Ιούνιος 1975. Μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της, ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν πείθει τον Γιόχαν Κρόιφ να αγωνιστεί σε ένα τουρνουά προετοιμασίας με τα χρώματα του συλλόγου. Δίχως αμφιβολία ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε ποτέ τη φανέλα των Παριζιάνων, μέχρι την άφιξη του Λιονέλ Μέσι.
Ο Γιόχαν Κρόιφ είναι κοινώς αποδεκτό ότι αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που υπήρξαν ποτέ. Ένας πρωτοπόρος που εκτός από τις ικανότητες του εντός αγωνιστικού χώρου, άλλαξε πολλά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ποδόσφαιρο με την τελειοποίηση του Total Football από την άκρη του πάγκου.
Το όνομά του βέβαια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Άγιαξ, την Μπαρτσελόνα και φυσικά την εθνική Ολλανδίας. Στην καριέρα του όμως τίμησε και άλλες… πολιτείες φορώντας τη φανέλα της Φέγενορντ, της Λεβάντε ακόμα και της Παρί Σεν Ζερμέν!
Μπορεί η ομάδα του Παρισιού πλέον να μοιάζει με έναν προορισμό πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών, όπως ο Κιλιάν Εμπαμπέ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Νεϊμάρ και φυσικά ο Λιονέλ Μέσι. Ωστόσο πριν από 50 σχεδόν χρόνια, κάτι τέτοιο έμοιαζε μάλλον… παράξενο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» να φορέσει τη φανέλα της Παρί, έστω κι αν το έκανε για δύο φιλικά παιχνίδια.
Ούτε πέντε χρόνια δεν είχαν περάσει από τις 12 Αυγούστου του 1970, την ημέρα ίδρυσης του συλλόγου, κι όμως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο εκείνη την εποχή ήταν έτοιμος να πατήσει το χορτάρι του Παρκ ντε Πρενς! Λίγους μήνες πριν είχε κερδίσει την τρίτη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του και τη δεύτερη στη σειρά (1971, 1973, 1974).
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 1975 ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Ντάνιελ Χέκτερ, κατάφερε να πείσει τον Ολλανδό να αγωνιστεί στο καλοκαιρινό τουρνουά «Tournoi de Paris», μία σειρά από φιλικούς αγώνες, που είχαν ως στόχο την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου.
Ο Χέκτερ, ο οποίος ήταν σχεδιαστής μόδας στο επάγγελμα, έψαχνε τρόπους ώστε η Παρί να αποκτήσει έσοδα, καθώς την βασάνιζαν οικονομικά προβλήματα. Έτσι, «εκμεταλλεύτηκε» τη φιλία του με τον Γιόχαν Κρόιφ, ώστε εκείνος να αγωνιστεί με τα χρώματα της ομάδας. Το καλοκαίρι του 1975 αποτέλεσε ιδανική περίοδο άλλωστε, αφού ήταν κενό από μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, ενώ εξασφαλίστηκε εύκολα και η σχετική άδεια από την Μπαρτσελόνα στην οποία έπαιζε τότε ο Ολλανδός.
«Τον είχα συναντήσει αρκετές φορές και με ήξερε γιατί ντυνόταν με τις δημιουργίες μου. Κάποια μέρα βρήκα το θάρρος, να τον ρωτήσω αν ήθελε να βοηθήσει να ενισχύσουμε την ομάδα στο τουρνουά που διοργανώναμε. Μου κόστισε μόνο λίγα… ρούχα.
Ο Κρόιφ έμελλε να προσελκύσει αρκετούς θεατές σε μία εποχή που δεν λαμβάναμε χορηγίες από την πόλη. Ήταν μία λύση για να εξισορροπήσουμε τον ισολογισμό μας. Ο Γιόχαν δέχθηκε με ευχαρίστηση, λόγω της φιλίας μας», ήταν κάποιες από τις δηλώσεις του προέδρου Ντάνιελ Χέκτερ.
Εδώ βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χέκτερ είχε σχεδιάσει από την αρχή τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, εμπνευσμένος από αυτή του Άγιαξ. Ένα διαχρονικό σχέδιο, που ακόμη και σήμερα συντροφεύει τον σύλλογο και έμεινε στην ιστορία ως «Η φανέλα του Χέκτερ».
