Μια Φώτο μια Ιστορία

Team USA: Από την αποχή στην απονομή του 1972 στη Redeem Team, πολλές «σφαλιάρες» δρόμος (video)

Team USA: Από την αποχή στην απονομή του 1972 στη Redeem Team, πολλές «σφαλιάρες» δρόμος (video)

09/09/1972: Μετά από ένα νικηφόρο σερί 63 αγώνων οι ΗΠΑ ηττώνται με 51-50 από τη Σοβιετική Ένωση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, σε ένα από τα πλέον «περίεργα» ματς όλων των εποχών. Μισό αιώνα μετά και οι Αμερικανοί ακόμα να αποδεχτούν τα ασημένια τους μετάλλια.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

Βλέποντας το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο «The Redeem Team», το οποίο κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου του 2022, κανείς μπορεί να σταθεί σε διάφορες ιστορίες. Μια εξ’αυτών αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, που είχαν λάβει χώρα στο Μόναχο.

Τότε (και μέχρι το 1992 που έκανε την εμφάνισή της η «Dream Team») οι Αμερικανοί αγωνίζονταν με μη επαγγελματίες μπασκετμπολίστες. Αυτό βέβαια δεν τους απέτρεπε από το τρέχουν ένα σερί 63 νικών, το οποίο διεκόπηκε… βιαίως στις 9 Σεπτεμβρίου του 1972.

Τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα με την ΕΣΣΔ ο Νταγκ Κόλινς κερδίζει φάουλ και διαμορφώνει το 50-49 υπέρ των ΗΠΑ μετά από δύο εύστοχες βολές. Οι Σοβιετικοί επανέφεραν την μπάλα, όμως ο Βραζιλιάνος διαιτητής Ρενάτο Ριγκέτο σφύριξε και κατευθύνθηκε στη γραμματεία, βλέποντας τον πάγκο των Σοβιετικών να ωρύεται. Ο τεχνικός της ΕΣΣΔ, Βλάντιμιρ Κοντράσιν, ισχυριζόταν ότι είχε καλέσει time-out, αλλά η γραμματεία δεν το είχε καλέσει. Ο τότε γενικός γραμματέας της FIBA, Ρενάτο Ουίλιαμ Τζόουνς, κατέβηκε από τα επίσημα για να συσκεφτεί με τους διαιτητές του αγώνα. Αποφάσισαν να μην δοθεί το time-out και το ματς να ξεκινήσει εκ νέου από το σημείο της επαναφοράς με τα 3 εναπομείναντα δευτερόλεπτα.

Οι Σοβιετικοί δοκίμασαν μια μπακ-ντορ πάσα, αλλά σε κλάσματα δευτερολέπτου ακούστηκε η κόρνα. Οι Αμερικανοί νόμιζαν ότι σήμανε λήξη και μπήκαν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν. Όπως αποδείχθηκε όμως επρόκειτο για διακοπή εκ μέρους της γραμματείας, διότι ακόμα δεν είχε προλάβει να γυρίσει το χρονόμετρο.

Το παιχνίδι άρχισε και πάλι από τα 3". Μέσα στη γενική ένταση, ο Τομ ΜακΜίλεν  που μάρκαρε την επαναφορά, ερμήνευσε λάθος μια χειρονομία και έκανε κάποια βήματα πίσω, αφήνοντας αρκετό χώρο στον Ιβάν Εντέσκο. Αυτός με μία μακρινή πάσα ολόκληρου γηπέδου, βρήκε τον Αλεξάντρ Μπέλοφ που είχε «κατασκηνώσει» στην αμερικανική ρακέτα και κατάφερε να σκοράρει για το 51-50 υπέρ των Σοβιετικών. Ο Ριγκέτο αρνήθηκε να υπογράψει το φύλλο αγώνα, αλλά τελικά η νίκη κατοχυρώθηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που έχασαν, οι Αμερικανοί αποχώρησαν από την τελετή απονομής και κατέθεσαν ενστάσεις τόσο στη FIBA, όσο και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αφού η απόφαση για επανάληψη των τελευταίων δευτερολέπτων ήταν αντικανονική και δεν προβλεπόταν από κανέναν κανονισμό. Παρά ταύτα αμφότερες απορρίφθηκαν και τα ασημένια μετάλλια του ’72 παραμένουν χωρίς κάτοχο εδώ και 50 χρόνια, αφού η πικρία των παικτών εκείνης της ομάδας παραμένει αναλλοίωτη, κι ας έχει περάσει μισός αιώνας! 

Από εκείνον τον Σεπτέμβριο μέχρι την «Redeem Team» του Κολάντζελο, του Σιζέφσκι, του Κόμπε, του Λεμπρόν και των λοιπών αστέρων του NBA, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο μετά από ένα συναρπαστικό τελικό κόντρα στην Ισπανία στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο, μεσολάβησαν αρκετές «σφαλιάρες» για τους Αμερικανούς.

Επιγραμματικά: Ήττα από τη Σοβιετική Ένωση στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ το 1988, ήττα από τη Γιουγκοσλαβία στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 στην Αργεντινή, ήττα από την Αργεντινή στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, που έλαβε χώρα στην Ιντιανάπολις (σσ. η πρώτη από τότε που η Εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να αποτελείται από NBAερς) και φυσικά ήττα από την Εθνική Ελλάδας στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σαϊτάμα το 2006!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0