Μια Φώτο μια Ιστορία

Ballon d’Or 2005: Με άρωμα... σάμπα η διεξαγωγή των 50 χρόνων του θεσμού και σταρ τον Ροναλντίνιο

Ballon d’Or 2005: Με άρωμα... σάμπα η διεξαγωγή των 50 χρόνων του θεσμού και σταρ τον Ροναλντίνιο

27/11/2005: Πεντηκοστή επέτειος Ballon d’Or! Από τον Φρανκ Λάμπαρντ στον Στίβεν Τζέραρντ, πολλά τα μεγάλα ονόματα που διεκδικούσαν αυτό το βραβείο απόλυτου κύρους και αναγνώρισης. Ένας 25χρονος Βραζιλιάνος, όμως, είχε προκαλέσει αίσθηση. Όλος ο κόσμος, ασχέτως ομάδας, τον λάτρευε, τους είχε μαγέψει άπαντες. Και το όνομά του, Ροναλντίνιο!

Γράφει η Σουζάννα Μποντίνη

Τον Νοέμβρη του 2005 το Ballon d’Or γιόρταζε 50 χρόνια ζωής. Εμβληματικό βραβείο, έτσι και αλλιώς, όμως ως επετειακό απέπνεε ένα κύρος. Ήταν λίγο πιο σημαντικό από όσα προηγήθηκαν και όλοι το ποθούσαν.

Ένας εκ των Λάμπαρντ και Τζέραρντ θεωρούνταν ο πιο πιθανός νικητής. Ο πρώτος συμμετείχε σε 58 παιχνίδια με την Τσέλσι τη σεζόν 2004/05 και σκόραρε 19 φορές ως κεντρικός αμυντικός, οδηγώντας την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο στο πρώτο τους πρωτάθλημα από το 1955.

Ο δεύτερος, ένας από τους πιο αινιγματικούς αρχηγούς της Λίβερπουλ, άρπαζε κάθε παιχνίδι απ’ τον... σβέρκο και ήταν ικανός να επηρεάσει το αποτέλεσμα του. Οδήγησε τους «κόκκινους» στην κατάκτηση του Champions League το 2005, ενώ έναν χρόνο αργότερα πέτυχε δύο εκπληκτικά γκολ, τα οποία έκριναν την ανάδειξη της ομάδας του σε νικήτρια του τελικού του FA Cup κόντρα στην Γουέστ Χαμ.

Η επιλογή μεταξύ των δύο δύσκολη, γι’ αυτό και ένα τρίτο πρόσωπο έδωσε την λύση. Ο 25χρονος τότε Ροναλντίνιο ήταν στο peak της καριέρας του. Μπορεί να μην συγκέντρωνε πάντα τον αριθμό γκολ και ασίστ που θα περίμενε κανείς από εκείνον, όμως αυτό που ξεχώριζε πάνω του ήταν ο τρόπος παιχνίδιου του και τα... μαγικά του κόλπα εντός γηπέδων.

Ένα χρόνο πριν, το 2004 είχε κερδίσει το βραβείο του Διεθνή Ποδοσφαιρστή της Χρονιάς από την FIFA. Τη σεζόν 2004/05 βοήθησε την Μπαρτσελόνα να κερδίσει το πρώτο της πρωτάθλημα από το 1999. Ήταν τόσο αγαπητός από όλους, που όταν κέρδισαν την Ρεάλ Μαδρίτης 3-0, σηκώθηκε όλο το στάδιο όρθιο και τον καταχειροκρότησε. Η μόνη φορά που οπαδοί των «λος μπλάνκος» είχαν πράξει ανάλογα ήταν απέναντι στον Ντιέγκο Μαραντόνα, και μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες έχθρες ομάδων στο ποδόσφαιρο, αν όχι την μεγαλύτερη.



Την χρονιά που κέρδισε το μοναδικό του Ballon d’Or, οι εξαιρετικές εμφανίσεις του με τους «μπλαουγκράνα» τους οδήγησαν σε ένα ιστορικό τρεμπλ τη σεζόν 2005/06. Σε 43 παιχνίδια βρήκε δίχτυα 25 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, με ένα γκολ να ξεχωρίζει.

Τον Μάρτιο 2005 η Μπαρτσελόνα... πλήγωσε την Τσέλσι στο Champions League, όταν την έδιωξε στον γύρο των 16. Στο πρώτο ματς προηγήθηκαν 2-1 και στο δεύτερο το παιχνίδι ήρθε 1-1. Σε εκείνη την ισοπαλία, ο Ροναλντίνιο δημιούργησε ένα από τα πιο όμορφα γκολ της καριέρας του, αφήνοντας άναυδο τον ανήμπορο Πετρ Τσεχ.

Ως διεθνής διέπρεπε ακόμη περισσότερο. Το 2005 συνέβαλε στην κατάκτηση του Confederations Cup από την Βραζιλία. Σκόραρε τρεις φορές στην διοργάνωση, ένα εκ των οποίων και στο 4-1 της «σελεσάο» στον τελικό κόντρα στην Αργεντινή, που τον ανέδειξε σε Man of the Match.

Όλα αυτά τα κατορθώματα σε συνδυασμό με τα tricks, που αποτελούσαν την... υπογραφή του ως  παίκτη, τον έκαναν να ξεχωρίσει στα μάτια όλων. Μέσα στο σύνολο και 52 δημοσιογράφοι του γαλλικού περιοδικού France Football, οι οποίοι ομόφωνα ψήφισαν (225 ψήφοι) τον Βραζιλιάνο σταρ.

Αυτή η νίκη είναι ιστορική για την Βραζιλία, καθώς ο Ροναλντίνιο αποτελεί τον τρίτο Βραζιλιανό που κατακτά το βραβείο. Βάδισε στα χνάρια του «φαινομένου» Ρονάλντο (1997, 2002) και του Ριβάλντο (1999), κάνοντας την χώρα του περήφανη και διαιωνίζοντας την ομορφιά και τη χάρη του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0