Το Μουντιάλ του 2022 θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ σε λιγότερο από δύο μήνες και οι εθνικές ομάδες ετοιμάζονται πυρετωδώς για να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Το BN Sports σας θυμίζει την ιστορία και τις διακρίσεις των 32 συλλόγων στα προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα.
Η αναμονή για το πρώτο Μουντιάλ που θα διεξαχθεί χειμώνα φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της. Οι προπονητές των ομάδων δοκίμασαν πρόσωπα και σχήματα στα παιχνίδια του Nations League όπως και τα φιλικά που έδωσαν οι σύλλογοι εκτός Ευρώπης. Άλλοι έμειναν ικανοποιημένοι με αυτά που είδαν και μερικοί άλλοι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την αγωνιστική εικόνα της ομάδας τους, στον ελάχιστο χρόνο που απομένει.
Κοινό στοιχείο και των 32 ομάδων, η διάθεση για μια διάκριση, αφού αναφερόμαστε στο Μουντιάλ, την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση που είναι ικανή να βγάλει στους…δρόμους τον λαό μιας χώρας σε μια ενδεχόμενη επιτυχία.
Έτσι, το BN Sports κάνει μια αναδρομή στις συμμετοχές, τις διακρίσεις και τα τρόπαια που έχουν κατακτήσει οι ομάδες που απαρτίζουν το φετινό Μουντιάλ.
Αγγλία: 15 συμμετοχές – 1 κατάκτηση
Μια παραδοσιακή δύναμη του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου που στις τελικές φάσεις τις περισσότερες φορές βγάζει μια…μαζοχιστική πλευρά τους εαυτούς της, απογοητεύοντας το παθιασμένο κοινό της. Μετράει 15 συμμετοχές σε Μουντιάλ και έχει χριστεί μια φορά Παγκόσμια πρωταθλήτρια, το 1966 όπου διοργάνωσε το τουρνουά στη χώρα της. Επίσης, έχει βρεθεί δύο φορές στα ημιτελικά, το 1990 και το 2018 όπου αποκλείστηκε από Γερμανία και Κροατία αντίστοιχα.
Αργεντινή: 17 συμμετοχές – 2 κατακτήσεις
Ομάδα με «βαριά» ιστορία στο Μουντιάλ που ξεκινάει πάντα στην διοργάνωση ως ένα από τα φαβορί για κατάκτηση του τροπαίου. Έχει συμμετάσχει 17 φορές και έχει δύο κατακτήσεις, το 1978 και το αξιομνημόνευτο τουρνουά του 1986 με πρωταγωνιστή τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που ηγήθηκε της προσπάθειας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι τέσσερις φορές φιναλίστ του τουρνουά, με τελευταία το 2014 όπου ηττήθηκε στον τελικό από την Γερμανία, με τον Λιονέλ Μέσι να ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης με τέσσερα γκολ και μια ασίστ.
Αυστραλία: 5 συμμετοχές
Η Αυστραλία έχει συμμετάσχει σε μόλις πέντε Παγκόσμια Κύπελλα, όμως για τα «καγκουρό» το σημαντικό είναι πως οι τέσσερις τελευταίες είναι διαδοχικές, κάτι που δείχνει αν μη τι άλλο σταθερότητα. Φυσικά σε αυτό τους έχει ωφελήσει ότι πλέον δίνουν αναμετρήσεις στη ζώνη της Ασίας και όχι της Ωκεανίας, ώστε να δίνουν αγώνες μπαράζ με τον 5ο της Νότιας Αμερικής. H καλύτερη πορεία της είναι η συμμετοχή στους «16» της διοργάνωσης το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας.
