29 Δεκεμβρίου 1981: Το περιοδικό «France Football» απονέμει την Χρυσή Μπάλα στον Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε, ο οποίος βγαίνει πρώτος σε ψήφους, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έναντι των δύο άλλων σπουδαίων Γερμανών άσων της περιόδου, του συμπαίκτη του τότε στη Μπάγερ Μονάχου, Πολ Μπράιτνερ και του Μπερντ Σούστερ. Ήταν η χρονιά της απόλυτης γερμανικής κυριαρχίας στον θεσμό, με τον μεγάλο Μισέλ Πλατινί να μένει εκτός τριάδας.
Γράφει ο Αντώνης Κεφαλωνίτης
Σωτήριον έτος 1981 και ως είθισται, το γαλλικό περιοδικό «France Football» ετοιμάζει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, λίγο πριν την άφιξη του 1982, να απονείμει τον τίτλο της Χρυσής Μπάλας στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή. Τότε αλλά και για αρκετά ακόμα χρόνια αργότερα στην ψηφοφορία θα μπορούσαν να λάβουν μέρος μόνο Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές, κάτι που στη συνέχεια έπαψε να ισχύει το 1991, μετά και την υπόθεση «Μποσμάν» που άλλαξε μια για πάντα το ποδόσφαιρο.
Από το 1991 μέχρι και το 2007, το γαλλικό περιοδικό έβαζε στην εν λόγω ψηφοφορία όλους όσους αγωνίζονταν σε ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ μετά αποφάσισε να μην υπάρχουν περιορισμοί, έτσι ώστε το βραβείο να πηγαίνει στον κορυφαίο του κόσμου.
Για το 1981, μία γερμανική τριάδα ποδοσφαιριστών έμελλε να αποτελέσει και την τελική μετά την ψηφοφορία των ανταποκριτών δημοσιογράφων. Ο Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε, νικητής του βραβείου την προηγούμενη χρονιά, κατάφερε και μάζεψε 106 ψήφους, αριθμός που τον ανακήρυξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως τον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή. Ο άσος της Μπάγερ Μονάχου άφησε πίσω του τους δύο σπουδαίους ομοεθνείς του, τον συμπαίκτη του στους Βαυαρούς Πολ Μπράιτνερ και τον τότε άσο της Μπαρτσελόνα, Μπερντ Σούστερ.
?1️⃣0️⃣ Throwback
— Ballon d'Or #ballondor (@francefootball) September 7, 2022
Let's see the 1981 Ballon d'Or ranking ?#ballondor pic.twitter.com/w29lM88pyT
Ο Ρουμενίγκε είχε καταφέρει να διατηρήσει το στέμμα του ως πρωταθλητής Γερμανίας αλλά και να βελτιώσει τους αριθμούς του σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ανεβάζοντας το σύνολο των γκολ του από 26 το 1980 σε 29 το 1981! O «Κάλε» ήταν με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης τότε όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παρότι η Μπάγερν Μονάχου, στην επιστροφή της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στα ημιτελικά από την Λίβερπουλ λόγω του εκτός έδρας γκολ, ο Ρουμενίγκε αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ!
Παρότι λοιπόν, εκείνη την χρονιά το κορυφαίο διασυλλογικό τρόπαιο πήγε σε «αγγλικά» χέρια, η υπόθεση της Χρυσής Μπάλας μετατράπηκε σε άκρως… γερμανική! Ο Πολ Μπράιτνερ κατέλαβε την δεύτερη θέση και δικαιολογημένα θα έλεγε κανείς. Μαζί με τον Ρουμενίγκε συνέθεσαν ένα τρομακτικό δίδυμο που έμεινε γνωστό ως «Breitnigge», με τον Γερμανό μπακ να βγάζει φοβερές μπαλιές στον ταχύτατο Ρουμενίγκε και εκείνος με την σειρά του να ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα.
Τρίτος στην ψηφοφορία βρέθηκε ο «ξανθός άγγελος», Μπερντ Σούστερ. Ο ασυμβίβαστος Γερμανός άσος της Μπαρτσελόνα, κατάφερε να φτάσει για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην τελική τριάδα της Χρυσής Μπάλας, μιας και οι εμφανίσεις του με τους «μπλαουγκράνα» ήταν εκπληκτικές. Ένας πραγματικός «μαέστρος» του ποδοσφαίρου με απαράμιλλη τεχνική, ο οποίος αν δεν είχε αυτόν τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα που δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είχε κάνει ακόμα μεγαλύτερη καριέρα.
Και οι τρεις τους ήταν εκπληκτικοί, ο καθένας με τα μοναδικά του ποδοσφαιρικά χαρίσματα και έμελλε να σφραγίσουν μέσω της ψηφοφορίας του γαλλικού περιοδικού την απόλυτη γερμανική κυριαρχία εκείνης της χρονιάς.