Μια Φώτο μια Ιστορία

«Η αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου»: Η 30η Ιουλίου έγινε… εθνική γιορτή, για χάρη της Ουρουγουάης του «μονόχειρα» Κάστρο! (video)

«Η αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου»: Η 30η Ιουλίου έγινε… εθνική γιορτή, για χάρη της Ουρουγουάης του «μονόχειρα» Κάστρο! (video)

Μία μέρα σαν σήμερα, στις 30 Ιουλίου 1930, η Ουρουγουάη στέφεται Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, θριαμβεύοντας επί της Αργεντινής στον τελικό, με τον μονόχειρα Έκτορ Κάστρο να... γράφει τη δική του ιστορία! Εκείνη η πρώτη διοργάνωση του Μουντιάλ, έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία του ποδοσφαίρου...

Γράφει η Όλγα Μανιώτη

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 ήταν το πρώτο που διεξήχθη ποτέ. Σε αυτό συμμετείχαν 13 ομάδες και δεν πραγματοποιήθηκαν προκριματικά για πρώτη και τελευταία φορά, ούτε υπήρξε αγώνας για την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Εκείνη τη χρονιά, η Ουρουγουάη γιόρταζε τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της κι έτσι αποφασίστηκε από τη FIFA να οριστεί ως διοργανώτρια χώρα. Γεγονός που της έδινε άλλο κίνητρο, αλλά και προβάδισμα!

ουρουγουαη.jpg

Όπως είναι λογικό, δεν ήταν εύκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες να ταξιδέψουν σε τόσο μεγάλες αποστάσεις και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και για τον λόγο αυτό, τα μόνα έθνη που συμμετείχαν εκπροσωπώντας την Ευρώπη ήταν η Γαλλία, η Γιουγκοσλαβία, η Ρουμανία και το Βέλγιο.

Οι υπόλοιπες χώρες που συνέθεσαν με την παρουσία τους το παζλ σε αυτό το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν η ισχυρή Αργεντινή, η Χιλή, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Βολιβία, το Περού, οι ΗΠΑ και η Παραγουάη. Χωρίς εκπροσώπηση έμειναν Ασία, Αφρική και Ωκεανία.

Ο πρώτος τελικός στα χρονικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αποτελούσε μία ρεβάνς των Ολυμπιακών Αγώνων του 1928, όταν Ουρουγουάη και Αργεντινή αναμετρήθηκαν για το χρυσό μετάλλιο, με την πρώτη να σκαρφαλώνει στην κορυφή του βάθρου, αφήνοντας την «αλμπισελέστε» με την πικρία του δεύτερου. 

Πρωτοφανές σκηνικό, εν έτει 2024, η παρουσία 300 στρατιωτών στο «Εστάντιο Σεντενάριο», το γήπεδο που φιλοξένησε τον τελικό στο Μοντεβιδέο, προκειμένου να αποφευχθούν οποιασδήποτε μορφής έκτροπα. 

 
Η Ουρουγουάη υπερασπίστηκε με επιτυχία το χρυσό της μετάλλιο κερδίζοντας και τον αγώνα του τελικού με 4-2. Στο ημίχρονο η διοργανώτρια χώρα, είχε βρεθεί πίσω στο σκορ (2-1), όμως στο δεύτερο, η «σελέστε» ήταν άλλη ομάδα, πιο έτοιμη, πιο πεισματάρα και πιο αποτελεσματική, πετυχαίνοντας τρία γκολ. Μάλιστα, ο παίκτης που εξασφάλισε και τη νίκη στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ήταν ο Έκτορ Κάστρο. Στους σημερινούς ποδοσφαιρόφιλους δε θυμίζει τίποτα το όνομα αυτό. Όμως, ο Κάστρο αποτελούσε φαινόμενο καθώς ήταν μονόχειρας. 

Μάλιστα, ο ίδιος αποτελεί τον απόλυτο ρέκορντμαν της Ουρουγουάης, καθώς ήταν και ο παίκτης που σημείωσε το πρώτο γκολ σε Μουντιάλ, στο ματς της Ουρουγουάης απέναντι στο Περού. Και το τελευταίο σε αυτήν τη διοργάνωση.


Και δεν είναι μόνο αυτό που αξίζει να θυμόμαστε για την Ουρουγουάη εκείνης της εποχής. Προπονητής της πρώτης Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας ήταν ο 31χρονος τότε Αλμπέρτο Σούπιτσι, ο οποίος είναι μέχρι και σήμερα ο νεότερος προπονητής που έχει κατακτήσει Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο μεγάλος Αργεντίνος επιθετικός Γκιγιέρμο Στάμπιλε με οκτώ γκολ. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως ο παρτενέρ του στην επίθεση των «αλμπισελέστε», Φρανσίσκο Βαράγιο, ήταν ο τελευταίος (χρονικά) παίκτης του τελικού που «έφυγε» από τη ζωή, το 2010.

Από το 1930 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 22 Παγκόσμια Κύπελλα και κάθε φορά γίνονται ολοένα και περισσότερο εντυπωσιακά. Αρκεί να θυμηθούμε την τελευταία διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2022 στο Κατάρ, διακόπτοντας όλα τα πρωταθλήματα.

Από το πρώτο Μουντιάλ της Ουρουγουάης, μέχρι και το επόμενο που θα το διοργανώσουν τρείς χώρες μαζί (Καναδάς, Η.Π.Α. και Μεξικό) το 2026, έχουμε ζήσει υπέροχες στιγμές που επιβεβαιώνουν γιατί το ποδόσφαιρο θεωρείται ως «βασιλιάς» των αθλημάτων!




www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0