Βραζιλία: 21 συμμετοχές – 5 κατακτήσεις
Για πολλούς, η κορυφαία εθνική ομάδα όλων των εποχών αφού είναι η μοναδική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα, καθώς και εκείνη με τις περισσότερες κατακτήσεις του τροπαίου, αφού το έχει σηκώσει πέντε φορές (1958, 1962, 1970, 1994, 2002). Έχει παρουσιάσει σύνολα με τεράστια κλάση όπως την εποχή του θρυλικού Πελέ και την ομάδα του 2002 που αποτελούταν από τους Ρονάλντο Ναζάριο, Ροναλντίνιο, Ριβάλντο και άλλα μεγάλα αστέρια. «Μελανή» στιγμή η συντριβή με 7-1 από την Γερμανία, στον προημιτελικό του 2014 στο Μαρακανά.
Βέλγιο: 13 συμμετοχές
Το Βέλγιο στα Μουντιάλ έχει σταθερή παρουσία αφού έχει συμμετάσχει σε 13 διοργανώσεις, χωρίς ωστόσο να έχει κατακτήσει ποτέ το βαρύτιμο τρόπαιο. Η καλύτερη της πορεία είναι στο τελευταίο Μουντιάλ αφού στα γήπεδα της Ρωσίας κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, μένοντας έξω από την Γαλλία και τερματίζοντας στην 3η θέση νικώντας στον μικρό τελικό την Αγγλία με 2-0. Την τελευταία δεκαετία διαθέτει ένα ρόστερ γεμάτο ποιότητα και στις λεπτομέρειες δεν έχει βρεθεί σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης.
Γαλλία: 15 συμμετοχές – 2 κατακτήσεις
Πάντοτε η Γαλλία θα αποκαλείτε ένα από τα φαβορί και στα γήπεδα του Κατάρ θα πάει να υπερασπιστεί το «στέμμα» που κατέκτησε στο Μουντιάλ του 2018 έχοντας μια δυνατή ομάδα με τον 19χρονο τότε Κιλιάν Μπαπέ να πρωταγωνιστεί. Συνολικά, έχει 15 συμμετοχές, ενώ έχει κατακτήσει άλλη μια φορά το τρόπαιο και αναφερόμαστε στο τουρνουά του 1998 με ηγέτη τον Ζινεντίν Ζιντάν. Επίσης, είναι μια φορά φιναλίστ του τουρνουά χάνοντας στα πέναλτι από την Ιταλία το 2006, με χαρακτηριστική στιγμή την «κουτουλιά» του Ζιντάν.
Γερμανία: 19 συμμετοχές – 4 κατακτήσεις
Η Γερμανία συγκαταλέγεται στις ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις μιας και οι φιλοδοξίες και οι στόχοι της σε κάθε Μουντιάλ είναι η κατάκτηση του τροπαίου και όχι άδικα, αν αναλογιστούμε τα πεπραγμένα της στην διοργάνωση. Μετράει 19 συμμετοχές με τέσσερα τρόπαια (1954, 1974, 1990, 2014) και η τελευταία φορά να είναι το 2014 στη Βραζιλία, παίζοντας κυριαρχικό ποδόσφαιρο υπό τις οδηγίες του Γιόαχιμ Λεβ. Να προστεθεί, ότι έχει βρεθεί σε ακόμα τέσσερις τελικούς χωρίς παρ’ όλα αυτά να κατακτήσει το τρόπαιο.
Γκάνα: 3 συμμετοχές
Υπολογίσιμη Αφρικανική ομάδα χωρίς να έχει πολλές παρουσίες σε Μουντιάλ αφού αριθμεί μονάχα τρείς συμμετοχές (2006, 2010, 2014). Καλύτερη πορεία της στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής το 2010 όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, μένοντας εκτός από την Ουρουγουάη στη διαδικασία των πέναλτι. Το ρόστερ της αποτελούταν από πολύ καλούς παίκτες όπως οι Γκιάν, Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, Μουντάρι και Ασαμόα.