Στις 17 Ιουνίου 1975 λοιπόν, το Παρκ ντε Πρενς υποδέχθηκε τον «Βασιλιά της Ευρώπης», στον ημιτελικό του τουρνουά όπου η Παρί αντιμετώπισε την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Παρά τις προσδοκίες του Χέκτερ, στο γήπεδο εμφανίστηκαν μόλις 20.000 θεατές, οι οποίοι όμως απόλαυσαν το σόου του Κρόιφ. Ο Ολλανδός, υπό τις οδηγίες του Ζιστ Φοντέν που ήταν ο τεχνικός των Παριζιάνων, οδήγησε με δύο ασίστ στο παιχνίδι την ομάδα στη νίκη με 3-1.
Ο βοηθός του Γάλλου ρέκορντμαν των Μουντιάλ είχε δηλώσει για εκείνο το παιχνίδι: «Οι παίκτες ματς είχαν επισκιαστεί από τον Κρόιφ στο πρώτο μέρος, ήταν λες και είχαν αποκτήσει κάποιο κόμπλεξ. Στο δεύτερο ωστόσο το ξεπέρασαν και απελευθερώθηκαν».
Από την πλευρά του ένας εκ των σκόρερ της αναμέτρησης, ο Φρανσίς Εμ’Πελέ είχε μαγευτεί από τις ικανότητες του Κρόιφ: «Τι σπουδαίος παίκτης! Πριν εκτελέσει το κόρνερ, μου έκανε νεύμα και με φώναξε στο μέρος του. Μου εξήγησε το πλάνο του για την εκτέλεση και πως σκοπεύει να στείλει την μπάλα ακριβώς στο κεφάλι μου. Όλα έγιναν έτσι ακριβώς όπως υποσχέθηκε και έτσι σκόραρα. Φανταστικό!»
Στον τελικό η Παρί αναμετρήθηκε με τη Βαλένθια, η οποία είχε κερδίσει νωρίτερα τη Φλουμινένσε και στην οποία αγωνιζόταν ο άλλοτε συμπαίκτης του Κρόιφ στον Άγιαξ, Γκέρι Μιούρεν. Αυτή τη φορά η καμπάνια της «Equipe» έπιασε τόπο. «Ελάτε να δείτε το φαινόμενο, τον σούπερσταρ του ποδοσφαίρου», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα, με 40.000 κόσμο να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα.
Ωστόσο, προς απογοήτευσή τους ο Γιόχαν Κρόιφ σε αυτό το παιχνίδι δεν μπόρεσε να προσφέρει πολλά πράγματα και οι «νυχτερίδες» κέρδισαν 1-0. Παρόλα αυτά, ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» φρόντισε να ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο, δείχνοντας σε ακόμα μία στιγμή την ιδιοσυγκρασία του. «Νιώθω ότι πρέπει να ζητήσω μία συγνώμη. Προέρχομαι από μία πολύ δύσκολη σεζόν, ήμουν ταλαιπωρημένος και τον προηγούμενο μήνα αρρώστησα με συνέπεια να μην είμαι σε καλή φυσική κατάσταση».
Βέβαια, το διάστημα που πέρασε ο Κρόιφ στο Παρίσι, αλλά και το γεγονός ότι η πόλη άρεσε υπερβολικά στη γυναίκα του, έδωσαν χώρο ώστε να αναπτυχθούν φήμες περί συμφωνίας του με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, παρότι αρκετά δημοσιεύματα παρουσίασαν το θέμα ως «κλεισμένο». Η Μπαρτσελόνα μάλιστα φρόντισε να ανανεώσει το συμβόλαιό του με βελτιωμένες αποδοχές, ώστε να μην τον χάσει σε καμία περίπτωση.
Έστω και αγωνιζόμενος σε φιλικό όμως, ο Γιόχαν Κρόιφ αποτέλεσε τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν για πάρα πολλά χρόνια και ο μόνος που θα μπορούσε να συγκριθεί μαζί του είναι ο Λιονέλ Μέσι…