Μια Φώτο μια Ιστορία

«Μετά το 2004, πήγαμε και για... EURO U19!»: Μήτρογλου, Νίνης και Σωκράτης για μία ασημένια πορεία, από μία «χρυσή φουρνιά»! (video)

«Μετά το 2004, πήγαμε και για... EURO U19!»: Μήτρογλου, Νίνης και Σωκράτης για μία ασημένια πορεία, από μία «χρυσή φουρνιά»! (video)
27/07/2007: Σαν σήμερα πριν από 17 χρόνια, η Εθνική Ελλάδας έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό EURO U19. Τρία χρόνια μετά το «έπος του 2004», μία εξαιρετική φουρνιά, αυτή των Μήτρογλου, Νίνη, Παπασταθόπουλου και άλλων, υπό τις οδηγίες του Νίκου Νιόπλια, σήκωσε ψηλά το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γράφει η Όλγα Μανιώτη

Το EURO 2004 ήταν η σπουδαιότερη στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την Ελλάδα να σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ευρώπης.

Τρία χρόνια μετά, παραλίγο να το... επαναλάβει, έστω και σε άλλο ηλικιακό γκρουπ! Και μάλιστα, εκείνη η πορεία της Εθνικής Ελλάδας στο EURO U19 του 2007, δεν ήταν η μοναδική!

Ήταν μία ημέρα σαν σήμερα (27/07), όταν οι «μικροί» της Ελλάδας έφτασαν μέχρι τον τελικό του EURO U19 το 2007 που διεξήχθη στην Αυστρία.

Η πορεία τους ήταν δύσκολη και σκληρή, και μπορεί στο τέλος να μην πήραν τον τίτλο, αφού έχασαν από την Ισπανία στον τελικό, όμως οι περισσότεροι κέρδισαν με όσα πέτυχαν στη μετέπειτα πορεία τους.

Στους ομίλους έπρεπε να αντιμετωπίσουν την Ισπανία, που το κατέκτησε εν τέλει, την Πορτογαλία και την Αυστρία.

Το πρώτο παιχνίδι με την Πορτογαλία έληξε 1-0 με γκολ του Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος σκόραρε και στον επόμενο αγώνα κόντρα στους διοργανωτές που έληξε ισόπαλο (1-1). Με αυτόν τον τρόπο η οι νέοι προκρίθηκαν στα ημιτελικά, τερματίζοντας στη 2η θέση με πέντε βαθμούς, σε ισοβαθμία με την Ισπανία, αφού το μεταξύ τους παιχνίδι ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ.

Στους «4» της διοργάνωσης βρήκαν μπροστά τους την Γερμανία με τους νεαρούς τότε Μεσούτ Οζίλ και Τζερόμ Μπόατεγκ στα πρώτα στάδια της καριέρας τους.

Πήραν μια τεράστια νίκη με 3-2 με τα τέρματα των Λαμπρόπουλου (στο 90'!), Νίνη και Μήτρογλου να οδηγούν την Εθνική στον τελικό που θα αντιμετώπιζε την Ισπανία.

Εκεί, τα αστέρια της Ισπανίας δεν ήταν εύκολο να λυγίσουν. Άλλωστε, είχαν το «know how», κάνοντας το back-to-back και κατακτώντας το συγκεκριμένο τρόπαιο για τέταρτη φορά (2002, 2004, 2006, 2007), στις τελευταίες έξι διοργανώσεις! Και από τότε, ακολούθησαν άλλες τρεις (2011, 2015, 2019), για να φθάσουν συνολικά στις 11, όσες και η Αγγλία, δηλαδή τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα!

Η εξαιρετική φουρνιά της Εθνικής Ελλάδας κάτω των 19 ετών, δεν τα κατάφερε τότε. Ο χρόνος, ωστόσο, απέδειξε πως η πορεία της μόνο τυχαία δεν ήταν.

Αρκετά από τα μέλη της, αγωνίστηκαν με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και σε επίπεδο ανδρών, όπως οι Μήτρογλου, Νίνης, Σιόβας, Παπασταθόπουλος, Πλιάτσικας και άλλοι.

Πάνω απ' όλα όμως, σχεδόν όλοι κατέγραψαν αξιοσημείωτη καριέρα, είτε εντός, είτε εκτός ελληνικών συνόρων.

Ο Κώστας Μήτρογλου βρέθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους σκόρερ της διοργάνωσης με τρία γκολ, ενώ ο Σωτήρης Νίνης ανακηρύχθηκε ο καλύτερος παίκτης.

Το σημαντικότερο, όμως, ήταν πως πέντε χρόνια αργότερα, στο EURO 2012, η Κ19 της Ελλάδας ξαναβρέθηκε στον τελικό, έστω και αν έχασε πάλι από την Ισπανία με 1-0. Ανάμεσά τους ο νυν αρχηγός της Εθνικής, Τάσος Μπακασέτας, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, ο Δημήτρης Κουρμπέλης, αλλά και ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης.


Η αποστολή της Εθνικής Ελλάδας στο EURO U19 του 2007:


Ηλίας Βούρας, Μιχάλης Μπουκουβάλας, Βασίλης Αποστολόπουλος, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Μανώλης Μονιάκης, Γιώργος Σιακκάς, Σωτήρης Νίνης, Γιώργος Ιωαννίδης, Θανάσης Παπάζογλου, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Μήτρογλου, Κυριάκος Στρατηλάτης, Βασίλης Κουτσιανικούλης, Βασίλης Πλιάτσικας, Τάσος Παπάζογλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ελίνι Δημούτσος, Δημήτρης Σιόβας.

Προπονητής: Νίκος Νιόπλιας.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0