Μια Φώτο μια Ιστορία

Μεθυσμένη «αλμπισελέστε» πολιτεία: Όταν τα χαμόγελα στέγνωσαν για πάντα τα δάκρυα της Αργεντινής! (video)

Μεθυσμένη «αλμπισελέστε» πολιτεία: Όταν τα χαμόγελα στέγνωσαν για πάντα τα δάκρυα της Αργεντινής! (video)
Μεξικό, Ιούνιος 1986. Κατάρ, Δεκέμβριος 2022. «Κενό» διάστημα 36 χρόνων. Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η ζωή 437 μήνες αργότερα; Σαν... χθες προ διετίας, το Μπουένος Άιρες «μέθυσε» από χαρά με την λύτρωση που τόσο είχε ανάγκη. Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές επιβεβαιώνουν το πεπρωμένο του μεγαλύτερου θρύλου τους και επιστρέφουν σπίτι με το τρίτο αστέρι στην καρδιά. Το BNSports θυμάται τα μεθεόρτια των ήδη iconic πανηγυρισμών που «ξορκίσαν» το κακό σε μια ημέρα αυθεντικής... αργεντίνικης χαράς. Τελικά, ακόμη και οι οπαδοί μπορούν - και δικαιούνται - να έχουν το δικό τους ραντεβού με την ιστορία...  


Γράφει ο Νικόλας Κανελλόπουλος 

«Don't cry for me, Argentina. The truth is, I never left you. All through my wild days, my mad existence, I kept my promise. Don't keep your distance». Ως άλλη Εβίτα, η Μαντόνα παρακαλεί τραγουδιστά στην ομώνυμη ταινία του 1996 τον λαό της Αργεντινής να μην πικραίνεται επειδή αυτή φεύγει από τη ζωή, αλλά, ούτε και να την κακολογεί για τις επιλογές της σ' αυτή - ήταν όλες αναγκαίες. Όσο απαραίτητες - και αιτιολογημένες κυρίως -  μπορεί να είναι οι αποφάσεις των ανθρώπων που έχουν ως στόχο ζωής να αλλάξουν απλώς αυτή την ίδια ζωή που ατυχώς «κληρονόμησαν» από τους προηγούμενους και να δημιουργήσουν την δική τους ιστορία. Όπως και οπουδήποτε αυτοί θελήσουν. Ελεύθερα. 



Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022. Η πτήση με ανταπόκριση τη Ρώμη φτάνει τα ξημερώματα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μινίστρο Πισταρίνι και το Μπουένος Άιρες ετοιμάζεται να ζήσει μια πρωτόγνωρη ξέφρενη γιορτή. Μόλις δύο μέρες νωρίτερα, εκείνη τη... σωτήρια Κυριακή της 18ης Δεκέμβρη, αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, σ' έναν από τους σπουδαιότερους, αν όχι τον πιο εντυπωσιακό, τελικό όλων των εποχών. Το τραγούδι της Μαντόνα, «Don't cry for me Argentina» έχει ως αφετηρία το ομώνυμο μιούζικαλ του 1974 και οι παραπάνω στίχοι του εφαρμόζονται στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας. 
 
Η ξεχωριστή ιστορική βαρύτητά του δεν έγκειται μόνο στη «βιτρίνα» του, στο ότι είναι ένας τελικός Μουντιάλ, ίσως μάλιστα ο κορυφαίος της ιστορίας, βάσει εξέλιξης. Αυτό το διεκδικούν κι άλλοι αντίστοιχοι, μουντιαλικοί ή μή, τελικοί. Η ειδοποιός διαφορά με τα υπόλοιπα είναι η διδαχή σε βάθος δεκαετίας: από τη Βραζιλία και την πρώτη πικρή ματαίωση του ονείρου έως την δεύτερη συνεχόμενη στέψη του Copa America στις ΗΠΑ - τότε ακόμη άγνωστη επιτυχία.  
Η δεκαετής περιπλάνηση της χώρας από την εσωστρέφεια, μέχρι την λυτρωτική της καταξίωση είναι ακριβώς η ουσία και το μήνυμα του ταξιδιού. Πίστη, υπέρβαση, αμφιβολία, χλεύη, παραίτηση, υπομονή και τελικά δικαίωση, συναντώνται, αναμειγνύονται, εναλλάσσονται στο μωσαϊκό κάρματος το οποίο καλείται να επιβεβαιώσει η Αργεντινή, στο όνομα της δικής της κληρονομιάς -  αυτήν ακριβώς την ίδια που καλείται να υπερασπιστεί και να διαχειριστεί το βάρος της: από τη μία, αποτελεί κίνητρο για την υπέρβαση που δίνει φτερά, ταυτόχρονα από την άλλη εξοντωτική ψυχικά υποχρέωση επιτυχίας, ένα «πρέπει» που κόβει τα πόδια. Μέχρι και τη νύχτα που «όλοι ήμασταν Μοντιέλ».
 


Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει την διαδρομή με το λεωφορείο από το αεροδρόμιο στον θρυλικό Οβελίσκο στο κέντρο της πρωτεύουσας για το πολυαναμενόμενο πανηγύρι της επιστροφής στον παγκόσμιο θρόνο. Δύο ώρες μετά την άφιξή της, η αποστολή είχε καλύψει μόλις... έξι χιλιόμετρα από τα 30 προβλεπόμενα, βάσει απόστασης, με τις φωτογραφίες, τις πανοραμικές ιδίως, να κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. Εκατοντάδες χιλιάδες Αργεντίνοι φίλαθλοι συγκεντρώνονταν ήδη από τον ερχομό του αεροπλάνου από το αεροδρόμιο στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και γρήγορα έγιναν εκατομμύρια - όχι μόνο εκεί, αλλά και κατά μήκος της διαδρομής. 

Δεν είναι κλισέ. Στιγμές ανατριχιαστικές, πραγματικά ιστορικές. Δεν χωρούν να καταγραφούν εδώ, δεν χρειάζεται ίσως. Οι Αργεντινοί είναι μάρτυρες της ιστορίας. Κάποιοι τη ζουν ξανά, 13.321 μέρες μετά το Μεξικό και τον άθλο του Ντιέγκο, άλλοι για πρώτη φορά 36 ολόκληρα χρόνια μετά τον άθλο του Λιονέλ. «Έχουμε υποφέρει πολύ και είχαμε ανάγκη να πανηγυρίσουμε», δηλώνει ένας φίλαθλος. Μεταξύ αγνώστων άγνωστος, αλλά με φωνή εκατομμυρίων. «Το αφιερώνουμε σε όσους δεν κατάφεραν να το κατακτήσουν, μαζί και στην ομάδα του 2014 στη Βραζιλία. Ευχαριστώ από καρδιάς νυν και πρώην συμπαίκτες» δηλώνει ένας... πασίγνωστος. Λιονέλ Μέσι, η ζωντανή ιστορία που εκπλήρωσε το πεπρωμένο της. 

 
Τελικά επαναλαμβάνεται και για καλό, έστω κι αν χρειαστεί να σε δοκιμάσει. Τον ίδιο του τον εαυτό και τη σχέση του με την ομάδα, που κάποτε είχε φτάσει στα όριά της. Εκείνος, βέβαια, όχι όπως η Εβίτα στο τραγούδι - ύμνο των Άντριου Λόιντ Γουέμπερ και Τιμ Ράις την άφησε για λίγο, αλλά «κράτησε την υπόσχεσή» του. Έτσι το τραγούδι - ύμνος για τη γυναίκα του Προέδρου, βρήκε εφαρμογή στο σπουδαιότερο επίτευγμα του θρύλου της. Τήρησε την υπόσχεση και από βαρίδι και την έκανε θρίαμβο. Για όλους και προς όλους. Για την χώρα του. Για τον Ντιέγκο. Για τη γιαγιά Σέλια. Για τον εαυτό του. Για την «Αργεντινή των πλανητών». Πλέον, κανείς δεν κλαίει γι' αυτήν. Τουλάχιστον, από στεναχώρια...  
 
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0