Ο... Θ(ε)ωμάς Μαύρος μπορεί σήμερα να αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο της ΑΕΚ, έχοντας γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας της, όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά, πίσω στο 1976, με τον Πανιώνιο να βάζει ουκ ολίγα εμπόδια σε αυτό το ειδύλλιο, όμως, ως συνήθως ο σοφός λαός έπεσε μέσα, παρά τον ένα χρόνο καθυστέρηση. Γιατί… αν θέλει η νύφη και ο γαμπρός, τύφλα να ‘χει ο πεθερός και ο κόσμος όλος!
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1975, όταν σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ο Μαύρος, μετά από εξαιρετικές χρονιές με τον Πανιώνιο, βρισκόταν μια ανάσα από τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό του Γουλανδρή, με τον οποίο υπήρχε έντονο «φλερτ» από το 1973!.Όμως ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Λούκας Μπάρλος, είχε αναπτύξει ποδοσφαιρική… καψούρα με τον μακρυμάλλη Θωμά και σκόπευε να κάνει τα πάντα για να τον πάρει στην Ένωση! Στις 25/06/75 η εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα «Μπάλλα» φέρνει για πρώτη φορά στο προσκήνιο το ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Μαύρο, όμως ο Μπάρλος διαψεύδει αρχικά το δημοσίευμα, με τους Νεοσμυρνιώτες να μην φέρονται διατεθειμένοι να μπουν σε καμία συζήτηση για τον παίκτη.
Στις 14 του Ιούλη γίνεται γνωστό ότι ο Μαύρος έχει καταφύγει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει την ελευθέρας του από τον Πανιώνιο, με το επιχείρημα ότι όταν υπέγραψε το συμβόλαιο, ήτο ανήλικος και δεν είχε τη συγκατάθεση του κηδεμόνα του! Αρχικά με τη βοήθεια του αδερφού του που ήταν δικηγόρος, κερδίζει την υπόθεση και ανακοινώνεται από την ΑΕΚ, όμως η ΕΠΟ, υπό το φόβο ότι θα δημιουργηθεί ένα δεδικασμένο που θα άνοιγε τον «ασκό του Αιόλου», διστάζει να εφαρμόσει την απόφαση και παραπέμπει την υπόθεση σε μια πενταμελή επιτροπή νομομαθών.
Ο Μαύρος αρχίζει να παίζει σε φιλικά με την ΑΕΚ, με την υπόθεση όμως να βρίσκεται «στον αέρα» και την ΕΠΟ να υπενθυμίζει ότι ο παίκτης δεν έχει δελτίο! Μετά από συνεχείς αντεγκλήσεις και δικαστικές διαμάχες, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ακυρώνει το δελτίο του ποδοσφαιριστή τόσο με την ΑΕΚ, όσο και με τον Πανιώνιο μέχρι να βγει τελεσίδικη απόφαση στην υπόθεση και ο παίκτης μένει εκτός αγωνιστικής δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν! Στις 19 Οκτωβρίου του 1975 λαμβάνει χώρα η αναμέτρηση των κυανέρυθρων με την Ένωση, μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια, με τον Πανιώνιο να τιμωρείται με 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.
Οι δικαστικές διαμάχες συνεχίζονται για μήνες, με μικρές «νίκες» εκατέρωθεν μέχρι που τον Απρίλιο του 1976 κάνει την εμφάνισή του και ο ΠΑΟΚ στην υπόθεση! Ο «Δικέφαλος του Βορρά», ο οποίος διεκδικούσε τότε το πρωτάθλημα μαζί με την Ένωση, καταθέτει αγωγή, ζητώντας την τιμωρία της επειδή χρησιμοποίησε τον Μαύρο σε φιλικό χωρίς το δελτίο του παίκτη να είναι έγκυρο. Με βάση τις φήμες τις εποχής, οι ασπρόμαυροι αποσκοπούσαν να μπουν στη συνέχεια και αυτοί στη διεκδίκηση του παίκτη!
Στο τέλος του ίδιου μήνα, αρχίζει να βγαίνει προς τα έξω μια αλλαγή στη στάση του Πανιωνίου, με τον πρόεδρό του Τσολακάκη να αρχίζει να φαίνεται διατεθειμένος να «βάλει νερό στο κρασί» του, ώστε να βρεθεί μια λύση εξωδικαστικά που θα άφηνε ευχαριστημένες όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτή η αλλαγή κλίματος επιβεβαιώνεται οριστικά στις 17 Ιουνίου του 1976, με τον Πανιώνιο και την ΑΕΚ να έρχονται σε καταρχήν συμφωνία και τον πρώτο να υπογραφεί ότι παραιτείται από κάθε ένδικο μέσο διεκδίκησης του παίκτη, αντί 4 εκατομμυρίων δραχμών και των εισπράξεων κάποιων φιλικών αγώνων.
Από την επόμενη μέρα, δηλαδή σαν σήμερα στις 18 Ιουνίου του 1976, ο Μαύρος θεωρείται από όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα, παίκτης της ΑΕΚ, αν και η οριστική υπογραφή του συμβολαίου και η τελική ανακοίνωση του παίκτη, ήρθε λίγες μέρες αργότερα, στις 2 Ιούλη του '76. Το τελικό ποσό της συμφωνίας έφτασε τελικά τα 10 εκατομμύρια δραχμές, διόλου αμελητέο για την εποχή και άφησε αμφότερες τις ομάδες ικανοποιημένες, πάρα το γεγονός ότι στην κοινή γνώμη επικράτησε η άποψη και για πολλά χρόνια έμεινε σαν αντίληψη, ότι ο Πανιώνιος βγήκε χαμένος από τον δικαστικό αγώνα!
Το πολύκροτο σίριαλ είχε φτάσει πλέον στο τέλος του και ο Μαύρος μετά από ταλαιπωρία σχεδόν ενός χρόνου θα έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, παίζοντας μπροστά στο κοινό που έμελλε να τον λατρέψει… Στην Ένωση έγινε ο... Θ(ε)ωμάς και μεγαλούργησε για 11 συναπτά έτη, μέχρι να αποχωρήσει τελικά στα 33 του, το 1987, ελέω… Αλέφαντου. Με 261 τέρματα καριέρας αποτελεί τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και εκτός των άλλων, έναν από τους λίγους που έχουν σημειώσει 5 γκολ στον ίδιο αγώνα. Πλέον ο Θωμάς όλων των… Αεκτζήδων, με την εικόνα του να κοσμεί το νεο ποδοσφαιρικό σπίτι της Ένωσης, ενώ αποτελεί τον αιώνιο πρεσβευτή του συλλόγου.
www.bnsports.gr