Κάποιες σημαίες δεν μπορούν να υποσταλούν. Είναι παρά φύσιν, όπως παρά φύσιν είναι ό,τι συνέβη το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1978 με τους Δεληκάρη, Δομάζο και Αντωνιάδη να «διαβαίνουν τον Ρουβίκωνα» της ποδοσφαιρικής ιστορίας και να εθίζουν τους φίλους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στα… υπογλώσσια χάπια.
Γράφει ο Δημήτρης Τσάκνης
Το καλοκαίρι του 1978 μεταγραφικά, υπήρξε ένα από τα πλέον άστατα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το καλοκαίρι του 1978 χαρακτηρίστηκε από ορισμένες μεταγραφικές κινήσεις οι οποίες προσέβαλλαν τη νοημοσύνη του φίλαθλου κοινού. Κι αυτό διότι ποδοσφαιριστές που είχαν και έχουν και έως σήμερα ταυτιστεί με συγκεκριμένες ομάδες, άλλαξαν στρατόπεδο και κατέληξαν σε άσπονδους εχθρούς με τις αντιπαλότητες μεταξύ ομάδων του λεκανοπεδίου να φουντώνουν σε ανησυχητικό βαθμό από εκείνη την περίοδο και έπειτα.
Ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να παίξει ξανά φιλικό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ενώ οι παράνομες συνομιλίες και συνεννοήσεις με ποδοσφαιριστές που ανήκαν σε άλλες ομάδες είχαν γίνει πλέον καθημερινότητα με την δικαιοσύνη να καλείται σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να λύσει τις διαφορές μεταξύ των ομάδων.
Ο πρώτος, χρονικά, ποδοσφαιριστής που «διέβη τον ποδοσφαιρικό Ρουβικώνα» ήταν ο 27χρονος, Γιώργος Δεληκάρης του Ολυμπιακού. Ο Δεληκάρης, αποτελούσε σημαία και σύμβολο των Πειραιωτών, συμβάλλοντας στην κατάκτηση συνεχόμενων πρωταθλημάτων (3) και ισάριθμων Κυπέλλων, φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο έναν «Θρύλο». Ωστόσο, οι προστριβές με τη διοίκηση του Ολυμπιακού το 1978 και το «κρέμασμα» του δελτίου του, έστειλαν τον Δεληκάρη στον Παναθηναϊκό σε μία μετακίνηση ρεκόρ για την εποχή!
Για την υπογραφή του Δεληκάρη, ο Παναθηναϊκός ξόδεψε 4.6 εκατομμύρια δραχμές, αποδίδοντας τις 900 χιλιάδες (περίπου) ως αμοιβή στον ποδοσφαιριστή. Ο Γιώργος Δεληκάρης έγινε ο πρώτος παίκτης που άλλαξε στρατόπεδο, απαρνούμενος τα κόκκινα του Ολυμπιακού για να φορέσει τα πράσινα του Παναθηναϊκού. Ήταν η πρώτη αρπαγή.
Ο Ολυμπιακός πάντως εκδικήθηκε σε σύντομο χρόνο τον Παναθηναϊκό για την αρπαγή του Δεληκάρη, δελεάζοντας και υπογράφοντας τον Αντώνη Αντωνιάδη. Ο «Ψηλός» του Παναθηναϊκού σε ηλικία 32 ετών έβγαλε τα πράσινα και φόρεσε τα κόκκινα, με τα φιλμ της εποχής και τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν να κάνουν την πραγματικότητα να μοιάζει με μία φάρσα. Ο Αντωνιάδης υπό τις οδηγίες του Τόζα Βεσελίνοβιτς πρόλαβε να καταγράψει 13 επίσημες συμμετοχές με τα «ερυθρόλευκα» έχοντας στο ίδιο διάστημα απολογισμό 7 τερμάτων.
Ακόμη μία εμβληματική «πράσινη» σημαία είδε τον ιστό της να παραβιάζεται και να υψώνεται σε μία άλλη πολιτεία. Λίγο μακρύτερα από τη Λεωφόρο και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Μίμης Δομάζος σε ηλικία 36 ετών, εκδιώχθηκε ουσιαστικά από το αγαπημένο του «τριφύλλι» όπως ακριβώς συνέβη και με τον «Ψηλό» για λόγους τους οποίους κανείς δεν είναι σε θέση έως σήμερα να κατονομάσει. Παρά μόνο να εικάσει.
Πάντως, ο «Στρατηγός» συνέβαλλε τα μέγιστα προκειμένου η ΑΕΚ του Φέρεντς Πούσκας να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1979.
Πάντως, ευτυχώς για τους ρομαντικούς, το αστείο δεν κράτησε πολύ. Και αυτό διότι, η θητεία όλων στις νέες ομάδες τους αποδείχθηκε είτε βραχύβια είτε φιάσκο.
Κάπως έτσι, Δομάζος και Αντωνιάδης έπειτα από περίπου δύο χρόνια, επέστρεψαν στο σπίτι τους για να ολοκληρώσουν την καριέρα τους με τα χρώματα της ομάδας με την οποία συνδέθηκαν. Ο Γιώργος Δεληκάρης παρέμεινε στον Παναθηναϊκό, με τη φανέλα του οποίου ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 30 ετών. Το σύμβολο του Ολυμπιακού, δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στον μεγάλο αντίπαλο. Σα να τον καταδίωκε κάποια κατάρα, που να ήθελε τα επιτεύγματά του να φέρουν αποκλειστικά μια «ερυθρόλευκη» σφραγίδα.
www.bnsports.gr