Δανία: 5 συμμετοχές
Όταν ακούει κάποιος τη λέξη «Δανία» και μετά τις λέξεις «Παγκόσμιο Κύπελλο» το μυαλό του πάει στην τρομερή ομάδα του 1998, η οποία στα γήπεδα της Γαλλίας έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά που είναι και η κορυφαία της πορεία με παίκτες όπως οι Πίτερ Σμάιχελ, τα αδέρφια Λάουντρουπ και ο Στιγκ Τέφτινγκ. Έχει συμμετοχή σε πέντε Μουντιάλ ενώ στα γήπεδα της Ρωσίας αποκλείστηκε από την Κροατία στη φάση των «16».
Ελβετία: 11 συμμετοχές
Η Ελβετία έχει σταθερή παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετρώντας 11 συμμετοχές με τις τέσσερις τελευταίες να είναι διαδοχικές. Έχει βρεθεί τρείς φορές στα προημιτελικά (1934, 1938, 1954) που είναι οι καλύτερες πορείες της. Στο τελευταίο χρονικά Μουντιάλ κατετάγη 2η στον όμιλο με Βραζιλία, Κόστα Ρίκα και Σερβία, χάνοντας στη φάση των ΄«16» από την Σουηδία με 1-0.
ΗΠΑ: 10 συμμετοχές
Αν και οι ΗΠΑ δεν φημίζεται για το άθλημα του ποδοσφαίρου, στο Μουντιάλ έχει μια σεβαστή παρουσία με 10 συμμετοχές και τελευταία στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014 όπου αποκλείστηκε στους ομίλους. Για να βρει κάποιος την κορυφαία της πορεία θα πρέπει να πάει στη πρώτη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1930 όπου έφτασε έως τα ημιτελικά του τουρνουά.
Ισημερινός: 3 συμμετοχές
«Φτωχή» είναι η παρουσία του Ισημερινού σε Παγκόσμια Κύπελλα με μόλις τρείς συμμετοχές (2002, 2006, 2014). Καλύτερη στιγμή, η παρουσία στους «16» στο τουρνουά που διοργανώθηκε στη Γερμανία, χάνοντας από την Αγγλία με ένα γκολ του Ντέιβιντ Μπέκαμ στη μια ώρα παιχνιδιού.
Ιράν: 5 συμμετοχές
Το Ιράν επιστρέφει σε Μουντιάλ μετά από οκτώ χρόνια και την διοργάνωση στη Βραζιλία το 2014. Έχει πέντε συμμετοχές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου έχοντας αποκλειστεί σε όλες από την φάση των ομίλων.
Ισπανία: 15 συμμετοχές – 1 κατάκτηση
Η Ισπανία αποτελεί μια παραδοσιακή δύναμη του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου με συνεχή παρουσία σε τελικές φάσεις Μουντιάλ αφού αριθμεί 15 συμμετοχές. Κορυφαία της στιγμή η κατάκτηση του τροπαίου το 2010 όπου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο έμοιαζε ανίκητη υπό τις οδηγίες του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. Στο Μουντιάλ της Ρωσίας αποκλείστηκε από την οικοδέσποινα στη διαδικασία των πέναλτι και στα γήπεδα του Κατάρ έχει στόχο την κορυφή.
Ιαπωνία: 6 συμμετοχές
Η ομάδα από την Ασία έχει χτίσει μια πολύ καλή παράδοση αφού θα βρεθεί για 7η διαδοχική φορά στα τελικά της σπουδαίας διοργάνωσης. Πέρασε στους «16» το 2002, όταν φιλοξένησε το τουρνουά μαζί με την Νότια Κορέα και το 2010 όπου έμεινε εκτός από την Παραγουάη στα πέναλτι. Επιπλέον, βρέθηκε στον…δρόμο της Ελλάδας στη φάση των ομίλων το 2014 με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες χωρίς τέρματα.
Κατάρ: Χωρίς συμμετοχή
Το Κατάρ θα αγωνιστεί σε Μουντιάλ για πρώτη φορά αφού ως οικοδεσπότες προκρίθηκαν απευθείας χωρίς να δώσουν προκριματικούς αγώνες.
