Διαφορετική εξέλιξη περίμενε ο Αρσέν Βενγκέρ στο 1.000 ματς του στον πάγκο της Άρσεναλ, αφού η εξαιρετική Τσέλσι του… χάλασε τον εορτασμό, ενώ ο ρέφερι της αναμέτρησης απέβαλλε τον Γκιμπς για χέρι που δεν έκανε ποτέ ο ίδιος, αλλά ο συμπαίκτης του, Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν.
Γράφει ο Χρήστος Λόης
Ήταν 22 Μαρτίου του 2014 όταν η Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο υποδεχόταν στο «Στάμφορντ Μπριτζ» την Άρσεναλ για την 31η αγωνιστική της Premier League σε ένα Λονδρέζικο ντέρμπι που ήταν ξεχωριστό πριν καν… ξεκινήσει. Ο λόγος δεν ήταν άλλως από το τεράστιο επίτευγμα του Αρσέν Βενγκέρ να φτάνει τα 1.000 παιχνίδια στο πάγκο των «κανονιέρηδων», ένα κατόρθωμα που δεν το γιόρτασε όπως πιθανότατα θα είχε ονειρευτεί, αφού η ομάδα του «διασύρθηκε» με 6-0 σε μια αναμέτρηση που τα είχε… όλα.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με «δαιμονιώδη» ρυθμό για τους μπλε που προηγήθηκαν δύο φορές σε διάστημα ισάριθμών λεπτών αφού στο 5’ ο Σαμουέλ Ετό «άνοιξε» το σκορ, ενώ στο 7’ ο Άντρε Σίρλε έκανε το 2-0 μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό που έβλεπε την ομάδα του να είναι η απόλυτη κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο.
Ωστόσο, το highlight της αναμέτρησης ήρθε στο 15’ και δεν αφορούσε κάποιο γκολ ή κάποια «μαγική» ατομική ενέργεια, αλλά μια απόφαση του διαιτητή, Αντρέ Μάρινερ που μνημονεύεται ακόμα και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν ποτέ σε υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, Τόρες και Αζάρ συνεργάστηκαν υπέροχα, ο Βέλγος πλάσαρε και ο Τσάμπερλεϊν πάνω στη γραμμή έδιωξε την μπάλα με το χέρι, με τον Άγγλο μέσο να περιμένει να δει την κόκκινη κάρτα που εν τέλει, δεν είδε ποτέ αφού ο ρέφερι του παιχνιδιού απέβαλλε τον Γκιμπς που δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξή στην παράβαση του Τσάμπερλεϊν. Ο λόγος της παράλογης αυτής απόφασης, ήταν ότι ο Μάρινερ είχε χάσει εντελώς την φάση και παρά τις πιέσεις των παικτών τόσο της Άρσεναλ όσο και της Τσέλσι, εκείνος ήταν ανένδοτος, σε μια ποδοσφαιρική εποχή χωρίς φυσικά το VAR.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η παραπάνω απόφαση δεν πέρασε στα «ψιλά» από τους ανθρώπους της Άρσεναλ που προχώρησαν σε δύο προσφυγές στη FA και στο τέλος δικαιώθηκαν, κερδίζοντας και τις δύο. Αρχικά, η FA έκρινε ότι η αποβολή του Κιέραν Γκιμπς δεν υπήρξε ποτέ λόγω λανθασμένης επιλογής ποδοσφαιριστή από τον Μάρινερ, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η επιτροπή δεν τιμώρησε ούτε τον κεντρικό χαφ αφού οι επαναλήψεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η προσπάθεια του Βέλγου θα κατέληγε άουτ. Η απόφαση αυτή έγινε ευπρόσδεκτη από την διοίκηση και τους παίκτες καθώς η απόσταση από την κορυφή του πρωταθλήματος αυξανόταν.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του πρωταγωνιστική της φάσης, Κιέραν Γκιμπς που είπε: «Πάντα περνάμε δύσκολα στην έδρα Τσέλσι είτε φταίμε εμείς είτε όχι. Για να είμαι ειλικρινής η αποβολή έγινε πολύ γρήγορα και πριν το καταλάβω ήμουν στα αποδυτήρια για κάτι που δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είχα κάνει. Ήμουν τόσο θυμωμένος. Νομίζω ότι το καμαρίνι τους με χτύπησε λίγο εκείνη τη στιγμή. Ήταν ένα φρικιαστικό πράγμα που συνέβη αλλά νομίζω ότι ο Τσάμπερλεϊν υπέφερε περισσότερο από μένα επειδή ήταν ακόμα στο γήπεδο».
Αντίθετα, ο Μάρινερ σφύριξε κανονικά τον αγώνα του επόμενου Σάββατο μεταξύ των Σαουθάμπτον και Νιούκαστλ, ενώ ζήτησε συγγνώμη για την «γκάφα» του μετά τον αγώνα, λαμβάνοντας υποστήριξη από αρκετό κόσμο, επειδή δεν του δόθηκε αρκετή βοήθεια στον αγωνιστικό χώρο.
Για την ιστορία του αγώνα, ο Αζάρ ευστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι για το 3-0 ενώ τρία λεπτά πριν το σφύριγμα του πρώτου μέρος, η Τσέλσι εκμεταλλεύτηκε την προβληματική άμυνα της Άρσεναλ με τον Όσκαρ να κάνει το 4-0. Στο δεύτερο μέρος, ο Βραζιλιάνος «διπλασίασε» τα τέρματα του για το 5-0 ενώ στο 71’ ο Μοχάμεντ Σαλάχ που είχε περάσει ως αλλαγή διαμόρφωσε το τελικό 6-0 πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ στην Premier League.
? @ChelseaFC thrashed Arsenal 6-0 #OnThisDay on 2014, with @MoSalah scoring his first ever #PL goal ✨ pic.twitter.com/086jk9Q64V
— Premier League (@premierleague) March 22, 2022
Περιπτώσεις όπως η παραπάνω είναι αρκετά σημαντικό να υπενθυμίζεται στις μέρες μας με την παρουσία του VAR στους αγωνιστικούς χώρους, αφού παρά τις πολύτιμες βοήθειες που προσφέρει εξαλείφοντας άμεσα τέτοια λάθη, αμφισβητείται από μερίδα του κόσμου που από τι φαίνεται ξεχνάει… εύκολα τις «γκάφες» που συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια.