Μια Φώτο μια Ιστορία

Μοχάμεντ Σαλάχ: Όταν ο ο «Άγγελος του Νείλου» μεταμορφώθηκε σε… τέρας του Λόχνες μέσα στο Άιμπροξ! (video)

Μοχάμεντ Σαλάχ: Όταν ο ο «Άγγελος του Νείλου» μεταμορφώθηκε σε… τέρας του Λόχνες μέσα στο Άιμπροξ! (video)

Προ διετίας, ο Μοχάμεντ Σαλάχ κατακτά μια ακόμη κορυφή με τη φανέλα της Λίβερπουλ, αυτή τη φορά ευρωπαϊκή. Από λυτρωτής της Αιγύπτου και «άγγελός» της, γίνεται δήμιος της Ρέιντζερς στη Γλασκώβη, αφού πετυχαίνει το γρηγορότερο χατ τρικ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, εντός έξι λεπτών στο ιστορικό 7-1 του Άιμπορξ.  

Γράφει ο Νικόλας Κανελλόπουλος

Τότε ήταν από τις φερέλπιδες προσθήκες. Ηλικιακά σαφώς νέος, όχι όμως αυτό που λέμε «μικρός», ταλέντο άβγαλτο, πρωτοεμφανιζόμενο. Ήταν 24 ετών, άλλωστε, το αντίθετο, θα βρισκόταν σύντομα στην ημερολογιακά «ώριμη» περίοδο της καριέρας του. «Διαβατήριο» τα 34 γκολ και οι 22 ασίστ κατά τη διετή παρουσία του στη Ρόμα, αντίβαρο η σπασμωδική, ημιτελής και ανεπαίσθητη θητεία στην Τσέλσι (19 συμμετοχές, δύο τέρματα, τρεις ασίστ) με δύο δανεισμούς σε 1,5 χρόνο από την άφιξή του. 


Έμελλε όχι μόνο να «πιάσει», αλλά για την ακρίβεια να καθορίσει, τόσο τη δική του καριέρα, όσο και την ιστορία της, όντας πρωτοστάτης στην καλύτερη σύγχρονη εκδοχή της, υπό τις οδηγίες του θεμελιωτή της αλλαγής της, του Γιούργκεν Κλοπ. Ήταν καλοκαίρι του 2017, όταν ο Μοχάμεντ Σαλάχ υπογράφει στη Λίβερπουλ και ξεκινά από τότε ένα απρόσμενο και συνεχές κυνήγι ατομικών και συλλογικών κορυφών. Την πρώτη κιόλας χρονιά του «τα σπάει», αφού ανακηρύσσεται ως MVP της Premier League, με 41 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, βραβεύεται ως ο καλύτερος Αφρικανός και στέλνει με δικό του πέναλτι την Αίγυπτο για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά, μετά από 28 ολόκληρα χρόνια. 

Η νύχτα της 12ης Οκτώβρη 2022 έρχεται να προστεθεί στο ημερολόγιο ως μια ακόμη επέτειος και το κατόρθωμα αυτής ως ένα επιπλέον «γαλόνι» στη λαμπερή στολή της υστεροφημίας του. Η Λίβερπουλ φιλοξενείται στο «Άιμπροξ» από τη Ρέιντζερς για την τέταρτη αγωνιστική του (παλιού πλέον) Τσάμπιονς Λιγκ, ευρισκόμενη ήδη στην επόμενη φάση του, με μοναδικό διακύβευμα του γκρουπ την αρπαγή της πρώτης θέσης από τη Νάπολι. Η βραδιά εξελίσσεται βάσει προγράμματος, παρά το αρχικό προβάδισμα που δίνει ο Άρφιλντ (17’) στους Σκώτους, αφού ήδη οι «Reds» προηγούνται με βασικό τον Κώστα Τσιμίκα με 3-1 στο 68’, όταν και ο προ δύο μόλις λεπτών σκόρερ, Ντάργουιν Νούνιες, αντικαθίσταται από τον Μοχάμεντ Σαλάχ (στο ίδιο λεπτό αποχωρεί και ο «Greek scouser» για να περάσει ο Άντι Ρόμπερτσον). 

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η τομή γι’ αυτό το «πριν και το μετά» γεγονός της σημερινής ιστορίας μας: ο «Άγγελος του Νείλου», όπως περήφανα τον αποκαλούν στην πατρίδα του, αποφασίζει να βάλει φωτιά στα ευρωπαϊκά κοντέρ και με ένα χατ τρικ… έξι λεπτών (75’ - 81’) μεταμορφώνεται σε… τέρας του Λόχνες, κατασπαράσσοντας τους «Διαμαρτυρόμενους». Σκόραρε με ισάριθμα πανέμορφα πλασέ και πέτυχε την ταχύτερη «τριπλέτα» ever, «σβήνοντας» το όνομα του Μπαφετιμπί Γκομίς, ο οποίος το είχε οικιοποιηθεί για 11 συνεχή έτη (Λυών - Ντιναμό Ζάγκρεπ) για δύο λεπτά περισσότερα (45’, 48’, 52’). Ο αγώνας, τότε, στο «Μακσιμίρ» έληξε με το ίδιο σκορ και η νικήτρια ομάδα ξανά αγωνιζόταν εκτός έδρας! 

Είθισται τέτοιες νύχτες παράστασης του ενός, επειδή πράγματι είναι ξεχωριστές για τον εκάστοτε σύλλογο, να «φιλοξενούν» κι άλλες ωραίες προσωπικές ιστορίες. Ρεκόρ, λοιπόν, εξ ίσου σημαντικό, λιγότερο όμως (μοιραία) προβεβλημένο, έκανε και ο Ντιόγκο Ζότα, ο οποίος είχε το «προνόμιο» να τροφοδοτήσει τρις (!) το «Φαραώ», γενόμενος ο πρώτος με τόσες τελικές πάσες, ύστερα από μία δεκαετία (!) μετά το Φρανκ Ριμπερί, που το Μάρτη του 2012 τροφοδότησε το Μάριο Γκόμες κόντρα στη Βασιλεία. Το σκορ εκτοξεύθηκε σε 6-1 και το κερασάκι στην… αιγυπτιακή αυτή τούρτα προσέθεσε ο Χάρβεϊ Έλιοτ (87’), που θα έχει να διηγείται πως πέτυχε το παρθενικό του γκολ στα «αστέρια» σε μια ομολογουμένως ιστορική βραδιά. Τότε οι πρωταγωνιστές ήταν πολλοί, μόνο ένας όμως υπήρξε «Φαραώ». 


Οι ενδεκάδες

ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ (Τζιοβάνι Βαν Μπρόνκχορστ)ΜακΓκρέγκορ, Τάβερνιερ, Λούνστραμ, Γκόλντσον (45' Κινγκ), Τζακ (60' Ντέιβις), Τσόλακ (77' Μορέλος), Κεντ (77' Ράιτ), Ντέιβις, Σακάλα (77' Ματοντό), Μπάρισιτς, Άρφιλντ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Γιούργκεν Κλοπ)Άλισον, Γκόμεζ, Κονατέ (79' Μίλνερ), Φαν Ντάικ, Τσιμίκας (68' Ρόμπερτσον), Φαμπίνιο, Χέντερσον (68' Τιάγκο), Έλιοτ, Καρβάλιο, Φιρμίνο (73' Ζότα), Νούνιες (68' Σαλάχ) 

www.bnsports.gr 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0