Κόστα Ρίκα: 5 συμμετοχές
Το όνομα της εν λόγω χώρας ξυπνάει άσχημες αναμνήσεις στην Ελλάδα και ο λόγος δεν μπορεί να είναι άλλος από την συνάντηση μας στους «16» του Μουντιάλ το 2014 όπου μας απέκλεισαν στα πέναλτι. Μάλιστα, εκείνη την χρονιά πραγματοποίησε και την καλύτερη πορείας της φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά όπου έμεινε εκτός συνέχειας από την Ολλανδία στα πέναλτι. Συνολικά, μετράει πέντε συμμετοχές παρουσιάζοντας σταθερή παρουσία στο τουρνουά τα τελευταία χρόνια.
Καναδάς: 1 συμμετοχή
Το Μουντιάλ του Κατάρ θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του Καναδά σε τελική φάση, μια χώρα που δεν φημίζεται για το ποδόσφαιρο της. Η πρώτη συμμετοχή ανέρχεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 όπου στη φάση των ομίλων τερμάτισε στην τελευταία θέση με τρείς ήττες.
Κροατία: 5 συμμετοχές
Είναι σχεδόν σε κάθε μεγάλη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια και στο τελευταίο χρονικά Μουντιάλ αποτέλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης, αφού έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό όπου δέχτηκε την ήττα από την Γαλλία με 4-2. Τρομερή πορεία που έμοιαζε με την 3η θέση που είχε καταλάβει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, με τον Ντάλιτς να δημιουργεί ένα μαχητικό σύνολο και τον Λούκα Μόντριτς να αναλαμβάνει ρόλο δημιουργού. Συνολικά, έχει πάρει μέρος σε πέντε τουρνουά.
Καμερούν: 7 συμμετοχές
Επτά συμμετοχές για το Καμερούν σε τελική φάση Μουντιάλ που απουσίαζε από το τουρνουά στη Ρωσία το 2018. Η παρουσία της στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1990 είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει βάζοντας…δύσκολα στην Αγγλία του Γκάρι Λίνεκερ που στην παράταση με 3-2 ήταν εκείνη που πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά αφήοντας εκτός την μαχητική ομάδα από την Αφρική.
Μεξικό: 16 συμμετοχές
Μπορεί το Μεξικό να μην έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση, ωστόσο το γεγονός ότι συμμετέχει για όγδοη συνεχόμενη φορά στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου λέει πολλά. Μετράει 16 παρουσίες σε Μουντιάλ με καλύτερες στιγμές τις παρουσίες στα προημιτελικά το 1970 και το 1986 όπου διοργάνωσε το τουρνουά.
Μαρόκο: 5 συμμετοχές
Στο τελευταίο Μουντιάλ το Μαρόκο επέστρεψε μετά από 20 χρόνια σε τελικά φάση και με την παρουσία της στα γήπεδα του Κατάρ θέλει να χτίσει μια καλή παράδοση. Στη Ρωσία έμεινε εκτός συνέχειας από τους ομίλους, με κορυφαία της στιγμή στη διοργάνωση να είναι η φάση των «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.
Νότια Κορέα: 10 συμμετοχές
Η ομάδα της Ασίας με την πιο τακτική παρουσία σε Μουντιάλ δεν είναι άλλη από την Νότια Κορέα. Αριθμεί 10 παρουσίες, οι περισσότερες μέχρι την φάση των ομίλων, με κορυφαία ωστόσο την ανεπανάληπτή πορεία το 2002 όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού και έχασε από την Γερμανία του Όλιβερ Καν.
Ολλανδία: 10 συμμετοχές
Σταθερή δύναμη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που εξέλιξε το άθλημα την δεκαετία του 1970 με ηγέτη τον αείμνηστο, Γιόχαν Κρόιφ. Οι «οράνιε» έχουν αγωνιστεί σε 10 τελικές φάσεις Μουντιάλ, έχοντας βρεθεί σε τρείς τελικούς (1974, 1978, 2010) με την ατυχία να την ακολουθεί πιστά. Στο τουρνουά του 2014 κατέλαβε την 3η θέση και θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες μετά την μη συμμετοχή της από τα γήπεδα της Ρωσίας το 2018.
