Μια Φώτο μια Ιστορία

Πώς ο Γιάγια Τουρέ έγινε «βασιλιάς» του Μάντσεστερ και της Σίτι, πέντε χρόνια μετά την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό!

Πώς ο Γιάγια Τουρέ έγινε «βασιλιάς» του Μάντσεστερ και της Σίτι, πέντε χρόνια μετά την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό!

2 Ιουλίου του 2010: Η Μάντσεστερ Σίτι αγόρασε τον Γιάγια Τουρέ από την Μπαρτσελόνα κάνοντας μία από τις σημαντικότερες μεταγραφές στην ιστορία της, χωρίς ακόμη η ίδια να το γνωρίζει. Ο Ιβοριανός χαφ που πραγματοποίησε το ποδοσφαιρικό του… ξεπέταγμα στον Ολυμπιακό, κατάφερε να γίνει ένας από τους πρώτους σύγχρονους θρύλους των «πολιτών».

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άγγελος Κρεμαστός

Δίπλα από το όνομα Γιάγια Τουρέ, πλέον, πρώτα μπαίνει η Μάντσεστερ Σίτι, και μετά η Μπαρτσελόνα. Αν και για τους Έλληνες, ανάμεσά τους είναι ο Ολυμπιακός. Άλλωστε, πόσοι θρύλοι της Σίτι και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ξεκίνησαν από την ταπεινή Stoiximan Super League;

Ο Γιάγια Τουρέ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα (αν όχι το μεγαλύτερο) που πέρασε από την Ελλάδα και η συνέχεια της καριέρας του δεν είχε «ταβάνι». Πραγματοποίησε μόλις μία σεζόν στο «λιμάνι» και έμεινε αξέχαστος στις μνήμες των «ερυθρόλευκων» οπαδών, για την πρώτη του θητεία τουλάχιστον.

Το μέλλον έκρυβε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις για τον Ιβοριανό, καθώς μετά τον Ολυμπιακό ακολούθησε η Μονακό, η Μπαρτσελόνα και στις 2 Ιουλίου του 2010 η μεταγραφή στην Μάντσεστερ Σίτι που απογείωσε την καριέρα του σε κάθε επίπεδο.

Ο Τουρέ κατάφερε να γίνει ένας από του πρώτους σύγχρονους θρύλους της Σίτι μετά από την πλουσιοπάροχη εξαγορά τους από το Άμπου Ντάμπι, δίνοντας μάλιστα και το «παρών» στην ιστορική κατάκτηση της Premier League το 2012. Με τον Τουρέ να είναι ο «μετρονόμος» στην μεσαία γραμμή το πρωτάθλημα Αγγλίας γύρισε στην γαλάζια μεριά του Μάντσεστερ, μετά από 44 χρόνια, έκτοτε όμως τα χρυσά μετάλλια έρχονται με το… τσουβάλι.

Who does Yaya Toure play for now and why did Soccer Aid and former Man City  ace say Pep Guardiola 'has a problem with Africans'? | The Sun

Η Μάντσεστερ Σίτι είχε ξεκινήσει ήδη τα δυνατά χτυπήματα στην αγορά με σκοπό να χτίσει μια ομάδα φόβητρο. Της έλλειπε όμως ένα κομμάτι που θα μπορούσε να «δέσει» αρμονικά την άμυνα με την επίθεση και αυτό το βρήκε στο πρόσωπο του Γιάγια Τουρέ. Ο Αφρικανός προερχόταν από τρία εξαιρετικά χρόνια με την φανέλα της Μπαρτσελόνα φτάνοντας μέχρι και την κορυφή της Ευρώπης. Οι πολίτες έβγαλαν από τα ταμεία τους το ποσό των 30 εκατομμυρίων, καθόλου αμελητέο για την τότε εποχή, φέρνοντας στο Μάντσεστερ τον Γιάγια.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Υπήρξε «κινητήριος δύναμη» στα πρώτα βήματα της Σίτι στις μεγάλες επιτυχίες δημιουργώντας παιχνίδι από την μεσαία γραμμή, ενώ είχε μεγάλη συνεισφορά και στο σκοράρισμα.

Άλλωστε, στην Αγγλία ακόμα μνημονεύεται η σεζόν 2013/14 στην οποία ο Τουρέ σε 35 εμφανίσεις σκόραρε 20 γκολ και μοίρασε εννέα ασίστ, όλα αυτά ενώ αγωνιζόταν στο κέντρο του γηπέδου. Εκείνη την χρονιά η Σίτι με τον Τουρέ στο ρόστερ της, κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα Αγγλίας.

Τα χρόνια περνούσαν και ο Τουρέ μεγάλωσε, κανείς δεν κατάφερε να κερδίσει τον χρόνο. Η απόδοση του, όμως, παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, η «αρχή του τέλους», όμως, ήρθε με την κόντρα του απέναντι στον Πεπ Γκουαρντιόλα και ας είχαν συνεργαστεί μαζί στην Βαρκελώνη, με την σχέση τους από τότε να έχει πάρει την… κατιούσα.  

Οι δυο τους δεν τα πήγαιναν καλά, καθώς ο Τουρέ δεν μπορούσε να υπηρετήσει πλήρως το χαρακτηριστικό στυλ ποδοσφαίρου που παίρνει μαζί του ο Πεπ, όπου και να πάει. Σιγά σιγά ξεκίνησε ο παραγκωνισμός του Τουρέ με τα προβλήματα να μην μένουν μόνο στο εσωτερικό της ομάδας.

Ο Γιάγια έφτασε σε σημείο να πει δημόσια πως ο Γκουαρντιόλα είχε πρόβλημα μαζί του επειδή είναι Αφρικανός, μία δήλωση βέβαια που ανακάλεσε μερικά χρόνια αργότερα, αλλά δείχνει ξεκάθαρα το βαρύ κλίμα που υπήρχε ανάμεσα στους δύο άντρες.

Ο Τουρε έκλεισε την καριέρα του στην Μάντσεστερ Σίτι κατακτώντας τρεις Premier League. Ήρθε σε μία ομάδα το 2010 που ήλπιζε να φτάσει στην κορυφή και το 2018, που αποχώρησε για την Ελλάδα, είχε εκπληρώσει τα όνειρα που υπήρχαν, ίσως όχι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εγχώρια δεν υπήρχε χώρος για αμφισβήτηση.

Yaya Touré accuses Pep Guardiola of 'having problems with Africans' | Yaya  Touré | The Guardian

Το δεύτερο πέρασμα του από τον Ολυμπιακό θα είναι σίγουρα κάτι που πολλοί, όπως πολύ πιθανόν και ο ίδιος, θα ήθελαν να ξεχάσουν.

Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί βέβαια να… σβήσει την θρυλική αύρα που υπάρχει γύρω από το όνομα Γιάγια Τουρέ.

Ο Ολυμπιακός συνεχάρη τον Γιάγια Τουρέ (pic) | thrylos24.gr

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0