Σιγά σιγά ο πλανήτης μπαίνει σε ρυθμούς Μουντιάλ και το BN Sports κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν για να σας θυμίσει του κορυφαίους σκόρερ κάθε διοργάνωσης από εκείνη του 1930 στην Ουρουγουάη ως αυτή της Ρωσίας το 2018.
Φτάνουμε αισίως στην έναρξη του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας. Από το 1930 που διεξήχθη το πρώτο Μουντιάλ στην Ουρουγουάη, ως το πιο πρόσφατο, του 2018 στην Ρωσία, κάθε διοργάνωση, εκτός από παγκόσμιο πρωταθλητή, αναδεικνύει και έναν (ή και παραπάνω) κορυφαίο σκόρερ.
Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Αργεντινή, Αγγλία, Γαλλία, οι παραδοσιακές και «μεγάλες» δυνάμεις των Μουντιάλ, όλες είχαν στο παρελθόν κάποιο ποδοσφαιριστή στην κορυφή της λίστας των σκόρερ. Από αυτή όμως δεν έλειψαν παίκτως εθνικών ομάδων όπως της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, ακόμη και της Βουλγαρίας, οι οποίοι έδωσαν μια ξεχωριστή «νότα» στην εκάστοτε διοργάνωση.
Ας θυμηθούμε τον πρώτο σκόρερ κάθε Μουντιάλ:
1930 Στάμπιλε (Αργεντινή) 8 γκολ
Ο Γκιγιέρμο Στάμπιλε σκόραρε οκτώ γκολ στο πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας το 1930. Ο Αργεντίνος αγωνίστηκε πρώτη φορά με την εθνική ομάδα της χώρας του στο ματς της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων με το Μεξικό, όπου σημείωσε χατ-τρικ, ενώ βρήκε δίχτυα και στον τελικό, όπου η Αργεντινή ηττήθηκε με 4-2 από την οικοδέσποινα Ουρουγουάη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Στάμπιλε δεν φόρεσε ποτέ ξανά την φανέλα της «αλμπισελέστε», με αποτέλεσμα τα οκτώ γκολ αυτά να είναι τα μοναδικά που σημείωσε με το εθνόσημο. Ήταν αρκετά όμως για να μείνει στην ιστορία ως ο κορυφαίος σκόρερ του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου.
1934 Νέζεντλι (Τσεχοσλοβακία) 5 γκολ
Ο Όλντριχ Νέζεντλι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Τσεχοσλοβακίας. Στο Μουντιάλ του 1934 σκόραρε πέντε φορές και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, καθώς και ο τρίτος καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Μάλιστα τα γκολ του ήταν καθοριστικά, καθώς ήταν αυτός που χάρισε τη νίκη και στα προημιτελικά απέναντι στην Ελβετία (3-2), αλλά και στα ημιτελικά κόντρα στην Γερμανία (3-1), όπου σημείωσε χατ-τρικ. Στον τελικό βέβαια δεν κατάφερε να χριστεί σκόρερ και η Τσεχοσλοβακία ηττήθηκε από την Ιταλία με 2-1 στην παράταση.
1938 Λεονίντας (Βραζιλία) 7 γκολ
Η ιστορία της Βραζιλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Μουντιάλ και φυσικά αρκετοί ποδοσφαιριστές της, έχουν αναδειχθεί κορυφαίοι σκόρερ της διοργάνωσης. Πρώτος από όλους, ο Λεονίντας το 1938 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός σκόραρε συνολικά 21 φορές με το εθνόσημο, με τις εφτά εκ των οποίων να οδηγούν την «σελεσάο» στην 3η θέση στον κόσμο.
1950 Αντεμίρ (Βραζιλία) 9 γκολ
Μετά από απουσία 12 ετών και δύο ακυρωθέντα Μουντιάλ λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βραζιλία διοργάνωσε εκείνη το τουρνουά. Η «σελεσάο» μπορεί να υπέστη το γνωστό «Μαρακανάσο» με την ήττα από την Ουρουγουάη και να έχασε έτσι το τρόπαιο, όμως ο επιθετικός της Αντεμίρ αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ με τα 8 γκολ που σημείωσε.
1954 Κόκσις (Ουγγαρία) 11 γκολ
Ο Σάντορ Κόκσις της μεγάλης ομάδας της Ουγγαρίας που έφτασε ως τον τελικό του Μουντιάλ το 1954 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην 5η έκδοση της διοργάνωσης. Ο Ούγγρος επιθετικός πέτυχε 11 γκολ, έχοντας μάλιστα δύο χατ-τρικ και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας σε εκείνο το τουρνουά.
