15 Απριλίου 1958: Πριν από 66 χρόνια ακριβώς η Εθνική Ελλάδας Γυναικών παίζει τον πρώτο της αγώνα στην ιστορία απέναντι στον Λίβανο που βρισκόταν στην ίδια… μοίρα. Οι εξαντλητικές άμυνες των Ελληνίδων κέρδισαν τις εντυπώσεις και η θρυλική «Μήτσο» Ζαπονίδου πρωταγωνίστησε σε μία αναμέτρηση που δε μπορούσε να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα.
Μεγάλες μορφές της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη αναμέτρηση της Εθνικής ομάδας Γυναικών.
Για να την βρούμε πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να… ταξιδέψουμε στο μακρινό 1958 και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου, όπου η ομάδα του Πόλυ Πολυτιμίδη υποδέχτηκε την Εθνική Λιβανού για ένα φιλικό αγώνα.
Λίγες μέρες νωρίτερα η αποστολή της Εθνικής Λιβάνου αφίχθη στην Αθήνα για τον αγώνα απαρτιζόμενη από 16 άτομα. Μάλιστα, οι μέρες εκείνες συνέπεσαν με το Πάσχα με τις Λιβανέζες αθλήτριες να ακολουθούν μια σειρά από δραστηριότητες, όπως την τελετή της Αναστάσεως, επίσκεψη στην Ακρόπολη κλπ.
Η αναμέτρηση έλαβε χώρα την Τετάρτη του Πάσχα στο γήπεδο του Πανελληνίου μπροστά σε τρεις χιλιάδες φιλάθλους, όπου οι Ελληνίδες αθλήτριες φιλοξένησαν τις αντιπάλους τους και αν και αποτέλεσαν μία νεοσύστατη ομάδα, «έκλεψαν» τις εντυπώσεις για την αμυντική τους ικανότητα και την φυσική τους κατάσταση.
Η τιμή του εισιτηρίου για τον αγώνα βρισκόταν στις 15 δραχμές ενώ υπήρχε και μειωμένο εισιτήριο, το λεγόμενο «αθλητικό», στην τιμή των 7 δραχμών για τους αθλητές που θα πήγαιναν να παρακολουθήσουν το ματς. Διαιτητές ορίστηκαν οι Καλλίτσης και Πολυκράτης.
Η πεντάδα για την ελληνική ομάδα αποτελούταν από τις Αρναούτογλου, Ζαπονίδου (ο θρυλικός «Μήτσος» που έφυγε πρόσφατα από την ζωή και ήταν η πρώτη αρχηγός της Εθνικής), Βαρελοπούλου, Κάνδια και Σκριβάνου. Την 12άδα ή καλύτερα… 13άδα της αποστολής συμπλήρωναν οι Καρόζη, Κελέρη, Κορρέ, Κουκουπούλου, Ηρωΐδου, Πολυμενάκου, Χριστακοπούλου και Μικελέτη.
Ο αθλητής, προπονητής, λάτρης του μπάσκετ και ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Πόλυς Πολυτιμίδης, μαζί με την ομάδα του νίκησαν με 68-32 την ομάδα του Λιβάνου παίζοντας ασφυκτική άμυνα καθ’ όλη την διάρκεια της αναμέτρησης.
Στην αρχή του ματς οι Λιβανέζες έδειξαν το ανταγωνιστικό τους πρόσωπο και κατέστησαν σαφές πως δεν επρόκειτο για εύκολο αντίπαλο δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στην πρώτη νίκης της Εθνικής ομάδας Γυναικών.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΕΛΛΑΔΑ: Αρναούτογλου 7, Ζαπονίδου 14, Βαρελοπούλου 14, Κάνδια 6, Σκριβάνου 23, Πολυμενάκου 2, Χριστακοπούλου 2, Μικελέτη, Κελέρη, Ηρωΐδου.
ΛΙΒΑΝΟΣ: Αλαχαντουριάν 9, Γκαραμπετιάν 8, Αρζεζιάν 5, Σαριάν 5, Καζάν 2, Μπαρσαλιάν 4.
Εκείνες ήταν οι πρωτοπόρες. Από τότε έχουν περάσει 66 χρόνια και η Εθνική Γυναικών έχει «γράψει» την δική της ιστορία ανά τα χρόνια με αποκορύφωμα το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα μετάλλιο της χώρας και ειδικότερα το χάλκινο στους Μεσογειακούς Αγώνες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1991.
Σπουδαίες αθλήτριες έχουν περάσει από την ομάδα φορώντας τα «γαλανόλευκα», όπως η Εβίνα Μάλτση που αναδείχθηκε MVP στο EuroBasket του 2009, του οποίου ήταν και πρώτη σκόρερ, η Αναστασία Κωστάκη με πορεία στο WNBA, Πολύμνια Σαρέγκου, που αποτελεί την πρώτη σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Ελλάδος με 2.179 πόντους συνολικά και την πρώτη που ξεπέρασε το φράγμα των 2.000 πόντων φορώντας το εθνόσημο, η Αταλάντη Τασουλή, η Ζωή Δημητράκου, η Κατερίνα Δελή, η Κατερίνα Σωτηρίου κ.α.
Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου η Ελλάδα ως μία από τις οικοδέσποινες θα φιλοξενήσει έναν όμιλο και την τελική φάση του EuroBasket 2025. Η ομάδα του Πέτρου Πρέκα αποτελείται από αξιόλογες αθλήτριες έχοντας στο ρόστερ της αθλήτριες όπως Άρτεμις Σπανού, Ελεάννα Χριστινάκη και Μαριέλλα Φασούλα, που ήταν παίκτρια «κλειδί».
Σε δύσκολες στιγμές πριν από 66 χρόνια οι πρωτοπόρες άνοιξαν τον δρόμο, όμως η τωρινή ομάδα δικαιούται να ονειρεύεται και συνεχίζουν επάξια το έργο που γράφτηκε το 1958.
Πηγή: ΕΟΚ
Ευτυχία Οικονομίδου