ματς στην πορεία των Αφρικανών μέχρι τα προημιτελικά. Έγινε έτσι ο γηραιότερος σκόρερ των Μουντιάλ, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στα 42 του, έπαιξε και σκόραρε πάλι, καταρρίπτοντας το δικό του ρεκόρ!
Όλεγκ Σαλένκο, 1994
? #OnThisDay in 1994
— GOAL (@goal) June 28, 2021
Oleg Salenko becomes the first (and only) player to score five goals in a single World Cup game
⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️pic.twitter.com/1VZf2sEZOn
Τα όσα πέτυχε ο Ρώσος επιθετικός, Όλεγκ Σαλένκο στο τουρνουά του 1994 παραμένουν έως και σήμερα ρεκόρ στη διοργάνωση. Ο Σαλένκο πέτυχε 6 τέρματα στο συγκεκριμένο τουρνουά και κατέκτησε το «χρυσό παπούτσι».
Πέντε από αυτά ήρθαν στη νίκη των Ρώσων επί του Καμερούν (6-1) κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει κανείς μέχρι σήμερα. Όπως επίσης κανείς δεν έχει καταφέρει να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, ενώ η ομάδα του έμεινε εκτός από τους ομίλους!
Φάμπιο Γκρόσο, 2006
At this moment in 2006, Fabio Grosso sent 60,000,000 ?? Italians & @azzurri fans into dream land...#onthisday ?
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) July 9, 2017
??https://t.co/eJpOQzG8tn pic.twitter.com/eXcKQEHxBe
Ο «τρελός» Ιταλός, Φάμπιο Γκρόσο ήταν ένας από τους ανέλπιστους πρωταγωνιστές της Ιταλίας στα γήπεδα της Γερμανίας. Ο Μαρσέλο Λίπι πίστεψε πολύ σε αυτόν και του έδωσε φανέλα βασικού.
Ο Γκρόσο ήταν εκείνος που κέρδισε το πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με την Αυστραλία για τους «16», στο οποίο ευστόχησε ο Τότι. Ήταν εκείνος που μετά το μαγικό άγγιγμα του Πίρλο νίκησε τον Λέμαν στο 119’ του ημιτελικού με τη Γερμανία. Και τέλος; Πέτυχε το νικητήριο πέναλτι στον τελικό με τη Γαλλία, δίνοντας το τρόπαιο στη χώρα του!
Ντιέγκο Φορλάν, 2010
Diego Forlán produced one of the greatest individual performances ever at the 2010 World Cup.
— B/R Football (@brfootball) November 1, 2022
Never forget the way he mastered the Jabulani ? [THREAD] pic.twitter.com/lUi4gVXA3E
Ο Ντιέγκο Φορλάν πάντα θα είναι στο μυαλό μας ως ο παίκτης που ξεχώρισε στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ο Ουρουγουανός στράικερ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ ενώ του απονεμήθηκε και το βραβείο για τον καλύτερο παίκτη του θεσμού!
Η “Jabulani”, η επίσημη μπάλα της διοργάνωσης κατακρίθηκε από πολλούς αθλητές. Ο Φορλάν ωστόσο έκανε προπόνηση με αυτή 3 μήνες πριν τη σέντρα του Μουντιάλ. Δικαιώθηκε καθώς σκόραρε απέναντι σε Νότια Αφρική, Γκάνα, Ολλανδία και Γερμανία, στο τουρνουά που η χώρα του τερμάτισε 4η!
Τιμ Κρούλ, 2014
#OTD in 2014, the greatest substitution ever? ??
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) July 5, 2022
??? ??? ???? ?????? ✨ pic.twitter.com/DBRCQwFyKJ
Η λίστα κλείνει με έναν τερματοφύλακα. Το 2014 στη Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα απέκλεισε την εθνική μας ομάδα στα πέναλτι της πρώτης νοκ-αουτ φάσης. Στον αμέσως επόμενο γύρο βρήκε απέναντί της την Ολλανδία.
Με το ματς να οδεύει προς τα πέναλτι ο Λουίς Φαν Χάαλ προέβη σε μια…περίεργη κίνηση. Πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Τιμ Κρούλ στη θέση του Σίλεσεν. Εκείνος; Τον δικαίωσε απόλυτα αφού έπιασε 2 πέναλτι και έστειλε τους «Οράνιε» στα ημιτελικά. Παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός κιπερ που έγινε αλλαγή μονάχα για να αγωνιστεί στη «ρωσική ρουλέτα»!
Μανώλης Μακρόπουλος