1958 Φοντέν (Γαλλία) 13 γκολ
Στο Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958, ο Ζιστ Φοντέν σημείωσε μια επίδοση που παραμένει αξεπέραστη μέχρι σήμερα και δύσκολα θα καταρριφθεί. Ο Γάλλος επιθετικός σκόραρε 11 φορές σε μόλις έξι αγώνες, έχοντας μάλιστα πετύχει «καρέ» απέναντι στην Δυτική Γερμανία και ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικός στην πορεία των «τρικολόρ». Άραγε θα κατορθώσει κανείς να τον ξεπεράσει;
1962 Γκαρίντσα (Βραζιλία), Βαβά (Βραζιλία), Σάντσες (Χιλή), Τζέρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία), Ιβάνοφ (Σοβιετική Ενωση), Αλμπέρτ (Ουγγαρία) 4 γκολ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής δεν είχε έναν, αλλά... έξι πρώτους σκόρερ με τέσσερα γκολ έκαστος. Γκαρίντσα και Βαβά οδήγησαν την Βραζιλία ως την κατάκτηση του τίτλου, όμως τον ίδιο αριθμό γκολ είχαν οι Φλοριά Αλμπέρτ, Βαλεντίν Ιβάνοφ, Ντράζαν Τζέρκοβιτς και Λεονέλ Σάντσεζ.
1966 Εουσέμπιο (Πορτογαλία) 9 γκολ
Στα γήπεδα της Αγγλίας μπορεί οι γηπεδούχοι να κατέκτησαν το τρόπαιο, αλλά το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ κατέληξε στα χέρια του Εουσέμπιο. Ο «μαύρος πάνθηρας» σημείωσε εννέα γκολ και βοήθησε τα μέγιστα την Πορτογαλία να φτάσει ως την 3η θέση της διοργάνωσης. Μάλιστα, κατέχει ακόμα το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ από την άσπρη βούλα στην ιστορία του θεσμού, με τέσσερα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η διαδικασία των πέναλτι.
1970 Μίλερ (Γερμανία) 10 γκολ
Ο «θρύλος» της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής Γερμανίας, Γκερντ Μίλερ, σημείωσε 10 γκολ στα γήπεδα του Μεξικό και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Η Δυτική Γερμανία μπορεί να έφτασε ως την 3η θέση, όμως η επίδοση του Μίλερ αποτελεί την καλύτερη του θεσμού τα τελευταία 52 χρόνια!
1974 Λάτο (Πολωνία) 7 γκολ
Ο μοναδικός Πολωνός πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ ήταν ο Γκρέγκορζ Λάτο και αναμφίβολα η 3η θέση που κατέκτησε η χώρα του στην διοργάνωση της Δυτικής Γερμανίας ανήκει εν πολλοίς σε εκείνον. Αυτός ήταν άλλωστε που σκόραρε το μοναδικό γκολ του μικρού τελικού κόντρα στην Βραζιλία.
1978 Κέμπες (Αργεντινή) 6 γκολ
Έπρεπε να περάσουν 48 χρόνια για να αναδειχθεί κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης ένας Αργεντίνος. Ο Μάριο Κέμπες πέτυχε δύο γκολ στον τελικό και έξι συνολικά στο Μουντιάλ, με την Αργεντινή να στέφεται πρωταθλήτρια κόσμου.
1982 Ρόσι (Ιταλία) 6 γκολ
Η διοργάνωση του 1982 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «το Μουντιάλ του Πάολο Ρόσι». Ο Ιταλός επιθετικός με τα έξι γκολ που σημείωσε, οδήγησε την «σκουάντρα ατζούρα» στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ ο ίδιος εκτός από πρώτος σκόρερ, πήρε και την Χρυσή Μπάλα της σεζόν.
1986 Λίνεκερ (Αγγλία) 6 γκολ
Μπορεί η Αγγλία στο Μουντιάλ του Μεξικό να αποκλείστηκε από «το χέρι του Θεού», όμως ο Γκάρι Λίνεκερ πρόλαβε να σκοράρει αρκετά γκολ, ώστε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ο επιθετικός των «τριών λιονταριών» σημείωσε έξι γκολ σε πέντε ματς, έχοντας μάλιστα πετύχει το δεύτερο ταχύτερο χατ-τρικ στην ιστορία του θεσμού.
