Μια Φώτο μια Ιστορία

Πίτερ Κράουτς: Όταν ο «άχαρος» δίμετρος... έκοψε στα δύο τη Γαλατασαράι! (video)

Πίτερ Κράουτς: Όταν ο «άχαρος» δίμετρος... έκοψε στα δύο τη Γαλατασαράι! (video)

Διαρκώς υποτιμημένος από πολλούς και ταυτόχρονα πάντα συμπαθής από... περισσότερους. Δίμετρος, άγαρμπος, αταίριαστος, παράλληλα απρόβλεπτος και, από τότε ήδη, σίγουρα… cult! Ο Πίτερ Κράουτς πριν από 18 χρόνια πετυχαίνει γκολ ζωής με ένα ψαλιδάκι, «κόβει στα δύο» τη Γαλατασαράι μέσα στο «Άνφιλντ» και χαρίζει μια iconic στιγμή σε όλους, πρώτα όμως στον… εαυτό του!

«Ήταν απασχολημένος. Έπινε μπύρες. Όποτε τελείωνε τη μία, ένα σούπερ μόντελ του έφερνε άλλη. Όταν τον πλησίαζα, ήλπιζα πως θα πει: ‘’Ω, είσαι ο Κράουτς’’. Δεν είχε όμως ιδέα για το ποιος είμαι». Σ’ αυτή την ιστορία με τον… ορίτζιναλ Ρονάλντο, το Ναζάριο, συμπυκνώνεται κάλλιστα όλη η καριέρα του Πίτερ Κράουτς. Με μία δόση υπερβολής, ίσως, αλλά με (πολύ;) μεγαλύτερη βάση και ειλικρίνεια.  

Ρεαλιστικά, το «σουλούπι» του ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του, αυτό που τον έκανε πάντοτε να ξεχωρίζει. Ανέκαθεν, όμως, αυτό το ίδιο, τον «πρόδιδε»: ακριβώς δίμετρος, αλλά ποτέ φόβητρο. Πολύ λεπτός, «οδοντογλυφίδα», δεν υπήρξε, ωστόσο, ποτέ τεχνίτης ή, έστω, πολύ γρήγορος, ώστε να εκμεταλλευτεί το διασκελισμό του. Σκιάχτρο πραγματικό, «άτσαλος» και γι’ αυτό με μαθηματική ακρίβεια υποχρεωμένος να ισορροπεί ανάμεσα στη χλεύη και τη συμπάθεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. 

Δύο δεκαετίες, τόσο διήρκησε το ταξίδι του. Από την Τότεναμ και το πρώτο συμβόλαιο το καλοκαίρι του 1998, έως και την Μπέρνλι εκείνο του 2019, μεσολάβησαν 10 ομάδες και… μία μόλις χώρα εκτός Αγγλίας και για ένα μόνο…δανεικό δίμηνο: Σκανδιναβία, Σουηδία και Χάσλεχολμ από το Μάρτη έως το Μάη της νέας χιλιετίας. Συνέδεσε το όνομά του κυρίως με τις Τότεναμ (1998-2000, 2009-2011), Λίβερπουλ (2005-2008) και Στόουκ (2011-2019), στις οποίες είχε πάντα διψήφιο αριθμό τερμάτων – 24, 42 και 61 γκολ σε 93, 135 και 261 συμμετοχές, αντιστοίχως. Από αυτούς τους συνολικά 106 πανηγυρισμούς του σε 468 παρουσίες σκόραρε τις 48 με το κεφάλι – αριθμός ρεκόρ για την Premier League.  

Παράλειψη η μη αναφορά του ως μέλος της Αγγλίας με 22 γκολ σε 44 αγώνες. Έζησε μέρος των «πέτρινων χρόνων» των «Reds», αλλά τα δύο τρόπαια που κοσμούν την προσωπική του τροπαιοθήκη τα πήρε μαζί τους: ένα FA Cup (2006) και ένα Super Cup (2006-2007)· τη δεύτερη εκείνη χρονιά, μάλιστα, υπήρξε φιναλίστ μαζί τους στον κορυφαίο τελικό της καριέρας του, απέναντι στη Μίλαν για το Τσάμπιονς Λιγκ στο ΟΑΚΑ. Τότε ακριβώς χρονολογείται και η ιστορία μας. 


Τη χρονιά του τελικού της Αθήνας και, για την ακρίβεια πολλούς μήνες πριν, με τις μνήμες του θαύματος των θαυμάτων της Πόλης (έφτασε το ίδιο καλακαίρι εκείνος) ακόμη νωπές, ο «Κράουτσι» πετυχαίνει ένα γκολ απρόσμενα εντυπωσιακό στο 52’ με φοβερό ψαλιδάκι, κλέβοντας την παράσταση, ύστερα από σέντρα του Βραζιλιάνου Φάμπιο Αουρέλιο. Διαμορφώνει το 3-0  μ’ ένα «once life time goal» και πανηγυρίζει, εν μέσω αποθέωσης στο «Άνφιλντ», δίνοντας διαστάσεις θριάμβου σ’ ένα βράδυ, που τελικά έληξε… κανονικά, αφού οι Τούρκοι μείωσαν δις εντός έξι λεπτών με τον Ουμίτ Καράν (59’, 65’). 

«Δεν το πιστεύω», δήλωνε με τη χειρονομία του πανηγυρισμού, πιάνοντας το στόμα του έκπληκτος, όπως ακριβώς και ο μετέπειτα «πράσινος» Λουίς Γκαρσία, ο οποίος ήταν μπροστά ακριβώς από τον Άγγλο επιθετικό και έπιασε το κεφάλι του έκθαμβος, αντικρύζοντας την έμπνευσή του.  Το ίδιο και ο Ντιρκ Κάουτ που σήκωσε τα χέρια με απορία και θαυμασμό. Εκείνες τις στιγμές, εννοείται πως δεν θα ήταν οι μόνοι… Μείξη, λόγω ύψους, αντιφατική, ποδοσφαιρικά παράτερος, αλλά είχε τον… τρόπο του – αποδείχθηκε η ετοιμολογία και η επίγνωσή του, σχετικά. 

Το αναγνώριζε κι ο ίδιος, άλλωστε, με το δημόσιο αυτοσαρκασμό του – οι ατάκες του, σχετικά με τη σύζυγο και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, φωτομοντέλο Άμπι Κλάνσι, και την προσωπική του ζωή, αν έκανε άλλη δουλειά, έχουν μείνει στην ιστορία. Αυτό – τρολαρίσμα, όπως ο αστικός… μύθος των διακοπών στην Ίμπιζα και του τρολ στον… Κιλιάν Εμπαπέ το αποδεικνύουν. Κύριος εντός κι εκτός των γηπέδων κέρδισε το σεβασμό όλων. Το αγγλικό ειδικά κοινό, το οποίο αναγνώριζε πως πρόκειται για μια αυθεντική cult μορφή σε… real time, χωρίς να λείψουν ποτέ όσοι τον υποτιμούσαν. Τόσοι και τόσοι σπουδαίοι τα έχουν… περάσει, ο Πίτερ Κράουτς είχε «πακέτο» που δεν περνά απαρατήρητο για καζούρα. Γι’ αυτό και μέσα στην όλη αυτή φυσική του… αγαρμποσύνη «ήξερε μπάλα». Σίγουρα, τουλάχιστον, έπαιξε όση ήξερε. 



Νικόλας Κανελλόπουλος 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0