Μια Φώτο μια Ιστορία

«Rovesciate di Parola»: Πώς ένα ψαλιδάκι έγινε το σήμα κατατεθέν της Panini! (video)

«Rovesciate di Parola»: Πώς ένα ψαλιδάκι έγινε το σήμα κατατεθέν της Panini! (video)
Panini… Ένα όνομα που μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει γενιές και γενιές ποδοσφαιρόφιλων με τα εμβληματικά αυτοκόλλητά της. Το σύμβολο και σήμα κατατεθέν της ιταλικής εταιρείας έμελλε να αποτελέσει ένα ιστορικό ψαλιδάκι του Κάρλο Παρόλα. και το BN Sports ξετυλίγει την ιστορία γύρω του!

Κάθε σύμβολο έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία και όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο το ενδιαφέρον αυτομάτως γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Γίνεται η φιγούρα ενός ποδοσφαιριστή να μείνει «αιώνια» στο πέρασμα του χρόνου, μόνο και μόνο για μία συγκεκριμένη φάση; Και όχι μόνο να μείνει «αιώνια» αλλά και πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο;

Λοιπόν, στην περίπτωση του Κάρλο Παρόλα και της γνωστής σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους, Panini, αυτό έγινε και μάλιστα με τεράστια επιτυχία.

0__3JD56qqEAccxTy9kg2o.jpg

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιανουαρίου 1950 και μία φάση σε έναν αγώνα της Φιορεντίνα με την Γιουβέντους ήταν γραφτό να μείνει στην ιστορία.

Ο αγώνας όδευε προς την ισοπαλία, με τις δύο ομάδες να προσφέρουν στους θεατές ένα φτωχό και βαρετό 0-0, μέχρι που ήρθε η στιγμή του 80ου λεπτού. Ο σπουδαίος κεντρικός αμυντικός των Γιουβεντίνων, Κάρλο Παρόλα, σε μία επίθεση των «βιόλα», θέλοντας να εμποδίσει την μπάλα να φτάσει στον Παντοφλίνι, έκανε μία κίνηση που έμελλε να τον κάνει «αιώνιο».

Με ένα ασύλληπτο ανάποδο ψαλιδάκι σταμάτησε την επίθεση των γηπεδούχων και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πιο ιστορικό ποδοσφαιρικό στιγμιότυπο του ιταλικού ποδοσφαίρου!

87b4801255fb28105916bf3df1269003ad52858a.jpg


Άφησε την κάμερα επειδή ήθελε να κάνει την… ανάγκη του!

Ο άνθρωπος που ουσιαστικά ευθύνεται για την φωτογραφία που τραβήχτηκε εκείνη την στιγμή, με τον Παρόλα να κάνει το εντυπωσιακό ψαλιδάκι, ήταν ο φωτορεπόρτερ, Κάρλο Μπιάνκι.

«Ο Μάγκλι εκτοξεύεται προς το Παντολφίνι. Ο Εγκίστο χτυπά, ανάμεσα σε αυτόν και τον τερματοφύλακα υπάρχει μόνο ο Κάρλο Παρόλα. Ο επιθετικός αισθάνεται ότι μπορεί να το κάνει, αλλά ο αμυντικός της Γιουβέντους δεν του δίνει χρόνο να δράσει. Μια πτήση στον ουρανό, ένα «όχι» με μοναδικό στυλ», με αυτά τα λόγια περιέγραψε ακριβώς την φάση ο Μπιάνκι, ωστόσο η συγκεκριμένη εμβληματική φωτογραφία της φάσης τραβήχτηκε… μάλλον κατάλάθος!

Juventus_Football_Club_1949-50_1.jpg

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν αργότερα, ο Μπιάνκι λίγο πριν γίνει η φάση με την ενέργεια του Παρόλα είχε την ανάγκη να πάει στην… τουαλέτα, η οποία βρισκόταν εντός του στίβου στο στάδιο και συγκεκριμένα πίσω από την εστία της Γιουβέντους.

Για κάποιον περίεργο λόγο, ο Ιταλός φωτορεπόρτερ αποφασίζει να αφήσει την φωτογραφική μηχανή στο έδαφος και την στιγμή που το κάνει γίνεται η φάση, με το στιγμιότυπο να απαθανατίζεται από μία ομολογουμένως σπάνια γωνία, κατά την οποία ο Παρόλα φαίνεται λες και ίπταται στον ουρανό!


Πως έγινε η φίρμα της
Panini

Η ιστορία της φωτογραφίας ωστόσο δεν σταματάει εκεί. Αφού την έβγαλε ο Μπιάνκι λόγω του ότι δεν ικανοποιήθηκε από το αποτέλεσμα ουσιαστική την άφησε στην άκρη καθώς δεν την προώθησε πουθενά. Την ίδια στιγμή, ο Φράνκο Πανίνι, ιδιοκτήτης της εταιρείας Emilian, σε αντίθεση με τον Μπιάνκι, ενθουσιάστηκε μόλις είδε το ντοκουμέντο.

Ο Πανίνι συνήθιζε να αγοράζει τα δικαιώματα φωτογραφιών από το ιταλικό πρωτάθλημα κάθε Κυριακή και κάπως έτσι έφτασε στα χέρια του και το εν λόγω στιγμιότυπο.

azienda_1.jpg

Βέβαια, η χρησιμοποίηση της φωτογραφίας θα έρθει σχεδόν μία εικοσαετία αργότερα, όταν και αποφασίζεται να γίνει αυτή, έπειτα από ορισμένες αλλαγές, το εξώφυλλο της γνωστής Panini. Αρχικά η φωτογραφία με τον Παρόλα παρέμεινε στο συρτάρι μαζί με πολλές άλλες που έχουν μείνει αναξιοποίητες. Μετέπειτα,  οι γραφίστες με εντολή του Μπιάνκι πήραν τον Ιταλό κεντρικό αμυντικό από την φωτογραφία, κράτησαν μόνο αυτόν και απλά του άλλαξαν τα χρώματα, μιας και ο ισχυρός άνδρας της Panini δεν ήθελε να φαίνεται ο παίκτης με τα χρώματα της Γιουβέντους.

Κάπως έτσι, ο Κάρλο Παρόλα έγινε το σύμβολο μιας εταιρείας που αγαπήθηκε όσο λίγες από το κοινό του ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Φυσικά, ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός σημείωσε σπουδαία καριέρα με τις «ζέβρες» κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα μαζί της, ενώ υπήρξε και διεθνής με την «σκουάντρα ατζούρα», παίζοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950. Πάνω απ’ όλα, όμως, κατάφερε να μείνει στη συνείδηση πολλών φίλων του ποδοσφαίρου για τα επόμενα χρόνια, με το διάσημο ψαλιδάκι του να γίνεται το σήμα κατατεθέν του άλμπουμ της Panini, η οποία αν συνυπολογίσουμε και τα χαρτάκια με τα αυτοκόλλητα των παικτών, έφτασε σε σημείο να πουλάει 300 εκατ. αντίτυπα ετησίως!

πανινι1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0