Το «παζλ» του χειμωνιάτικου Παγκοσμίου Κυπέλλου ολοκληρώθηκε και οι κενές θέσεις καλύφθηκαν. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όμως αν εμφανιστούν στα γήπεδα του Κατάρ οι οικονομικοί συσχετισμοί;
Ρεαλιστικό πλεονέκτημα ή απλώς αριθμοί; Όπως έχει φανεί και στην πράξη τα μπάτζετ των ομάδων, είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο, δεν παίζουν μπάλα, ειδικά όταν πρόκειται για μίνι-πρωταθλήματα όπου ουσιαστικά απαιτούνται επτά μόλις αγώνες για να στεφθεί κάποια ομάδα, πρωταθλήτρια κόσμου.
Una historia de amor que lleva décadas con la misma pasión que el primer día ??
— Copa Mundial FIFA ? (@fifaworldcup_es) May 6, 2022
??? ??? ?? ????, el camino desconocido rumbo al trofeo de la #FIFAWorldCup. Gratis en FIFA+. pic.twitter.com/sqHT74w9Mc
Όμως σαφέστατα η αξία των ποδοσφαιριστών που απαρτίζουν κάθε ρόστερ έχει τη δική της σημασία. Για άλλους μεγαλύτερη και για άλλους μικρότερη. Ποιες εθνικές ομάδες όμως θα περνούσαν στην επόμενη φάση και ποιες θα έφταναν μακριά, αν στο χορτάρι δεν παρουσιάζονταν οι ίδιοι οι παίκτες αλλά η αγοραστική τους αξία, όπως αυτή καθορίζεται τους σύμφωνα με το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο;
Ξεκάθαρα φαβορί για τις προνομιούχες θέσεις
Το να βρεθείς σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση είναι επίτευγμα από μόνο του. Όμως χρειάζεται και κάποιας μορφής τύχη, ώστε να δεις μακρύτερα. Η κληρωτίδα έβγαλε ομίλους τριών ταχυτήτων και η αλήθεια είναι ότι μονάχα σε 3ο, 4ο και 5ο όμιλο η «πλάστιγγα» γέρνει εμφανώς προς μια κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη και την ατομική ποιότητα, Αργεντινή (627 εκ.) και Πολωνία (303 εκ.) δε θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα, αν και υπάρχει το δυσκολοκατάβλητο πάντα Μεξικό. Γαλλία (1,06 δις) και Δανία (287 εκ.) στον τέταρτο όμιλο φαντάζουν πολύ ανώτεροι των υπολοίπων ενώ στον πέμπτο, αν και δεσπόζει η «τιτανομαχία» Γερμανίας (825 εκ.) και Ισπανίας (751 εκ.), δε φαίνεται, θεωρητικά πάντα, ότι δύναται να απειληθεί το μέλλον τους στο τουρνουά.
Ναι μεν, αλλά…
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα ρόστερ των ομάδων αλλά όχι τέτοια που αν πιστέψουν ότι τα έχουν καταφέρει χωρίς να μοχθήσουν, δε θα «λαβωθούν». Στο εναρκτήριο γκρουπ, οι «Οράνιε» (495 εκ.) θα είναι λογικά πρώτοι, με τη Σενεγάλη (298 εκ.) δεύτερη, αλλά αν υποτιμήσουν το Εκουαδόρ (101 εκ.), ίσως την πατήσουν. Παρόμοια κατάσταση και στον τελευταίο όμιλο όπου η παρέα του Κριστιάνο (772 εκ.) φαντάζει το πρώτο φαβορί για πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης και η Ουρουγουάη το δεύτερο (396 εκ.). Νότια Κορέα όμως και Γκάνα καραδοκούν.
Cuando sabes de lo que Cristiano es capaz en una #FIFAWorldCup ? pic.twitter.com/Bg2wOzfRQu
— Copa Mundial FIFA ? (@fifaworldcup_es) May 15, 2022
Οι όμιλοι του «θανάτου»
Στο γκρουπ της Αγγλίας (1,29 δις), που εύκολα ή δύσκολα θα βρίσκεται λογικά στον επόμενο γύρο, είναι μικρή η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΗΠΑ (213 εκ. ) και Ουαλία (139 εκ.) ενώ αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και ο όμιλος της Βραζιλίας (1,01 δις). Η Σερβία διαθέτει πιο εμπορικούς αθλητές αλλά η πείρα της Ελβετίας και ο ενθουσιασμούς του Καμερούν κρύβουν κινδύνους.
Gales se clasifica para la la #FIFAWorldCup pic.twitter.com/EELyD8cf1v
— Copa Mundial FIFA ? (@fifaworldcup_es) June 5, 2022
Τέλος, τα πιο αμφίρροπα ματς αναμένονται εκεί που θα βρεθεί ο Ντε Μπρόινε, ο Μόντριτς, ο Ζίγιεχ και ο Ντέιβις. Τέσσερις ομάδες, προβάδισμα στις ευρωπαϊκές (Κροατία 353 εκ., Βέλγιο 339 εκ.) αλλά και ισχυροί αντίπαλοι, ικανοί να κάνουν την έκπληξη.
Έχουν τον πρώτο λόγο αν κάνουν το αυτονόητο
Αρχικό μέλημα όλων σε μια τέτοια διοργάνωση είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση. Κάθε βήμα που γίνεται, τόσο πιο κοντά φτάνουν οι διεκδικητές στο στόχο. Όμως από τη φάση των νοκ-άουτ και έπειτα, μείζονος σημασίας ζήτημα αποτελούν οι διασταυρώσεις. Κοιτάζοντας μόνο τα μπάτζετ, μεγάλο φαβορί είναι τα «Τρία λιοντάρια» ενώ από κοντά ακολουθούν οι «τρικολόρ» και η «Σελεσάο». Βέβαια Αγγλία και Βραζιλία είναι πιθανό να «κονταροχτυπηθούν» στα προημιτελικά. Εικασίες που μένουν να αποδειχθούν ή όχι σε έξι μήνες από τώρα, εκεί που θα έχει στρέψει την προσοχή του σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης.
Μάνος Φυρογένης