02/09/1999: Μία μέρα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη με «χρυσά» γράμματα στην πολυετή ιστορία του ΠΑΟΚ. Η μέρα που ένωσε δύο λαούς για το κοινό καλό…
Γράφει ο Άγγελος Κρεμαστός
Οι αναδρομές σε αθλητικά γεγονότα μπορούν να ξυπνήσουν έντονα συναισθήματα, από ένα σπουδαίο γκολ, μία μεγάλη πρόκριση ή την κατάκτηση ενός τίτλου. Υπάρχουν όμως και στιγμές του παρελθόντος που μας θυμίζουν τον πραγματικό σκοπό του αθλητισμού. Ο ΠΑΟΚ στις 2 Σεπτεμβρίου του 1999 απέδειξε πως το ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε για να ενώνει τους λαούς και σε μία φιλική αναμέτρηση με την Γαλατάσαραϊ στην Θεσσαλονίκη έδειξε έμπρακτα την συμπαράσταση του, στην γειτονική χώρα που… υπέφερε.
Στις 17 Αυγούστου του 1999 ξημέρωσε μία «μαύρη» μέρα στην Τουρκία καθώς ένα φονικός σεισμός έσπειρε το χάος στην βορειοδυτική πλευρά της χώρας. Ο τρομακτικός απολογισμός έδειχνε περίπου 15.000 νεκροί και κοντά στους 400.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς σπίτι.
Η κατάσταση ήταν τραγική και η Τουρκία έκανε δημόσια έκλυση για βοήθεια, με την Ελλάδα να βάζει στην άκρη τις όποιες διαφορές υπήρχαν και έσπευσε να βοηθήσει με γιατρούς, άντρες της ΕΜΑΚ και εθελοντές.
Ακολουθώντας τον δρόμο που είχε χαράξει η ΑΕΚ πριν μερικούς μήνες με την φιλική αναμέτρηση στο διαλυμένο από βόμβες, Βελιγράδι με την Παρτιζάν, ο ΠΑΟΚ προσκάλεσε στην Θεσσαλονίκη την Γαλατάσαραϊ. Τα έσοδα από τον αγώνα αυτόν θα πήγαιναν στους πληγέντες του σεισμού.
Αρκετές ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού έξω από την θύρα 1 της Τούμπας, υπήρχε κινητή μονάδα αιμοδοσίας με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να βάζουν το δικό τους… λιθαράκι στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ.
Κατά την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο οι ποδοσφαιριστές της Γαλατάσαραϊ κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Ευχαριστούμε τον αδελφό ελληνικό λαό που συμμερίζεται τον πόνο μας» προκαλώντας βαθιά συγκίνηση στους οπαδούς που αντίκριζαν μπροστά τους πραγματικά ιστορικές στιγμές.
Στο πιο ασήμαντο μέρος του παιχνιδιού, το καθαρό ποδοσφαιρικό δηλαδή, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-0, αλλά στην πραγματικότητα το σκορ δεν ενδιέφερε κανέναν.
Μία μέρα που δεν θα πρέπει να ξεχαστεί, μία μέρα που καλό θα ήταν να την έχουμε οδηγό για τον μέλλον, αν θέλουμε να βάζουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από κάθε άλλο σημαντικό και ασήμαντο πρόβλημα.
Ο ΠΑΟΚ απέδειξε σε όλους πως το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει, αρκεί πρώτα να το θέλουμε εμείς οι ίδιοι.