Μια Φώτο μια Ιστορία

Κωνσταντίνος Νιάρχος: Ο «άσωτος υιός» έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε το Έβερεστ! (video)

Κωνσταντίνος Νιάρχος: Ο «άσωτος υιός» έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε το Έβερεστ! (video)

«Ήθελε να δοκιμάσει τα όριά του σε ένα στόχο που τα εκατομμύρια της οικογένειάς του δεν θα είχαν απολύτως καμία αξία». Τι υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Νιάρχος, ο οποίος στις 13 Μαΐου του 1999 έγραψε ιστορία, ως ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην κορυφή του Έβερεστ!

Γράφει ο Δημήτρης Τσάκνης


Το πάθος του νεαρότερου γιου του Σταύρου Νιάρχου, Κωνσταντίνου για το σπορ της ορειβασίας «θέριεψε» κατά τη διάρκεια του γάμου του με τη Βραζιλιάνα καλλονή, Σίλβια Μάρτινς. Για τα μάτια της, ο Κωνσταντίνος Νιάρχος είχε άλλωστε απαρνηθεί τον εργένικο βίο του και ό,τι αυτό συνεπαγόταν. Εκείνο ακριβώς το διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής, ο άτεγκτος πατέρας του, του είχε μόλις εμπιστευτεί τις τύχες του ναυτιλιακού τομέα της οικογενειακής επιχείρησης, εντοπίζοντας το νόημα της ζωής κάπου ανάμεσα στους αιθέρες και τη θάλασσα.

Φίλος του Κωνσταντίνου Νιάρχου ήταν ο Περουβιανός επιχειρηματίας, Αουγκούστο Ορτέγα. Οι δύο άνδρες συνδέθηκαν με μακρά φιλία και η κοινή τους ενασχόληση με την ορειβασία συνέδραμε σε αυτό. Φίλοι και άνθρωποι από τον κύκλο του Νιάρχου έλεγαν πως επρόκειτο για έναν ικανότατο αναρριχητή, με τον ίδιο να ανεβαίνει πρώτα (Μάιος 1998) στη δεύτερη υψηλότερη κορυφή του όρους Delini της Αλάσκα (6.190μ.).

Το επόμενο εγχείρημα ασφαλώς δυσκολότερο. Κι αυτό ήταν η κατάκτηση μιας εκ των κορυφών του Έβερεστ. Λίγους μήνες μετά, Κωνσταντίνος Νιάρχος και Αουγκούστο Ορτέγα αναρριχήθηκαν στην κορυφή Τσο Ογιού των Ιμαλαίων στα 8.201 μέτρα για να ακολουθήσει ασκητική προετοιμασία για τον μεγάλο στόχο. Την κατάκτηση της πρώτης κορυφής της σκεπής του κόσμου. Όπως έχουν εξομολογηθεί φίλοι και γνωστοί, το ανήσυχο πνεύμα του Κωνσταντίνου Νιάρχου ήθελε να δοκιμάσει τα όριά του σε ένα στόχο που τα αμύθητα πλούτη της οικογενειακής περιουσίας δεν είχαν καμία αξία.

n_1.jpg

Ενσωματώθηκε στην αποστολή της βρετανικής OTT Expeditions, ζητώντας να μην γίνουν γνωστά τα στοιχεία του για λόγους προστασίας από την έκθεση στον Τύπο της εποχής. Μόνο ο Αουγκούστο Ορτέγα γνώριζε την αλήθεια.

Κάπως έτσι λοιπόν, στις 13 Μαΐου του 1999, ο Κωνσταντίνος Νιάρχος έγινε ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία που πάτησε την κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα, υψώνοντας την ελληνική σημαία. Λίγες μέρες μετά το τεράστιο και μοναδικό αυτό επίτευγμα, ο βενιαμίν της οικογένειας Νιάρχου τερμάτισε τη ζωή του στο Λονδίνο.

everest_main01.jpg

Για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του νεαρού Νιάρχου έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί ακόμη περισσότερα. Ωστόσο κύκλοι της εποχής κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο πολύ ευαίσθητο, καλλιεργημένο με ηθικές και κοινωνικές ανησυχίες. Την ίδια στιγμή όμως, ο έκλυτος βίος του τον μετέτρεψε σε παρία της οικογένειας. Ένας παρίας – μέγας ορειβάτης.

Τον δρόμο του Κωνσταντίνου Νιάρχου έμελλε να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια οι Κώστας Τζιβελέκος, Γεώργιος – Ιωάννης Τσιάνος (δις), Μάριος Λαγός, Κώστας Αποστολόπουλος, Μιχάλης Στύλλας, Παναγιώτης Κοτρωνάρος, Παύλος Τσιάντος, Παντελής Μιχαηλίδης, Αντώνης Σύκαρης, Μάικ Ευμορφίδης, ενώ μεταξύ των κατακτητών της κορυφής και τα ονόματα τριών Ελληνίδων.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Χριστίνα Φλαμπουράρη, Βανέσα Αρχοντίδου και Αλίκη Αναστασοπούλου.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0