Μια Φώτο μια Ιστορία

«Συγγνώμη, δεν σου άξιζε»: Όταν ο Πογκμπά… λύγισε στα δάκρυα του Μέσι!

«Συγγνώμη, δεν σου άξιζε»: Όταν ο Πογκμπά… λύγισε στα δάκρυα του Μέσι!

Μια φωτογραφία που έχει ξεχαστεί. Ένα κλικ που απεικονίζει τον Λιονέλ Μέσι να δέχεται παρηγοριά από έναν αντίπαλο. Μια στιγμή, που έξι χρόνια αργότερα, ερμηνεύεται από τον Πολ Πογκμπά, λίγους μήνες πριν την επιστροφή του στα γήπεδα.

Τι κι αν έχουν περάσει έξι χρόνια από το Μουντιάλ του 2018, ο Πολ Πογκμπά ακόμα φέρνει στη μνήμη του, όχι μόνο τον τελικό, στον οποίο χρίστηκε πρωταθλητής κόσμου, αλλά τον σπουδαίο αγώνα για τη φάση των «16» κόντρα στην Αργεντινή και τον Λιονέλ Μέσι. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά, που ο Γάλλος επιθετικός απολογήθηκε σε αντίπαλό του, επειδή… τον κέρδισε.

Η αποκάλυψη ήρθε σε μια συνέντευξη - κατάθεση ψυχής, στην οποία εξηγεί τη διαδρομή που κάνει και την «κόλαση» που βίωσε από το καλοκαίρι του 2023, όταν και εντοπίστηκε στον οργανισμό του απαγορευμένη ουσία, με αποτέλεσμα τον τετραετή (μειώθηκε σε 18 μήνες) αποκλεισμό του από το ποδόσφαιρο.

Μια νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο σημαίνει πολλά για τους παίκτες. Εκείνη τη στιγμή μόνο το εθνόσημο έχει σημασία. Δύσκολα ο νικητής θα ταυτιστεί με τον ηττημένο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον Πογκμπά, έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες του ποδοσφαίρου. Κι όμως, ακόμα και οι πιο σκληροί λυγίζουν, όταν βλέπουν τον Λιονέλ Μέσι να χάνει σε παγκόσμια διοργάνωση. Κι ας τον έχουν νικήσει. Ο Πογκμπά δε συνηθίζει, όπως δήλωσε, να απολογείται στον αντίπαλο. Μπροστά στον GOAT, όμως, ένιωσε υποχρεωμένος να το κάνει.

Η Γαλλία μόλις είχε προκριθεί στους «8» του Μουντιάλ 2018. Σε μία εντυπωσιακή αναμέτρηση με έναν πολύ σκληρό και δύσκολο αντίπαλο. Ο Πολ Πογκμπά βλέποντας τον Λιονέλ Μέσι να βυθίζεται στη θλίψη, αφού για ακόμα μια θα έμενε με άδεια χέρια σε μεγάλη διοργάνωση με τη φανέλα της «αλμπισελέστε», έκανε αυτό που κάθε αγνός φίλαθλος θα ήθελε. Και το εξήγησε έξι χρόνια αργότερα.

Όσα ανέφερε για τον Λιονέλ Μέσι:

«Δεν έχω ζητήσει ποτέ συγγνώμη από παίκτη που νίκησα ή από ομάδα στη ζωή μου, μέχρι που ζήτησα συγγνώμη από τον Μέσι όταν τους αποκλείσαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. Όταν τελείωσε ο αγώνας, τον χαιρέτησα και του είπα “Λυπάμαι”. Του ζήτησα συγγνώμη γιατί δεν του άξιζε να χάσει. Έχασε τέσσερις τελικούς, αποσύρθηκε και επέστρεψε κουβαλώντας μόνος την Αργεντινή. Δεν του αξίζει αυτό, γιατί έδωσε πολλά στο ποδόσφαιρο και είναι ο καλύτερος που το έχει υπηρετήσει. Η κατάκτηση του Μουντιάλ από τον Μέσι το 2022 είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Του αξίζουν τρία Μουντιάλ, αλλά οι συνθήκες δεν τον βοήθησαν. Είναι ένας ταπεινός παίκτης και ποτέ δεν παραδέχεται ότι είναι ο καλύτερος. Γι΄αυτό είναι ο καλύτερος παίκτης και τον σέβομαι πολύ».

Η μεγάλη επιστροφή του Πογκμπά στα γήπεδα όλο και πλησιάζει. Αισίως θα τον δούμε ξανά να αγωνίζεται από τον Μάρτιο του 2025 και οι προτάσεις που έχει από συλλόγους αποδεικνύουν πόσο πολύ έλειψε από το άθλημα όλο αυτό το διάστημα της απουσίας του. 

Όλγα Μανιώτη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0