1990 Σκιλάτσι (Ιταλία) 6 γκολ
Δεύτερη φορά μέσα σε τρία Μουντιάλ που ένας Ιταλός αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ. Ο Σαλβατόρε Σκιλάτσι σταμάτησε στα έξι γκολ, βοηθώντας την χώρα του να φτάσει ως την 3η θέση, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στην πατρίδα του.
1994 Στοϊτσκόφ (Βουλγαρία), Σαλένκο (Ρωσία) 6 γκολ
Δύο ποδοσφαιριστές «μοιράστηκαν» το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ στο Μουντιάλ του 1994. Στα γήπεδα των Η.Π.Α. ο Χρίστο Στόιτσκοφ οδήγησε την Βουλγαρία ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης με τα έξι γκολ που πέτυχε. Ίδιο αριθμό σημείωσε όμως και ο Όλεγκ Σαλένκο, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε ένα ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου (πέντε). Το παράδοξο βέβαια στην περίπτωση του Ρώσου είναι ότι η εθνική ομάδα της χώρας του αποκλείστηκε στους ομίλους. Εκείνος βέβαια πρόλαβε να βάλει τα γκολ του...
1998 Σούκερ (Κροατία) 6 γκολ
Ο «θρυλικός» επιθετικός της εθνικής Κροατίας, Νταβόρ Σούκερ, σκόραρε έξι γκολ για να φτάσει την χώρα του ως την 3η θέση του Μουντιάλ του 1998 που διεξήχθη στην Γαλλία.
2002 Ρονάλντο (Βραζιλία) 8 γκολ
Το σερί που ήθελε τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης να σταματά στα έξι γκολ, τελείωσε το 2002. Το «φαινόμενο», Ρονάλντο, σκόραρε οκτώ φορές στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε στην Άπω Ανατολή (Ν. Κορέα - Ιαπωνία) και η Βραζιλία ανέβηκε ξανά στον «θρόνο».
2006 Κλόζε (Γερμανία) 5 γκολ
Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου κέρδισε το «χρυσό παπούτσι» της διοργάνωσης το 2006. Ο Μίροσλαβ Κλόζε πέτυχε πέντε γκολ, τα τέσσερα εκ των οποίων στην φάση των ομίλων, ενώ συνολικά σταμάτησε στα 16 γκολ στα τέσσερα Μουντιάλ που αγωνίστηκε, όντας το κορυφαίο «κανόνι» στην ιστορία του θεσμού!
2010 Μίλερ (Γερμανία), Βίγια (Ισπανία), Σνάιντερ (Ολλανδία), Φορλάν (Ουρουγουάη) 5 γκολ
Το 2010 το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη για πρώτη φορά στην «μαύρη ήπειρο» και συγκεκριμένα στη Νότιο Αφρική. Τέσσερις ποδοσφαιριστές έφτασαν τα πέντε γκολ, περισσότερα από κάθε άλλον στην διοργάνωση, όμως το «χρυσό παπούτσι» κατέληξε στα χέρια ενός. Αυτός ήταν ο Τόμας Μίλερ που λόγω των τριών ασίστ που είχε (δύο παραπάνω από τους υπόλοιπους), αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ του Μουντιάλ.
2014 Χάμες Ροντρίγκες (Κολομβία) 6 γκολ
Όχι μόνο σκόραρε το καλύτερο γκολ της διοργάνωσης στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014, αλλά αναδείχθηκε και κορυφαίος σκόρερ. Ο Χάμες Ροντρίγκες σημείωσε έξι τέρματα, ένα εκ των οποίων κόντρα στην Ελλάδα και βρέθηκε έτσι στην κορυφή των σκόρερ στο Μουντιάλ.
2018 Κέιν (Αγγλία) 6 γκολ
Στο πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, κορυφαίος σκόρερ ήταν για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού ένας Άγγλος. Ο Χάρι Κέιν έβαλε πετούσε... φωτιές στην φάση των ομίλων, όπου σκόραρε χατ-τρικ απέναντι στον Παναμά και «ντοπιέτα» κόντρα στην Τυνησία, ενώ έβαλε ακόμη ένα στους «16» με την Κολομβία και έφτασε έτσι τα έξι γκολ που τον έχρισαν πρώτο σκόρερ.
Βασίλης Βασιλείου