Μια Φώτο μια Ιστορία

Βραζιλία 2016: Ο Νεϊμάρ σκοράρει με το… καλημέρα για να γράψει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες (video)

Βραζιλία 2016: Ο Νεϊμάρ σκοράρει με το… καλημέρα για να γράψει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες (video)

17 Αυγούστου 2016: Βραζιλία και Ονδούρα δεν είχαν… προλάβει να βγουν στον αγωνιστικό χώρο, όταν ο Νεϊμάρ «άνοιξε» το σκορ στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα γκολ, που όχι μόνο οδήγησε μετέπειτα τη «Σελεσάο» στο χρυσό μετάλλιο, αλλά είχε ιστορική σημασία και για τη διοργάνωση!

Γράφει ο Τάσος Φαραός

Δύο χρόνια μετά από τον οδυνηρό αποκλεισμό στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την ήττα-σοκ με 7-1 από τη Γερμανία μέσα στο «σπίτι» της, η Βραζιλία φιλοξενούσε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μία χώρα που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο, ήθελε να αφήσει πίσω της μια και καλή τον εφιάλτη του 2014, φτάνοντας στο χρυσό μετάλλιο στον βασιλιά των σπορ.

Η αρχή μόνο ενθαρρυντική δεν ήταν. Η «Σελεσάο» στη φάση των ομίλων κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Νότια Αφρική, το Ιράκ και τη Δανία. Απέναντι στις δύο πρώτες, όχι απλώς δεν κατάφερε να κερδίσει, αλλά παρέμεινε «άσφαιρη» σε αμφότερες τις αναμετρήσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στην ισοπαλία (0-0).

Την τελευταία αγωνιστική κόντρα στους Δανούς, όμως, ήρθε το ξέσπασμα. Η Βραζιλία πέρασε εμφατικά στην επόμενη φάση, επικρατώντας με 4-0, χάρη στα τέρματα των Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα (εις διπλούν), Γκαμπριέλ Ζεσούς και Λουάν. Η ώρα του Νεϊμάρ δεν είχε έρθει ακόμα. Το καλό πράγμα, όπως λέει το ρητό, αργεί να γίνει.

denmark.jpg

Το… ρόδι για τον Βραζιλιάνο σταρ, που αγωνιζόταν τότε στην Μπαρτσελόνα, θα «έσπαγε» στη φάση των προημιτελικών. Ο ίδιος άνοιξε το σκορ απέναντι στην Κολομβία στο 12ο λεπτό, ώστε να έρθει στο 83’ ο Λουάν και να γράψει το τελικό 2-0. Στον ημιτελικό περίμενε η Ονδούρα και ο Νεϊμάρ έμελλε να γράψει το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι δύο ομάδες ούτε που είχαν προλάβει να «ιδρώσουν» πριν ο Βραζιλιάνος άσος στείλει την μπάλα στα δίχτυα για 1-0. Τι έδειχνε το χρονόμετρο; Μόλις 14 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του παιχνιδιού! Αυτό αποτελεί το γρηγορότερο τέρμα στην ιστορία της διοργάνωσης και σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου του 2016 στο στάδιο «Μαρακανά». Η συνέχεια αποδείχθηκε αρκετά εύκολη για τη Βραζιλία, που κέρδισε με 6-0 και έκλεισε τη θέση της για τον τελικό.

Εκεί, σαν να ήταν ένα τέλεια ενορχηστρωμένο σχέδιο, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Γερμανία και απέδειξε ότι η εκδίκηση είναι ένα… πιάτο που τρώγεται κρύο! Ο Νεϊμάρ έδωσε «φτερά» στα πόδια των Βραζιλιάνων, κάνοντας το 1-0 στο 27’, αλλά ο Μάιερ ισοφάρισε σε 1-1 στο 59’. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, με την παράταση να μη δίνει επίσης κάποια λύση. Έτσι, χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Πέτερσεν δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα στο πέμπτο χτύπημα της «μάνσαφτ», για να έρθει ο Νεϊμάρ και να σκοράρει, χαρίζοντας το χρυσό μετάλλιο στη «Σελεσάο»!

Το καλοκαίρι του 2016 είναι κάτι που σίγουρα έχει αποτυπωθεί για πάντα στη μνήμη του νέου ποδοσφαιριστή πια της Αλ Χιλάλ. Όχι μόνο σημείωσε νέο ρεκόρ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά οδήγησε και τη χώρα του μέχρι το ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο ιδανικότερος συνδυασμός, σε μία διοργάνωση που διεξήχθη μάλιστα στην πατρίδα του!

brazil_gold.webp

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0