Ουαλία: 1 συμμετοχή
Η ομάδα του Γκάρεθ Μπέιλ επέστρεψε σε Μουντιάλ μετά από 64 χρόνια και την μοναδική συμμετοχή της Ουαλίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν είχε μέχρι τα προημιτελικά αντιμετωπίζοντας την Βραζιλία του 17χρονου Πελέ που επικράτησε με 1-0.
Ουρουγουάη: 11 συμμετοχές – 2 κατακτήσεις
Διοργάνωσε και κατέκτησε το πρώτο Μουντιάλ και δεν χωράει αμφιβολία, ότι παραμένει μια ισχυρή ποδοσφαιρική δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έχοντας στο ρόστερ παίκτες όπως οι Σουάρεζ, Κάβανι και Ντάργουιν Νούνιεζ. Έχει συμμετάσχει σε 11 τελικές φάσεις του θεσμού ενώ στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και το 1950. Τελευταία της επιτυχία, η 4η θέση στη διοργάνωση της Νοτίου Αφρικής το 2010.
Πολωνία: 8 συμμετοχές
Η Πολωνία με «οδηγό» τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει μονιμοποιήσει την παρουσία της στις μεγάλες διοργανώσεις. Είναι το δεύτερο Μουντιάλ που θα πάρει μέρος έχοντας συνολικά οκτώ συμμετοχές σε τελικές φάσεις του σπουδαίου αυτού θεσμού. Έχει να επιδείξει την 3η θέση σε δύο περιπτώσεις, το 1974 και το 1982.
Πορτογαλία: 7 συμμετοχές
Τα τελευταία χρόνια η Πορτογαλία όχι άδικά, συγκαταλέγεται στα φαβορί της διοργάνωσης χωρίς να καταφέρνει στο τέλος να δικαιώσει τις προσδοκίες. Στο Κατάρ θα συμμετάσχει σε 6η συνεχόμενη διοργάνωση, ενώ συνολικά μετράει επτά συμμετοχές. Η 3η θέση το 1966 παραμένει η κορυφαία της στιγμή ευελπιστώντας σε ανάλογη πορεία στο τελευταίο Μουντιάλ του Κριστιάνο Ρονάλντο.
Σενεγάλη: 2 συμμετοχές
Η Σενεγάλη για πρώτη φορά στην ιστορία της θα αγωνιστεί σε δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ μετά το τουρνουά του 2018. Οι νικητές του Κόπα Άφρικα θα επιδιώξουν μια καλή πορεία, με παράδειγμα την ομάδα του 2002 που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του ιστορικού θεσμού, μένοντας εκτός από την Τουρκία με σκορ 1-0.
Σαουδική Αραβία: 5 συμμετοχές
Η Σαουδική Αραβία έχει επιστρέψει για τα…καλά στις μεγάλες διοργανώσεις και το αποδεικνύει με την δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της σε τελικά Μουντιάλ. Συνολικά, μετράει πέντε συμμετοχές με κορυφαίο επίτευγμα, την θέση στις 16 καλύτερες ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 όπου αποκλείστηκε από την Σουηδία.
Σερβία: 12 συμμετοχές
Υπολογίσιμο μέγεθος του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Σερβία θα δώσει το παρών στα γήπεδα του Κατάρ μετρώντας συνολικά 12 συμμετοχές. Τα τελευταία χρόνια δεν προχωράει μετά τη φάση των ομίλων, με καλύτερη πορεία την 4η θέση το 1930 και το 1962 ως Γιουγκοσλαβία.
Τυνησία: 5 συμμετοχές
Από τις σταθερές Αφρικανικές ομάδες, η Τυνησία θα δώσει το παρών σε δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ. Έχει αγωνιστεί συνολικά σε 5 Παγκόσμια Κύπελλα με την παρουσία της να περιορίζεται έως την φάση των ομίλων.
Χρήστος Λόης