«Business is Business» ή αλλιώς όπως λένε στη γλώσσα του Χορστ Ντάσλερ, τα γερμανικά, «Geschäft ist Geschäft». Το marketing είχε μπει ήδη στο ποδόσφαιρο το 1981, όταν η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις 27 Μαΐου, εκείνου του έτους. Το αφεντικό της Adidas, Χορστ Ντάσλερ, είχε βάλει στόχο να κάνει το «κόλπο γκρόσο» για τη συμφωνία με τη Λίβερπουλ που εκείνο το διάστημα είχε χορηγό την Umbro...
Μάλιστα, η Umbro είχε συνδυάσει το όνομά της με τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της Λίβερπουλ το 1977 και το 1978 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, γεγονός που βοήθησε ακόμα περισσότερο στη διαφήμιση του brand. Η αγγλική εταιρεία αποτελούσε διανομέα της Adidas στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας τα οφέλη από την τεχνογνωσία της κατασκευής αθλητικών παπουτσιών, άφησε ελεύθερο πεδίο στην Adidas για συμφωνίες με ομάδες, όπως η Νότιγχαμ Φόρεστ, η Μπέρμιγχαμ και η Ίπσουιτς. Όμως, το... απωθημένο του Χορστ Ντάσλερ ήταν η Λίβερπουλ.
Ο θάνατος του αφεντικού της Umbro, Τζον Χάμφρεϊς, το 1979 έφερε την ευκαιρία που έψαχνε μανιωδώς ο Ντάσλερ. Ο Τζον Χάμφρεϊς είχε ασχοληθεί προσωπικά με τη Λίβερπουλ και ο σύλλογος ένιωθε πως μετά το θάνατό του, δεν λάμβανε το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών από την Umbro. Το φλερτ Ντάσλερ-Λίβερπουλ είχε ήδη αρχίσει και η επόμενη ευκαιρία, ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1981.
Ο Ντάσλερ κατάφερε να πείσει τα αφεντικά της UEFA πως οι διαφημίσεις των κατασκευαστριών εταιρειών δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται στον τελικό της διοργάνωσης. Η Ρεάλ Μαδρίτης που εκείνη την περίοδο είχε συμφωνία με την Adidas, ήταν ενημερωμένη και είχε μπαλώσει ήδη το λογότυπο στις φανέλες της. Η μεγάλη διαφορά είναι πως στις φανέλες της Ρεάλ Μαδρίτης μπορούσε εύκολα να αναγνωρίσει κανείς την Adidas, καθώς πέρα από το λογότυπο που ήταν καλυμμένο, υπήρχε το σήμα κατατεθέν της εταιρείας, οι 3 γραμμές στις μπλούζες των ποδοσφαιριστών.
1981 European Cup final, when adidas's Horst Dassler forced a late decision to cover manufacturers' logos (but not stripes) as part of his quest to gain the Liverpool contract https://t.co/mox00kaaXE pic.twitter.com/3BuEFwLazf
— Museum of Jerseys (@museumofjerseys) May 26, 2018
Η Λίβερπουλ βρέθηκε προ εκπλήξεως, με τους ποδοσφαιριστές να αναγκάζονται να καλύψουν με ταινίες το σήμα της Umbro λίγο πριν την έναρξη του μεγάλου τελικού. Επιπλέον, οι 9 από τους 11 ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ φορούσαν παπούτσια της Adidas με τη γερμανική εταιρεία να έχει πετύχει ένα καίριο πλήγμα απέναντι στην Umbro. Στους παίκτες ειπώθηκε πως επρόκειτο για τηλεοπτικούς περιορισμούς, αλλά από πίσω κρυβόταν ένας ολόκληρος πόλεμος για τα… μάτια της Λίβερπουλ.
Στο αγωνιστικό σκέλος, η Λίβερπουλ του θρυλικού Μπομπ Πέισλι δεν επηρεάστηκε και κατάφερε να κερδίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης με 1-0 χάρη στο γκολ του Άλαν Κένεντι στο 82’, ο οποίος εξελίχθηκε σε άνθρωπο των τελικών για τους «κόκκινους», αφού το 1984 στο Ολίμπικο, κόντρα στη Ρόμα ευστόχησε στην τελευταία εκτέλεση της διαδικασίας των πέναλτι για να χαρίσει ακόμα ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ομάδα του.
Saddened to hear the news of Ray Kennedy passing. Wonderful player and even better person. #RIP #YNWA pic.twitter.com/NAGn0Z3JVy
— Alan Kennedy (@Alan_Kennedy3) November 30, 2021
Το περιστατικό του τελικού ράγισε το γυαλί ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Umbro, τη στιγμή που ο Ντάσλερ συνέχισε να πολιορκεί τους «κόκκινους». Η συμφωνία με την Adidas ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, το 1985, με τον Ντάσλερ να κερδίζει τη μάχη απέναντι στην Umbro.
www.bnsports.gr