Όταν η ουαλική σημαία υπεστάλη για μία και μοναδική φορά: Στις 10 Ιουνίου 1989, ο Ράιαν Γκιγκς εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ, φορώντας την φανέλα της Εθνικής Αγγλίας και μάλιστα ως αρχηγός της! Για τον ίδιο δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα. «100% Ουαλία, ακόμη και εάν δεν αγωνιστώ ποτέ σε κάποια μεγάλη διοργάνωση» δήλωνε για ένα γεγονός που κυρίως του προκαλούσε εκνευρισμό!
Γράφει ο Δημήτρης Τσάκνης
Είναι μάλλον γνωστό πως ο Ράιαν Γκιγκς αποτελεί «γέννημα» Κάρντιφ και «θρέμμα» Σάλφορντ. Γεννήθηκε στο Κάρντιφ, στις 29 Νοεμβρίου του 1973 από Ουαλούς γονείς. Ωστόσο, στην ηλικία των επτά ετών μετακόμισαν οικογενειακώς στο Μάντσεστερ, προκειμένου ο μικρός να ενταχθεί στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ.
Αυτό που παραμένει σχετικά άγνωστο είναι πως, σε ηλικία 16 ετών, ο Ράιαν Γουίλσον (όπως ονομαζόταν τότε, έχοντας πάρει το επώνυμο του πατέρα του), εκπροσώπησε και μάλιστα ως αρχηγός την Εθνική ομάδα της Αγγλίας κάτω των 16 ετών για μία και μοναδική φορά στην τεράστια ποδοσφαιρική καριέρα του!
Εκείνη την ημέρα, το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουνίου 1989 και οι νεαροί Άγγλοι φιλοξένησαν στο Γουέμπλεϊ την αντίστοιχη νεανική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας, η οποία τους υποχρέωσε σε ήττα με 3-1 και με αυτό τον τρόπο «μαύρισε» το ντεμπούτο του «πιτσιρικά» Ράιαν Γκιγκς, με την φανέλα των «Τριών Λεόντων». Όπως εξομολογείται και ο Mark Wylie, o οποίος υπήρξε επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος του μουσείου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, «αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να συμβεί. Στην περίπτωση του Γκιγκς, συνέβη λόγω διεύθυνσης κατοικίας του (διέμενε στο Μάντσεστερ). Πολλοί Σκωτσέζοι παίκτες έχουν πράξει το ίδιο, έχουν δηλαδή αγωνιστεί με την φανέλα της Εθνικής Αγγλίας. Εξαρτάται καθαρά από το που πηγαίνουν σχολείο» ανέφερε στον Guardian.
Σε ό,τι αφορά την ιστορία της αναμέτρησης, ο Ράιαν Γκιγκς σκόραρε και το μοναδικό τέρμα της Αγγλίας σε εκείνη την αναμέτρηση, γράφοντας το όνομά του στα κιτάπια της βρετανικής ποδοσφαιρικής ιστορίας. Αργότερα πάντως, ο ίδιος έλαβε την απόφαση να αγωνιστεί με την φανέλα της Εθνικής Ουαλίας με την οποία κατέγραψε συνολικά 64 συμμετοχές και 12 τέρματα.
Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, δεν θα μπορούσε ποτέ να αγωνιστεί για μία χώρα στην οποία δεν έχει γεννηθεί. «Θα προτιμούσα να περάσω όλη μου την καριέρα, δίχως να αγωνιστώ σε κάποια μεγάλη διοργάνωση, παρά να αγωνιστώ για μία χώρα στην οποία δεν έχω γεννηθεί. Αυτό είναι χαζομάρα» είχε υποστηρίξει.
Ο ίδιος όμως είχε δώσει μία διαφορετική διάσταση στα γεγονότα, επισημαίνοντας πως ακόμη και εάν ήθελε να επιλέξει τα «Τρία Λιοντάρια» δεν θα μπορούσε ποτέ να το πράξει, καθότι κλήθηκε στα μικρά κλιμάκια των Εθνικών της Αγγλίας, ως σχολιαρόπαιδο. Μοναδικό κριτήριο σε αυτές τις ηλικιακές βαθμίδες ήταν το που πήγαινε κανείς σχολείο. «Αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ από όλα στην καριέρα μου είναι ό,τι εξακολουθώ να ακούω ανθρώπους να λένε πως επέλεξα να αγωνιστώ για την Ουαλία. Ακούω πολλούς να το λένε. Ακούω κατά καιρούς τοποθετήσεις στο ραδιόφωνο. Είναι κάτι πολύ ενοχλητικό. Είμαι Ουαλός 100%. Οι γονείς μου και οι παππούδες μου είναι Ουαλοί. Είναι τόσο απλό όσο και αδύνατο να αγωνιστώ για την Αγγλία» ήταν τα λόγια του Ουαλού, ο οποίος φαίνεται κουβαλούσε στις μνήμες και την καριέρα του το συγκεκριμένο συμβάν, ως «χαίνουσα πληγή».