Μια Φώτο μια Ιστορία

The beautiful game: Οι γυναίκες κατέκλυσαν το «Σουκρού Σαράτσογλου»

The beautiful game: Οι γυναίκες κατέκλυσαν το «Σουκρού Σαράτσογλου»

Μπορείτε να διακρίνετε κάτι ασυνήθιστο στη φωτογραφία; Παρατηρείτε διαφορές στο κοινό των «κίτρινων καναρινιών»; Το 2011 συνέβη κάτι πρωτοποριακό, ένα παράδειγμα προς μίμηση, με την έδρα της Φενέρμπαχτσε να «βουλιάζει» από γυναίκες και παιδιά.

Γράφει η Σουζάννα Μποντίνη

Στις 20/09/2011 πραγματοποιήθηκε ο αγώνας μεταξύ Φενέρμπαχτσε και Μανίσασπορ. Το ίδιο το παιχνίδι δεν ήταν τόσο ιδιαίτερο όσο αυτό που συνέβαινε στις κερκίδες. Στο «Σουκρού Σαράτσογλου» φιλοξενήθηκαν 41.000 κόσμος, ανάμεσά τους μόνο γυναίκες και παιδιά κάτω των 12 ετών.

Περίεργο θέαμα όταν τα γήπεδα της Τουρκίας φημίζονται για την εχθρική τους ατμόσφαιρα, με τους οπαδούς να υποδέχονται πολλές φορές τις αντίπαλες ομάδες με πανό που αναγράφουν «Καλώς ήρθατε στην Κόλαση».

Πριν τον αγώνα με την Μανίσασπορ είχε προηγηθεί ένα pre-season φιλικό με την Σαχτάρ Ντόνετσκ, όπου υποστηρικτές της Φενέρ εισέβαλαν στο γήπεδο κατά την διάρκεια του ματς. Αποτέλεσμα αυτού, η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να διατάξει την διεξαγωγή δύο παιχνιδιών των «κίτρινων καναρινιών» κεκλεισμένων των θυρών.

Η ομάδα βρήκε έναν έξυπνο και όμορφο τρόπο να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Έκαναν έκκληση στην Ομοσπονδία να πραγματοποιηθούν οι αγώνες με θεατές, χωρίς να παρευρίσκονται άντρες. Η πρόταση έγινε αποδεκτή, οι κανόνες παρακάμφθηκαν και γυναίκες και παιδιά γέμισαν το γήπεδο, με την προσέλευσή τους μάλιστα, να γίνεται δωρεάν.

444_3.jpg

Όταν έφτασαν στο γήπεδο ελέγχθηκαν μόνο από γυναίκες αστυνομικούς και υπήρξε σεβασμός κατά την υποδοχή τους. Εκείνες από την πλευρά τους δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη τραγουδώντας όλα τα συνθήματα. Το παιχνίδι έλαβε χώρα υπό το πρίσμα ειρήνης, αγάπης και χαράς. Ήταν μια αληθινή γιορτή!

Η Γιάσεμιν Μερτσίλ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του συλλόγου, είχε πει: «Αυτή είναι μια ιστορική μέρα. Για πρώτη φορά στον κόσμο παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα μόνο γυναίκες και παιδιά. Οι γυναίκες γνώριζαν όλα τα συνθήματα και τα τραγούδησαν ακριβώς όπως είναι».

Ο Τζόζεφ Γιόμπο ευχαρίστησε όλες τις κυρίες που έδωσαν το «παρών» για να τους υποστηρίξουν, ενώ ο τότε αρχηγός της ομάδας, Άλεξ ντε Σόουζα ανέφερε πως αυτή η στιγμή θα μείνει για πάντα στη μνήμη του, αφού δεν συναντάς αυτή την εικόνα συχνά. Ο μέσος της Μανίσασπορ, Ομέρ Αϊσάν, σημείωσε τη δυσκολία του να αγωνίζεσαι χωρίς φιλάθλους στις κερκίδες και πως ήταν τόσο ευχάριστα και διασκεδαστικά στο γήπεδο που θα ήθελε να επαναληφθεί.

Η πιο όμορφη στιγμή εκείνης της νύχτας ήρθε στο τέλος του παιχνιδιού, όταν και οι δύο ομάδες, για να ευχαριστήσουν το γυναικείο κοινό τους, πέταξαν τριαντάφυλλα προς το μέρος τους.

555_3.jpg

Η συνταγή ήταν επιτυχής και η Φενέρ αποφάσισε να την επαναλάβει το 2013 σε έναν αγώνα κόντρα στην Ακχισάρ Μπελεντίγεσπορ, ύστερα από νέα επεισόδια οπαδών της. Είναι πολύ κρίμα που το μέτρο αυτό δεν ελήφθη σοβαρά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ αποτελεί ξεκάθαρο αντίδοτο στην «αρρώστια» που μαστίζει τα γήπεδα. Το αποκαλούν «το όμορφο παιχνίδι» και η Τουρκία μας έδειξε πως πρέπει να γίνεται!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0