Συμπληρώνονται 94 χρόνια από το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του Άρη, μιας ομάδας που «έχτισε» μία ολόκληρη δυναστεία και έφερε το ελληνικό κοινό κοντά στο μπάσκετ.
Γράφει η Ευτυχία Οικονομίδου
Ήταν 21 Απριλίου του 1930, όταν ο Άρης αντιμετώπισε τον Πανιώνιο στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, επικρατώντας με 64-27 στον δρόμο για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της ιστορίας του. Στο τότε πρωτάθλημα του '30, πέραν των Άρη και Πανιωνίου, συμμετείχαν επίσης οι Νήαρ Ήστ και ΧΑΝΘ.
Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος που κατέκτησαν οι Θεσσαλονικείς στην ιστορία τους στο δεύτερο μόλις πρωτάθλημα που κατάφερε να διοργανωθεί. Το 1929 το πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί μεταξύ αθηναϊκών ομάδων με τον Πανελλήνιο να το κατακτά. Πάντως, επειδή μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1924 έχει μεσολαβήσει ένα ανεπίσημο πρωτάθλημα, που έχει κατακτήσει η ΑΕΚ, θεωρείται από κάποιους εκείνη ως η πρώτη πρωταθλήτρια στην Ελλάδα.
Ο Άρης με τρεις νίκες σε αυτόν τον τελευταίο γύρο που θύμιζε τα σημερινά Play Offs, κράτησε δίκαια τον τίτλο στα χέρια του, όταν συγκρούστηκε στο τελευταίο παιχνίδι με την ΧΑΝΘ.
Άρης – Νήαρ Ηστ (43-23)
Άρης – Πανιώνιος (64-27)
Άρης – ΧΑΝΘ (32-22)
Οι «κίτρινοι» εμφανίστηκαν πολύ ανώτεροι καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και επικράτησαν εύκολα σε αυτόν τον «τελικό» με 32-22 κατακτώντας το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Τα προηγούμενα χρόνια η ομάδα της Θεσσαλονίκης κέρδισε πέντε φορές τον τίτλο του πρωταθλητή σε ισάριθμες διοργανώσεις, όμως μόνο στα πέριξ της Θεσσαλονίκης.
Στην πρώτη αυτή ομάδα του Άρη συμμετείχαν οι αθλητές Αχιλλέους, Ατζεμιδάκης, Δανελιάν, που υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος 1932 με το ποδοσφαιρικό τμήμα, Δημούδης, Ζωγράφος, που κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ελλάδος με το τμήμα υδατοσφαίρισης, Ιασωνίδης-Καβουκτσιάν (τμήμα πετοσφαίρισης), Καρατζάς, Μπενλιάν, Νίκου και Παπαγεωργίου. Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης είναι ότι ο σύλλογος παρατάχθηκε χωρίς προπονητή.
Από την επόμενη χρονιά οι «κίτρινοι» βίωσαν μία περίοδο έντονης παρακμής χάνοντας τα πρωτεία από την ΧΑΝΘ και επανήλθαν στο προσκήνιο το 1958 όταν κατέκτησαν το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο τα… μεγαλεία ήρθαν στην ομάδα από το 1979 κι έπειτα όταν ο Άρης δημιούργησε τη δική του μπασκετική… δυναστεία κατακτώντας 9 πρωταθλήματα Ελλάδας (εκ των οποίων τα 7 συνεχόμενα, 6 Κύπελλα (5 φορές Νταμπλ), 1 Σούπερ Κάπ, 1 Ευρωπαϊκό (1993), αλλά κυρίως ξεχώρισαν εξαιτίας της ευρείας αναγνώρισης της ομάδας των Γκάλη, Γιαννάκη και Ιωαννίδη.